backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Skaktus a czytałeś wyżej? :-|
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

pier pisze:Skaktus a czytałeś wyżej? :-|
Tak, czytałem, jednak przejrzyj modele papierosów i elektronik to nich - można znaleźć elektroniki o wielkości 5 na 5 mm z pomiarem naładowania akumulatora za pomocą diod (zazwyczaj 3) lub układy z ekranami LCD, duzo mniejsze niż przedstawione na fotografii.
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

W jaki sposób mogę zaadoptować wskaźnik z baterii do laptopa np. .dell ?
jest tam kilka ledów i jakaś elektronika połączona tasiemką z 2gą elektroniką z tym gniazdkiem baterii...
jak to ugryźć ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

galahad pisze:jak to ugryźć ?
zacznij od własnego tematu, załącz zdjęcia, możliwie najlepsze, podaj nazwy układów scalonych
eshaton

Post autor: eshaton »

Tu stepdown tutaj
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Teraz mi się przypomniało że przetwornice z e fajek się do backupa nie nadają ponieważ ich elektronika odcina wyjście po około 10s aby nie upalić grzałki. Ale jako woltomierz owszem.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

pier pisze:Teraz mi się przypomniało że przetwornice z e fajek się do backupa nie nadają ponieważ ich elektronika odcina wyjście po około 10s aby nie upalić grzałki. Ale jako woltomierz owszem.
Mam efajke EgoT z elektroniką - regulacją napięcia i mogę grzać do woli - przed chwilą sprawdziłem i udało mi się przepalić grzałkę w atomizerze.
DNF

Post autor: DNF »

No właśnie, to zależy od elektroniki. Ja mam takie co po 15s odcina, widziałem takie, że po 30s a i widziałem takie, co w ogóle nie odcinają.
madmun

Post autor: madmun »

krzycho123 pisze:Cali dzięki :)

Apropos mierników , widziałem gdzieś wersję z . To chyba jakiś miniaturowy miernik który można nabyć osobno . Poszukam bo póki co nie trafiłem na tak mały jeszcze.

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509c24340dba98087.jpg]Obrazek[/url]
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 55654.html
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

madmun, ano jest, tylko ta ilość.... :mrgreen:
http://www.aliexpress.com/store/product ... 59568.html

ciekawe, akkusy w szeregu, tzn. 2S2P jak sądzę...ciekawe czy/jak zabezpieczone...
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Witam
Fajny temat,szkoda że wcześniej na niego nie trafiłem choć już trochę czasu podczytuję forum...
Ale zapodam swój prowizoryczny wyrób.Potrzebowałem zasilania do skonstruowanej na bazie halogena do kamery lampy, używanej do świecenia w bacówkach oraz w przyczepie kempingowej lub namiocie.Lampa na xp-g z wbudowaną przetwornicą Dareltek pierwotnie była zasilana z aku żelowych,ale są ciężkie i do tachania po górach nadają się słabo, stąd oczywisty pomysł zasilania z li-ion. Do tego potrzebny też był prąd do ładowania smartfona więc zmontowałem sobie powerbank o dwóch funkcjach.Gniazdo dc służy do wydawania nieobrobionego napięcia z aku, usb zasilane jest z przetwornicy Darelteka, miernik pokazuje napięcie ale jednocześnie służy za kontrolkę działania.USB ma dodatkowy przełącznik zwierający D+ i D-, zamienia zwykłe USB na PowerUSB, można wybrać prąd ładowania. Nad napięciem minimalnym czuwa układ odcinający na mosfecie i TL431 ustawiony na 6,4V
Nie zamontowałem modułu ładowania ponieważ aku są wymienne parami (na week - 2 wieczory - potrzeba 4 kpl ) ale wyprowadzone jest złącze do ewentualnego ładowania pojedynczo lub dwóch naraz,albo do kontroli napięcia na aku.
Na razie eksperymentuję ale chyba to jest to ;)
Pozdrawiam
Załączniki
P1020598.jpg
P1020598.jpg (118.59 KiB) Przejrzano 803 razy
P1020596.jpg
P1020596.jpg (67.33 KiB) Przejrzano 803 razy
P1020595.jpg
P1020595.jpg (113.02 KiB) Przejrzano 803 razy
pozdrav
wikiman

Post autor: wikiman »

krzycho123 pisze:wikiman ta ML102 którą i ja mam też będzie mieć sprawność pewnie trochę ponad 50% .

Na szczegółowe testy teraz za bardzo czasu nie mam ale baterię 3700mAh z tabletu ładuje gdzieś do połowy z ogniwa 3100mAh.

Jak wspomniał Pyra przy ładowaniu mam aż dwa źródła wytracania energii - pierwszy to układ przetwornicy w powerbanku a drugi to układ ładowania w telefonie/tablecie itp gdzie energia zamienia się w ciepło .

Choć z ML102 jest bardzo uniwersalny to zakupiłem już wspomnianą w tym wątku płytkę .
Straty przetwornicy będzie można nadrobić dając 4 ogniwa :)

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509aacead4af39065.jpg]Obrazek[/url]
Doszła do mnie omawiana ładowarka ML-102, którą posiada i pisał o niej m.in. krzycho123.
Jej sprawność okazała się zadowalająca - moje wyniki:
- w 2h20min udało mi się w pełni naładować padnięty telefon z baterią 1500mAh
- ogniwo, którego użyłem do testu posiada realną pojemność ok. 2200mAh
- ogniwo początkowo miało 4,23V a na końcu 3,30V
- przy próbie kolejnego ładowania nic już z niego nie wyciągnąłem, ale to pewnie dlatego że ta ładowarka odcina dość wcześnie (około 3,25V)
Reasumując zakup wielce udany :) bo sprzęt daje radę, wydaje się porządnie wykonany (nie otwierałem) i jest b. kompaktowy - waga to zaledwie 32g - w sam raz na awaryjne źródło na końcu świata :mrgreen:

[ Dodano: 28 Listopad 2012, 18:03 ]
Kazik pisze:Osobiście uważam, że najlepiej jest mieć przełącznik 0,5A/1A/2A - może wydaje się kombinacją, ale jesli chce się z jednego power banku ładować Petzla Core (900mAh) i tablet (6100mAh) to taka funkcja jest bardzo przydatna. Przy np. 1A Petzl by się grzał, a tablet ładowałby w nieskończoność.
gotowiec:
http://kaidomain.com/product/Details.S020849
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Posty o ładowarce z ebaya wydzieliłem do nowego tematu TUTAJ
elektroda.pl
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Da radę wymienić w ML-102 wtyk ładowania z miniUSB na microUSB? Obydwa złącza mają po 5 pinów.
Druga sprawa, to jaki zasilacz AC->USB polecicie? Mam jakiś od MP3, ale widzę po jednej z ładowarek, że ładowanie odbywa się inaczej niż w porcie USB (inaczej miga:)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

zlyzka pisze:Da radę wymienić w ML-102 wtyk ładowania z miniUSB na microUSB? Obydwa złącza mają po 5 pinów.
Nie da rady bez inwazyjnie , oba typy maja zupełnie inny raster pinów.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ