Podziel się swoim smutkiem

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Zbychur pisze:zamiast do lutownicy przesiadł się na pralkę, odkurzacz i mopa. Ot, taki los.
Witam w klubie! :wink: Ja już pół mojego warsztatu z garażu przyniosłem, wiercę, gwintuję, o lutowaniu przy biurku w domu nawet nie wspomnę, a to właśnie dlatego, że teraz ja z dziećmi siedzę w domu. Szczęśliwie w przerwach w praniu i gotowaniu obiadu no i zajmowaniu się dziećmi (2,5l i 6,5l) da się coś polutować, i poszlifować :)

Tylko mnie to nie smuci, bo za bardzo się na nic innego nie nastawiałem, choć też jeszcze 3 tygodnie temu nie wiedziałem, że żona robotę dostanie, ale przynajmniej fajnie, że dostała :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ponieważ wczoraj na dłuższą chwilę wyszło ładnie słońce, postanowiłem wyjść do ogrodu i przewietrzyć się, a dodatkowo, czysto rekreacyjnie sprzątnąć zalegającą kupkę liści. Przechodząc pomiędzy czereśniami jedna z gałęzi uderzyła mnie w otwarte oko. Chwila bólu i zapomniałem o sprawie. Dzisiaj rano miałem tak podrażnione oko, że nie mogłem go otworzyć. Pani okulistka powiedziała, że mam uszkodzoną rogówkę i pocierpię sobie przez kilka dni... :cry:
dziobnij

Post autor: dziobnij »

Cały rok płaciłem czynsz we wspólnocie mieszkaniowej + 20 zł więcej, aby mieć spokój na koniec roku i pomimo tego dzisiaj dostałem informację, że mam niedopłatę 12 zł... :-|
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Ciekawość to pierwszy krok do... bycia nieszczęśliwym ;)

Oskalpowałem MT-G2 nożykiem i jestem bardzo rozczarowany. Czytałem, na BLF kogoś, kto pisał, że nie widział jeszcze udanego skalpu przez rozpuszczanie soczewki na tej diodzie, i że może zcinaniem będzie ok. Skupienie jest trochę większe, ale światła się wydaje mniej, przynajmniej w spillu, i się strasznie ociepliło, chyba na nierównej teraz soczewce rozprasza się i dużo światła cofa się i pada na żółtopomarańczowe tło diody i sam luminofor i chyba to tak ociepla kolor...

No nic, nie patrzyłem nawet na wysokość debetu, tylko zamówiłem nową diodę, by w latarce szybko przywrócić pierwotne światło.

A tak chciałem się w święta chwalić tą latarką, a teraz już nie tak bardzo :(

Przed powrotną wymianą diody postaram się zrobić zdjęcia porównawcze i wrzucić ku przestrodze :)
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

marmez, Trzeba było zapytać :-|
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Zbychur pisze:marmez, Trzeba było zapytać :-|
Posłuchać to nie to samo :wink: i tak się nie uwierzy, dopóki się nie zobaczy na własne oczy :P

[ Dodano: 22 Grudzień 2014, 21:59 ]
Poza tym, od czasu do czasu najdzie człowieka taki impuls, żeby zrobić coś samemu od razu bez pytania :wink: już się zaczynam z tego śmiać, bo w sumie rzadko coś popsuję i w sumie dobrze, że taką bzdurę, którą dość łatwo naprawić :) A pieniądze jak pieniądze, raz są, a raz ich nie ma.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Zbychur

marmez, nic straconego, ja swoją użyję do oświetlenia stacjonarnego, na razie testowo mam ją podłączoną do drivera MR2007 @3,3A, a do niego zasilacz uniwersalny 12V/15V/16V/18V/20V/22V/24V i 4,5A max. docelowo będzie robić za halogen na podwórko, tylko muszę jakiś inny driver znaleźć, bo tego MR mi szkoda.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Zbychur, jasne, jasne, że nic straconego, jeszcze dobrych diod nie wyrzucałem, po jakimś czasie zastosowanie się znajdzie. Już mam jeden pomysł gdzie w domy bym ją w połączeniu z jakimś szerokim reflektorkiem zastosował. :)

Właśnie nie masz jakiegoś pomysłu na tanią estetyczną (do domu) obudowę/głowicę, zeby włożyć tę diodę i mieć oświetlenie z 40st przynajmniej? Pewno więcej niż 10W bym w do nie chciał puszczać, no góra 15 ;)

Tak, że wielki smutek, już mi przeszedł, latara dalej świeci, ciepłe światło nawet fajne ;)

Co do 4,5A to Dareltek ma do 5A sterowniki za 33zł http://allegro.pl/shop.php/Show?string= ... s-12413922 Może by Ci odpowiadał...

Tak na serio, to mieć takie problemy jak ja z tą diodą, to się tylko cieszyć, gdyby to były jedyne problemy w życiu :D

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Zbychur

MT-G2 fajnie się rozprasza w soczewce z żarówki led z biedronki, tej na GU10, ale przed skalpem, po skalpie nie próbowałem jeszcze.
https://www.youtube.com/watch?v=jsFhtAJEB_8
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Zbychur, dzięki, wydaje się to dobry kierunek z taką optyką :) Muszę pozaglądać do kubłów z elektroniką przy markietach :wink:
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Zakupiłem na DX moduły rgb http://www.dx.com/p/water-resistant-43- ... 12v-109203

Pierwszy dzień pracy i po godzinie już popaliły się niektóre niebieskie diody.
Kielek

Post autor: Kielek »

Dwójka dzieci na antybiotykach, trzecie w szpitalu z żoną, chyba nie dostanę urlopu na dni pomiędzy Bożym Narodzeniem a Trzech Króli... Święta jedyne w swoim rodzaju...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zachciało mi się zakupów w Chinach a tu niespodzianka - kurs $ wg PayPala 3.65zł :evil:
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

No niestety kurs dolara nie zachęca ostatnio do zakupów. :-|
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Najciekawsze jest to, że cena paliwa chyba także zależy od kursu dolara a jak wiadomo, ostatnio potaniało ono dosyć znacznie.
Zablokowany