Żarówki LED dla domu.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
simon-u

Post autor: simon-u »

skaktus pisze:
Zobacz jaki radiator ma ta "żarówka":

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14928
Znalazłem coś takiego na fasttechu: http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... e-light-bu
Do tego:
Browar pisze:Skąd takie wiatraczki się pobiera?
Alledrogo za 2,99PLN: http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... ng=wiatrak
I można 4 x xm-l2 pędzić :twisted:
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Teraz widać jaką wielkość ma radiator z FT a jaką inne rozwiązania. Przy okazji trzeba wspomnieć że do tego z FT nie upcha się wentylatora bo nie ma takiej możliwości. Radiator wygląda tak jak w linku do "żarówki" na ledach Osram który podałem nieco wczesniej.
ILPT
simon-u

skaktus pisze:Radiator wygląda tak jak w linku do "żarówki" na ledach Osram który podałem nieco wczesniej.
Dlatego cytowałem Twój post z linkiem i byłem ciekaw gnie można nabyć taki ładny radiatorek jak w Twoim modzie :).
A radiator może się upchać jak się trochę porzeźbi między radiator a plastik z gwintem. Te z portalu są 4 x 4cm. Mogą zasysać powietrze przez dodatkowe otwory w plastiku z gwintem, potem pchać powietrze przez tubę radiatora(chłodząc przy okazji sterownik), kolejno przez otwór w blasze alu fi 1cm między podłożami z ledami, kolejno strumień powietrza odbity od kopuły rozpraszającej światło i wydmuchiwany na obrzeżach po blaszkach radiatora na zewnątrz ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 gru 2014, 17:19 przez simon-u, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus

Trochę za dużo kombinacji. Wystarczy radiator z starszego procka typu Athlon i mamy bazę na "żarówkę" nawet o mocy 20W.
ILPT
simon-u

Jakiej średnicy jest tuba wewnątrz Twojego radiatora?
Więcej kombinacji będzie z wykonaniem obudowy pod prockowy radiator, żeby to jakoś wyglądało, chyba, że i tak będzie to ukryte pod kloszem, to nie ma o czym pisać.
Mi chodzi głownie o to, że na chłodzeniu pasywnym nie ma co liczyć na dużo światła, jesli ma to mieć rozsądne wymiary i wygląd i długo działać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 gru 2014, 17:25 przez simon-u, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Teraz tego nie zmierzą bo żarówka pracuje u siostry w kuchni, jednak będzie to około 5 cm.

Tutaj chińskie cuda:

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 64913.html

Wersje do 9W mają najbardziej biedne radiatory - tak naprawdę to ich nie ma. Wersje od 15 do 36W mają największe. Problem w tym, że taki radiator w obudowie z minimalnym obiegiem powietrza to max 10W ale nie 36 :roll:
ILPT
simon-u

skaktus pisze:Teraz tego nie zmierzą bo żarówka pracuje u siostry w kuchni, jednak będzie to około 5 cm.

Tutaj chińskie cuda:

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 64913.html

Wersje do 9W mają najbardziej biedne radiatory - tak naprawdę to ich nie ma. Wersje od 15 do 36W mają największe. Problem w tym, że taki radiator w obudowie z minimalnym obiegiem powietrza to max 10W ale nie 36 :roll:
5cm to dobre wieści.
W obudowie, to nie ma o czym pisać, ew. rurki z cieczą i chłodnica na zewnątrz :mrgreen:
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

skaktus,
To wszystko co piszesz o grzaniu, radiatorach itp to jest jasne. Ja kupuję na próbę te żarówki, coby wybadać "czym to się je", oglądnąć konstrukcje. Jak przyjdzie pora to wybiorę coś z tych konstrukcji do prostej przeróbki. Przecież we wszystkich tych żarówkach są ledy o skuteczności świetlnej ok 50-60lm/W, wystarczyło by wsadzić takie o skuteczności 140lm/W i problem grzania z głowy, przynajmniej częściowo.
pozdrav
Lampek

Post autor: Lampek »

skaktus pisze: w drugim wypadku MCPCB z ledami dotyka tylko rantem radiatora, pod samym MCPCB jest dziura.
Miałem takie, ale pod mcpcb był krążek z blachy alu gdzieś 1,5mm dobrze wciśnięty w radiator, a i tak popadały po 2-3 miesiącach świecąc non stop, za to ta z Biedronki na COB świeci już z pół roku.
Awatar użytkownika
skaktus

Browar pisze:skaktus,
To wszystko co piszesz o grzaniu, radiatorach itp to jest jasne. Ja kupuję na próbę te żarówki, coby wybadać "czym to się je", oglądnąć konstrukcje. Jak przyjdzie pora to wybiorę coś z tych konstrukcji do prostej przeróbki. Przecież we wszystkich tych żarówkach są ledy o skuteczności świetlnej ok 50-60lm/W, wystarczyło by wsadzić takie o skuteczności 140lm/W i problem grzania z głowy, przynajmniej częściowo.
Ledy 5630 maja wydajność na poziomie 100 lumenów i takie sa stosowane w 99 % produktów. Gdyby zastosowano ledy o wydajności o jakiej piszesz, trzeba by podnieść cenę żarówki z 30 na 200 zł.
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

skaktus pisze: Ledy 5630 maja wydajność na poziomie 100 lumenów i takie sa stosowane w 99 % produktów. Gdyby zastosowano ledy o wydajności o jakiej piszesz, trzeba by podnieść cenę żarówki z 30 na 200 zł.
Raczej bliżej 80lm/W - ta ostatnia żarówka daje 1000lm/12W, Piła daje 480lm/7W Większość tego co leży na półce w sklepie to jednak 50-60lm/W
Na razie ledy o wydajności 140lm/W są faktycznie drogie, ale za dwa lata?
pozdrav
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Dwa lata temu nikt nie pomyślał że będzie można XM-L 90 CRI kupić po 2,5 dolca. Tylko szkoda że narazie taka mała wydajność. Skądinąd jest jeden istotny problem a mianowicie brak gotowych i małych zasilaczy o odpowiednich parametrach do zasilenia XM-L, XP-G.
Awatar użytkownika
skaktus

Browar pisze:
skaktus pisze: Ledy 5630 maja wydajność na poziomie 100 lumenów i takie sa stosowane w 99 % produktów. Gdyby zastosowano ledy o wydajności o jakiej piszesz, trzeba by podnieść cenę żarówki z 30 na 200 zł.
Raczej bliżej 80lm/W - ta ostatnia żarówka daje 1000lm/12W, Piła daje 480lm/7W Większość tego co leży na półce w sklepie to jednak 50-60lm/W
Na razie ledy o wydajności 140lm/W są faktycznie drogie, ale za dwa lata?
A jak myślisz,dlaczego ma tyle W i mniej lumenów niż by wskazywała wydajność leda? Odpowiedz jest prosta:

1.Klosz rozpraszający to zwykły plastik i on pochlania jakieś 30 % światła
2.Ledy pracują w fatalnych warunkach termicznych i ich wydajność spada
3.Żarówka pobiera np.7 W z czego 1 wat to straty na zasilaczu, do tego dolicz straty na kloszu i masz wynik z pudelka.

Nigdy nie ma tak że żarówka ma 10 W i równe 10W idzie w ledy.Producenci zostali zmuszenie do pisania ile faktycznie lumenów daje żarówka na wyjściu, a nie ile idzie z ledow, nie biorąc pod uwagę strat na kloszu.Do tego często żarówki mają mniej W niż deklarowane.Przykładowo Osramy jakie miałem zamiast mieć 12 W miały 10,5.Chińskie 8 W miało realnie 6,8. Teraz mam 10 W z Castoramy i pomiar wykazał 9 W z sieci i 8 w ledy.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 gru 2014, 22:31 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

Ok, w ogóle nie pomyślałem o tym że to pomiar na wyjściu, jakoś tak przyjąłem że to wynik sumowania ledów, no cóż, człowiek całe życie się uczy ;)
pozdrav
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

A za mną wciąż chodzi chłodzenie olejem :mrgreen:

Obrazek

tylko olej silikonowy drogi... jak myślicie, parafina się nada :twisted: nazwę to "LED fireball"
ODPOWIEDZ