backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
- Calineczka
- Kontakt:
Mam efajke EgoT z elektroniką - regulacją napięcia i mogę grzać do woli - przed chwilą sprawdziłem i udało mi się przepalić grzałkę w atomizerze.pier pisze:Teraz mi się przypomniało że przetwornice z e fajek się do backupa nie nadają ponieważ ich elektronika odcina wyjście po około 10s aby nie upalić grzałki. Ale jako woltomierz owszem.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 55654.htmlkrzycho123 pisze:Cali dzięki
Apropos mierników , widziałem gdzieś wersję z . To chyba jakiś miniaturowy miernik który można nabyć osobno . Poszukam bo póki co nie trafiłem na tak mały jeszcze.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509c24340dba98087.jpg]Obrazek[/url]
- Calineczka
- Kontakt:
madmun, ano jest, tylko ta ilość....
http://www.aliexpress.com/store/product ... 59568.html
ciekawe, akkusy w szeregu, tzn. 2S2P jak sądzę...ciekawe czy/jak zabezpieczone...
http://www.aliexpress.com/store/product ... 59568.html
ciekawe, akkusy w szeregu, tzn. 2S2P jak sądzę...ciekawe czy/jak zabezpieczone...
Witam
Fajny temat,szkoda że wcześniej na niego nie trafiłem choć już trochę czasu podczytuję forum...
Ale zapodam swój prowizoryczny wyrób.Potrzebowałem zasilania do skonstruowanej na bazie halogena do kamery lampy, używanej do świecenia w bacówkach oraz w przyczepie kempingowej lub namiocie.Lampa na xp-g z wbudowaną przetwornicą Dareltek pierwotnie była zasilana z aku żelowych,ale są ciężkie i do tachania po górach nadają się słabo, stąd oczywisty pomysł zasilania z li-ion. Do tego potrzebny też był prąd do ładowania smartfona więc zmontowałem sobie powerbank o dwóch funkcjach.Gniazdo dc służy do wydawania nieobrobionego napięcia z aku, usb zasilane jest z przetwornicy Darelteka, miernik pokazuje napięcie ale jednocześnie służy za kontrolkę działania.USB ma dodatkowy przełącznik zwierający D+ i D-, zamienia zwykłe USB na PowerUSB, można wybrać prąd ładowania. Nad napięciem minimalnym czuwa układ odcinający na mosfecie i TL431 ustawiony na 6,4V
Nie zamontowałem modułu ładowania ponieważ aku są wymienne parami (na week - 2 wieczory - potrzeba 4 kpl ) ale wyprowadzone jest złącze do ewentualnego ładowania pojedynczo lub dwóch naraz,albo do kontroli napięcia na aku.
Na razie eksperymentuję ale chyba to jest to
Pozdrawiam
Fajny temat,szkoda że wcześniej na niego nie trafiłem choć już trochę czasu podczytuję forum...
Ale zapodam swój prowizoryczny wyrób.Potrzebowałem zasilania do skonstruowanej na bazie halogena do kamery lampy, używanej do świecenia w bacówkach oraz w przyczepie kempingowej lub namiocie.Lampa na xp-g z wbudowaną przetwornicą Dareltek pierwotnie była zasilana z aku żelowych,ale są ciężkie i do tachania po górach nadają się słabo, stąd oczywisty pomysł zasilania z li-ion. Do tego potrzebny też był prąd do ładowania smartfona więc zmontowałem sobie powerbank o dwóch funkcjach.Gniazdo dc służy do wydawania nieobrobionego napięcia z aku, usb zasilane jest z przetwornicy Darelteka, miernik pokazuje napięcie ale jednocześnie służy za kontrolkę działania.USB ma dodatkowy przełącznik zwierający D+ i D-, zamienia zwykłe USB na PowerUSB, można wybrać prąd ładowania. Nad napięciem minimalnym czuwa układ odcinający na mosfecie i TL431 ustawiony na 6,4V
Nie zamontowałem modułu ładowania ponieważ aku są wymienne parami (na week - 2 wieczory - potrzeba 4 kpl ) ale wyprowadzone jest złącze do ewentualnego ładowania pojedynczo lub dwóch naraz,albo do kontroli napięcia na aku.
Na razie eksperymentuję ale chyba to jest to
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- P1020598.jpg (118.59 KiB) Przejrzano 803 razy
-
- P1020596.jpg (67.33 KiB) Przejrzano 803 razy
-
- P1020595.jpg (113.02 KiB) Przejrzano 803 razy
pozdrav
Doszła do mnie omawiana ładowarka ML-102, którą posiada i pisał o niej m.in. krzycho123.krzycho123 pisze:wikiman ta ML102 którą i ja mam też będzie mieć sprawność pewnie trochę ponad 50% .
Na szczegółowe testy teraz za bardzo czasu nie mam ale baterię 3700mAh z tabletu ładuje gdzieś do połowy z ogniwa 3100mAh.
Jak wspomniał Pyra przy ładowaniu mam aż dwa źródła wytracania energii - pierwszy to układ przetwornicy w powerbanku a drugi to układ ładowania w telefonie/tablecie itp gdzie energia zamienia się w ciepło .
Choć z ML102 jest bardzo uniwersalny to zakupiłem już wspomnianą w tym wątku płytkę .
Straty przetwornicy będzie można nadrobić dając 4 ogniwa
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509aacead4af39065.jpg]Obrazek[/url]
Jej sprawność okazała się zadowalająca - moje wyniki:
- w 2h20min udało mi się w pełni naładować padnięty telefon z baterią 1500mAh
- ogniwo, którego użyłem do testu posiada realną pojemność ok. 2200mAh
- ogniwo początkowo miało 4,23V a na końcu 3,30V
- przy próbie kolejnego ładowania nic już z niego nie wyciągnąłem, ale to pewnie dlatego że ta ładowarka odcina dość wcześnie (około 3,25V)
Reasumując zakup wielce udany bo sprzęt daje radę, wydaje się porządnie wykonany (nie otwierałem) i jest b. kompaktowy - waga to zaledwie 32g - w sam raz na awaryjne źródło na końcu świata
[ Dodano: 28 Listopad 2012, 18:03 ]
gotowiec:Kazik pisze:Osobiście uważam, że najlepiej jest mieć przełącznik 0,5A/1A/2A - może wydaje się kombinacją, ale jesli chce się z jednego power banku ładować Petzla Core (900mAh) i tablet (6100mAh) to taka funkcja jest bardzo przydatna. Przy np. 1A Petzl by się grzał, a tablet ładowałby w nieskończoność.
http://kaidomain.com/product/Details.S020849
Da radę wymienić w ML-102 wtyk ładowania z miniUSB na microUSB? Obydwa złącza mają po 5 pinów.
Druga sprawa, to jaki zasilacz AC->USB polecicie? Mam jakiś od MP3, ale widzę po jednej z ładowarek, że ładowanie odbywa się inaczej niż w porcie USB (inaczej miga:)
Druga sprawa, to jaki zasilacz AC->USB polecicie? Mam jakiś od MP3, ale widzę po jednej z ładowarek, że ładowanie odbywa się inaczej niż w porcie USB (inaczej miga:)