Co sobie ostatnio kupiliście?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Telefon to Samsung Galaxy mini.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Grupa Topex

Post autor: Grupa Topex »

Zbychur pisze:
fxxx pisze:800 L/min :) walter 3-cylindrowy, 7kW :) tak, że nie braknie powietrza.

Stanley owszem, ale z normalnego sklepu, nie z marketu. Różnica jest znaczna.

BTW jak ktoś potrzebuje miarę zwijaną to tylko stanley właśnie.
Ostatnio kupiłem zszywki TOPEX do tackera, drobnym drukiem był napis "wyprodukowano przez STANLEY dla topex poska" :)
@Zbychur. Cześć, jako przedstawiciel Grupy Topex, mocno się zdziwiłem czytając, że Stanley produkował dla nas zszywki. Prędziutko zgłosiłem się więc do kolegów specjalizujących się w tym temacie, z pytaniem „o co chodzi?”. Oni też byli mocno zdziwieni i odpowiedzieli mi jednym głosem, że TOPEX nigdy nie zlecał Stanley’owi produkcji zszywek. Także niniejszym dementuję :-). Jednak jeśli masz może zdjęcia to chętnie je zobaczymy.
Pozdrawiam
Tomek
Grupa Topex
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Specjalnie dla Ciebie zanurkuje w śmieciach aby poszukać ten blister :)

[ Dodano: 19 Lipiec 2013, 17:13 ]
Edit
Poza tym już kiedyś to widziałem, bo kolega mi pokazywał, tylko nie pamiętam dokładnie, czy zszywki były Stanley. z dopiskiem "wyprodukowano dla Topex Polska", ale chyba tak bo blister był żółty.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

ElSor pisze:... YATO jeszcze musi popracować .
Kupiliśmy do laboratorium zestaw Yato, szczypce, śrubokęty wszelkiej maści i rozmiarów i powiem, że to szajs.
Śrubokręty krzyżakowe po kilkukrotnym użyciu już są zużyte, dwie pary szczypiec do cięcia pękły w tym samym miejscu. Szykuje się reklamacja. Nie polecam.
Gdybym wiedział, że będzie tak kiepsko dorzuciłbym drugie tyle na lepsze narzędzia.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Przepaliła się żarówka i znalazłem takie cudo PHILIPS DIAMOND VISION 5000K H7 chyba będzie ładnie działało:-)
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Dzięki :-) kiedyś to czytałem , nawet znalazłem obszerniejszy opis .
Dleatego wybieram firmówkę aby mieć większą pewność ,że dokonuje słusznego wyboru.
Ciekawy jestem jaki będzie efekt w jeździe nocnej poza miastem
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

tnt_gt pisze:Śrubokręty krzyżakowe po kilkukrotnym użyciu już są zużyte, dwie pary szczypiec do cięcia pękły w tym samym miejscu. Szykuje się reklamacja. Nie polecam.
Hmm. Yako do tej pory używałem tylko kilku kluczy płaskich, dawały radę. Śrubokręty staram się kupować tylko Wiha, ewentualnie Felo.

Jako, że WSZYSTKIE wkrętaki krzyżakowe dla mnie za szybko się zużywają (a nie są tanie >15zł), to ulubionym moim narzędziem jest wkrętak na wymienne końcówki 1/4cala (bity) Mam taki właśnie Wihy (Wiha CA 384 1/4" x 125 (kupowałem pierwszego za 40zł, potem kilka w wyprzedaży w Castoramie za 5zł dostałem i miałem na prezentu) mam do niego bity Felo (W Leroy za ok 12zł za 5sztuk), jak się jakiś zużyje to zakładam nowy. Koszt nowego bitu to ok 1-3zł (używałem też Wera za ok 1zł za sztukę, też są OK).

Oczywiście takie rozwiązanie ma minusy... Zawsze można mieć z 3 takie śrubokręty na wymienne końcówki, bo nieraz przy jednej pracy trzeba różnymi wkrętakami pracować. Jak nie używa się tego w dzień w dzień, to polecam. wychodzi dużo taniej, a nowymi końcówkami pracuje się o wiele lepiej :D
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Pokrętło i bity ma jedną główną wadę , średnica - problemu nie ma gdy jest pełen dostęp do śrub z wszystkich stron ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

krzycho_ pisze:Pokrętło i bity ma jedną główną wadę , średnica - problemu nie ma gdy jest pełen dostęp do śrub z wszystkich stron ;)
Oczywiście, to największa z wad. Do otworów (ze śrubami) tylko ciut głębszymi można się posiłkować bitami 50mm.

Kolejna wada ujawnia się, gdy potrzebujemy izolowanego elektrycznie wkrętaka, Też są takie na wymienne bity, ale mają właśnie grube mocowanie, co dodatkowo utrudnia dostęp. Wiha ma wkrętaki na wymienne DŁUGIE końcówki (cała długość bez rączki jest wymienna i izolowana np Wiha Slimbit), ale są strasznie drugie i moim zdaniem przez to już nie zyskuje się na nich (w porównaniu do zwykłych klazycznych) nic poza miejscem i wagą zestawu. A koszt chyba większy niż ich zwykłęgo zestawu elektrycznych wkrętaków.

Także jak to mówią: cudów nie ma, coś za coś, zawsze są jakieś zady i walety :twisted: Albo rybka albo akwarium :razz:

Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Drzwi wejściowe, stalowe dwuskrzydłowe, stalowe, kolor wenge.
Nie wiem tylko czy się cieszyć czy... Drzwi miały być dostarczone w poprzedni czwartek, półtora tygodnia czekania, totalny brak kompetencji w dziale sprzedaży, nikt nie potrafił podać terminu dostawy. Pół urlopu byłem przykuty do chaty bo nie było nic wiadomo.
Wczoraj miałem ostatni dzień urlopu. :evil:
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Po wielu latach czekania wylicytowałem Maglite 4C za 55zł (z wysyłką), trochę przypadkiem, po daniu oferty nawet trochę żałowałem, że dałem aż tyle. Przyszła (bardzo szybko) Maglite 3D :grin: Co mnie bardzo ucieszyło, bo dla mniej fajniejsza niż 4C :) (standardowo w Kup teraz stoją za 90zł+) Stan dobry/bardzo dobry :)

I teraz najciekawsze, jako, że to mój pierwszy Maglite większy niż 2AA to przeraziłem się jak to słabo świeci! (niby 45lm, choć mam wrażenie, że baterie są za słabe i nawet tego nie ma ;) Nie, żebym chciał ją z żarówką używać, bo będę przerabiał na LED, ale dawno już nie miałem w rękach latarki, która by tak słabo świeci, i jeszcze tyle waży :)

Ogólnie jestem niesamowicie zadowolony, bardzo mi się podoba ten kształt, to wykonanie. Dla mnie najładniejsze (NIE mówię najlepsze) latarki na świecie :) Super. :)

W tym roku przerobię tę sobie na XM-L2 7C (czy coś około), a w budżecie przyszłorocznym marzy mi się taka, tylko, że zielona i przerobienia na MT-G2 ;) Tylko jeszcze tyle innych latarek (i nie tylko) rozgrzebanych, że muszę najpierw pokończyć wcześniejsze zabawki - ale to sama przyjemność :)
Załączniki
3384547237.jpg
3384547237.jpg (96.74 KiB) Przejrzano 305 razy
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Ja często używam Maglite 2D z żarówką od 6D zasilaną 2x18650. Chciałem przerabiać na LED, ale w tej konfiguracji świeci dla mnie wystarczająco mocno. Żarówka to inna jakość światła. :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Też kupiłem Maglite 3D, i nie mam zastrzeżeń do jej świecenia. Na moje oko, jak się dobrze wycentruje żarówkę, to w miejscach o małym zanieczyszczeniu światłem potrafi dociągnąć nawet do 100m. Kupiona trochę z sentymentu, ale też z myślą o przeróbce na diodę. Nawet sprawiłem jej soczewkę, ale strumień jest pełen artefaktów, więc chyba pójdę w inną stronę - poszukam lepszego refa, szkła i mocniejszego żarnika.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Też mam Maga 3D - teraz siedzi tam XM-L2 3C z driverem całe 350mA jeden tryb - taka lepsza wersja Maglite'ów LED. :mrgreen:
Zablokowany