backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

zlyzka pisze: galahad vs pier vs 2 ogniwa
Która lepsza:)? W wakacje trochę podróżuję i fajnie by mieć zasilanie na jakieś 2 tygodnie (4-6 ładowań)
Ja nie wiem, nie mam porównania, dlatego tutaj czytam i pytam.

Jedni potrzebują minimum wagi inni max wydajności, dla każdego coś innego będzie dobrym rozwiązaniem.

Myślę, że jeśli jedziesz pod namiot to dobre będą ogniwa słoneczne - taka walizeczka i mały aku ;)

Do Galaxy S II widziałem ciekawy patent - plecki z dodatkową baterią :mrgreen: fajne rozwiązanie, ale mało przydatne gdyż pasuje tylko do tego "tableta".

Jeśli waga Ci nie straszna to taki zasobniczek na 4 aku będzie OK. Myślę, że cały dzień spokojnie pogonisz z tabletem i włączoną mapą, ale wydaje mi się, że do nawigacji lepszym rozwiązaniem będzie typowy GPS turystyczny z dobrym aku ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co do sprawności - jaką najwyższą sprawność można osiągnąć w takich urządzeniach ? Z tego co sprawdzałem to najwyższą sprawność jaką "zanotowałem" to 61 %...
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

~92-95% przy step-down'ach.
Awatar użytkownika
skaktus

No tak, racja, przy step-down pewnie tak, przy step-up pewnie dużo gorsze.

W takim razie czy ma ktoś namiary na banki step-down ?
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

Kup samego boxa bez elektroniki, wsadź akusy 2S2P od woytazo, do tego step-down na AX2002 ustawiony na 5V na wyjściu i już. Taniej się nie da :)
Jak przerobić ten sterownik, opisał bardzo dokładnie Pyra w którymś z tematów.
Awatar użytkownika
skaktus

No proszę...aurat mam cudo na AX2002...widzę że ten sterownik jest dobry na wszystko.
ILPT
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

obiecana fotka, sorry że tak późno...
Obrazek

Panowie, macie pomysł jaki malutki woltomierz tam wsadzić?
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Calineczka pisze:obiecana fotka, sorry że tak późno...
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509c0cf2850fd3629.jpg]Obrazek[/url]

Panowie, macie pomysł jaki malutki woltomierz tam wsadzić?
Ja zastosowałem wskaźnik wydłubany z baterii e-papierosa. Powiem Wam że nawet dokładnie pokazuje napięcie aku. Tylko nie wiem gdzie takie dostać bo nigdzie nie widzę takich. Ja dostałem od kolegi.

Obrazek

Są nawet takie z lcd. Najlepiej przejść się do sklepu gdzie to sprzedają. Złomu uszkodzonego mają na pęczki, zawsze coś z tego można złożyć.
Obrazek

Miałem też kiedyś elektronikę z takiego dużego e-fajka z lcd. Miało toto regulowaną przetwornicę na scalaku texasa! Dawało radę przy prądach ponad 1A. No i oczywiście pokazywała napięcie aku. A maleńkie toto było :o
Teraz tak myślę że taka elektronika była by idealna do power banku.

edyta

Znalazłem foto baterii z tymi wodotryskami

KAMIKAZE VV:
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

pier, dzięki, idea ciekawa...rozejrzę się, może na Allegro uszkodzone sprzedają...bo jakoś punktów sprzedaży/serwisu w okolicy nie kojarzę
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Cali dzięki :)

Apropos mierników , widziałem gdzieś wersję z . To chyba jakiś miniaturowy miernik który można nabyć osobno . Poszukam bo póki co nie trafiłem na tak mały jeszcze.

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

o, a jest gdzieś do kupienia ta wersja z wbudowanym miernikiem? Coś czuję że "chiński ebay"(taobao?)... :mrgreen:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

No właśnie tu jest mały problem, znalazłem foto w google grafika , odnośnik prowadzi do aliexpress.com . Tylko że ofertę chyba usunięto .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Na Alledrogo są dostępne w różnych rozmiarach monitory napięcia do pakietów i ogniw. Jest np taki:

Obrazek
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Flora pisze:Na Alledrogo są dostępne w różnych rozmiarach monitory napięcia do pakietów i ogniw. Jest np taki:

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_509cb734730c61473.jpg]Obrazek[/url]
Te woltomierze są sporo za duże.
Awatar użytkownika
skaktus

Poszukajcie woltomierzy używanych przez fanów epapierosów - na forach dużo się dowiecie a wiele sklepów sprzedaje same elektroniki z wyświetlaczami i wskaźnikami napięcia a nawet pobieranego prądu itd. Zazwyczaj całość jest nie większa niż 1 na 1 cm. Ewentualnie możecie pomyśleć o diodowych wskaźnikach naładowania akumulatora zaadaptowanych z auta - można je wykalibrować (zazwyczaj) do pożądanych napięć.

PS-Na forach o epapierosach są też dostępne schematy układów na maximie tj. przetwornice mogące pracować na różnych napięciach - najwyższe to chyba 6V. Cały układ zespolony w jednym "scalaku", do tego o ile mnie pamięć nie myli pojawiły się wersje w których potencjometrem można regulować napięcie wyjściowe.

EDIT

Mam jeszcze jeden pomysł - modelarskie wskaźniki naładowania akumulatora.
ODPOWIEDZ