Liitokala Lii-300/Lii-500
3 miesiące temu kupiłem nowe ogniwa Sanyo NCR18650BL.
Pojemność typowa: 3350 mAh, minimalna 3250 mAh.
Wczoraj zrobiłem test pojemności ładowarką Liitokala Lii-500.
Wyniki znacznie niższe od deklarowanych:
3076 mAh, 4,22V, 50 mR
3094 mAh, 4,22V, 36 mR
3109 mAh, 4,22V, 35 mR
Ogniwa nie były od czasu zakupu używane poza jednym, które tylko dwa razy siedziało w latarce.
Rozumiem, że nie ma co patrzeć na pomiar pojemności ogniw Liitokalą?
Pojemność typowa: 3350 mAh, minimalna 3250 mAh.
Wczoraj zrobiłem test pojemności ładowarką Liitokala Lii-500.
Wyniki znacznie niższe od deklarowanych:
3076 mAh, 4,22V, 50 mR
3094 mAh, 4,22V, 36 mR
3109 mAh, 4,22V, 35 mR
Ogniwa nie były od czasu zakupu używane poza jednym, które tylko dwa razy siedziało w latarce.
Rozumiem, że nie ma co patrzeć na pomiar pojemności ogniw Liitokalą?
Mactronic Black Eye @Noctigon XP16 V2 XP-L V6 3C LED /Nanjg 105c 2,1A
BLF Special Edition X6 CREE XM-L2 U2-3C 1A/3C
BLF A6 CREE XPL 1600LM 7/4modes EDC
Z tego co ja sprawdziłem, wynika że sprawdzanie za pomocą lii w trybie nor test działa poprawnie, odchyłki (i to znaczne) występują tylko przy pomiarze oporu ogniwa. Co do twoich wyników różnice mogą wynikać z tego jak producent testuje swoje ogniwa (może niższym prądem, może inna częstotliwość, może głębiej je rozładowuje)
Prawdopodobnie ładowarka podczas testu rozładowuje ogniwa do 2,8 V lub nawet 3 V (nie spotkałem się z oficjalnymi danymi na ten temat). Producent pojemność ogniw podaje przy rozładowaniu do 2,5 V. Stąd rozbieżności.
Druga sprawa - prąd rozładowania - producent rozładowuje prądem 0,65 A a ładowarka mogła rozładowywać 1A - tu mogło kolejne kilkadziesiąt mAh uciec.
Tak więc nagonka jest na chińskie ogniwa o podanych kosmicznych pojemnościach, ale markowi producenci też robią ukłon w stronę marketingu i podają rozładowanie do 2,5V gdzie praktycznie żadne urządzenie komercyjne nie rozładowuje ogniw tak mocno.
Wniosek - nawet kupując najlepsze ogniwo na rynku - nie wyciągniemy w normalnym użytkowaniu pojemności podanej na ogniwie...
Pomiar pojemności ogniwa jest bardzo prosty - i wg mnie ładowarka podaje dokładnie tyle ile jest w stanie wyciągnąć z ogniw. Natomiast pomiar rezystencji, jak widać po lekturze tego wątku jest raczej wątpliwy ale i pomiar tej rezystencji nie jest już taki prosty.
Druga sprawa - prąd rozładowania - producent rozładowuje prądem 0,65 A a ładowarka mogła rozładowywać 1A - tu mogło kolejne kilkadziesiąt mAh uciec.
Tak więc nagonka jest na chińskie ogniwa o podanych kosmicznych pojemnościach, ale markowi producenci też robią ukłon w stronę marketingu i podają rozładowanie do 2,5V gdzie praktycznie żadne urządzenie komercyjne nie rozładowuje ogniw tak mocno.
Wniosek - nawet kupując najlepsze ogniwo na rynku - nie wyciągniemy w normalnym użytkowaniu pojemności podanej na ogniwie...
Pomiar pojemności ogniwa jest bardzo prosty - i wg mnie ładowarka podaje dokładnie tyle ile jest w stanie wyciągnąć z ogniw. Natomiast pomiar rezystencji, jak widać po lekturze tego wątku jest raczej wątpliwy ale i pomiar tej rezystencji nie jest już taki prosty.
Kiedyś panowała teoria, ze ogniwo litowe osiąga max pojemność po 2 cyklach.
Mam właśnie nowiutkie NCR18650B z BTO, mogę sprawdzić, jeżeli kogoś to interesuje.
Spadek pojemności, który JacaGlaca, zmierzyłeś, jest zdecydowanie za duży, ja miałem taki 10 % zjazd na swoich NCR18650B dopiero po ok. 200 cyklach.
Mam właśnie nowiutkie NCR18650B z BTO, mogę sprawdzić, jeżeli kogoś to interesuje.
Spadek pojemności, który JacaGlaca, zmierzyłeś, jest zdecydowanie za duży, ja miałem taki 10 % zjazd na swoich NCR18650B dopiero po ok. 200 cyklach.
różnica pojemności - 3100 - 3250 czyli 150 mAh uważam za zupełnie normalny - 5% - jest szansa, że po paru cyklach - ogniwa się "ułożą" i będą rozładowywane do 2,9 V pokazywać okolice 3250 mAh. To będzie znaczyło, że rozładowane zgodnie z nota katalogowa do 2,5 V pokażą więcej - zresztą był tu temat gdzie ktoś wrzucał wykresy rozładowania chyba do 2,5 V.
Interesowało mnie to kiedyś - sprawdziłem i tak wychodzi. 2 i 3 rozładowanie daje odrobinę większe pojemności od 1wszego.MCSubi pisze:Kiedyś panowała teoria, ze ogniwo litowe osiąga max pojemność po 2 cyklach.
JacaGlaca, zobacz na moje testy pojemności ogniw na tym forum. Wyniki wyszły realne i nawet ogniwa 3,5Ah w rzeczywistych warunkach nie mają 3,2Ah.
Pisząc o warunkach normalnych mam na myśli latarki i prądy >2A.
jeden już sprawdził:
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
Ten pomiar pojemności ogniw Sanyo NCR18650BL zrobiłem opcją "Fast test".
Zapuściłem jeszcze jedno sprawdzenie tych samych ogniw Sanyo NCR18650BL, opcją "Nor test".
Wyniki:
3216 mAh, 4,23V, 37 mR
3266 mAh, 4,22V, 40 mR
3237 mAh, 4,22V, 40 mR
Wygląda na to, że NOR TEST jest raczej bardziej poprawny.
Zapuściłem jeszcze jedno sprawdzenie tych samych ogniw Sanyo NCR18650BL, opcją "Nor test".
Wyniki:
3216 mAh, 4,23V, 37 mR
3266 mAh, 4,22V, 40 mR
3237 mAh, 4,22V, 40 mR
Wygląda na to, że NOR TEST jest raczej bardziej poprawny.
Mactronic Black Eye @Noctigon XP16 V2 XP-L V6 3C LED /Nanjg 105c 2,1A