Opus ma możliwość ładowania do 4,35V, więc automaty mają taką funkcjępawello786 pisze:Tą ładowarką nie naładujesz do 4.3V więc nie zbliżysz się do 3000mAh. Musiałbyś kupić jakąś modelarska ładowarkę z regulowanym napięciem (bo tego typu automaty raczej nie mają takich opcji tu http://www.lygte-info.dk/info/indexBatt ... %20UK.html są recenzje chyba wszystkich dostępnych ładowarek) np. Imax B6.
Liitokala Lii-300/Lii-500
ILPT
skaktus,poszukiwana jest ładowarka na 4,3V a nie 4,35V !
Ja polecam zakup "tanich" 2-kanałowych ładowarek z chin i przy odrobinie szczęścia znajdzie się taką przeładowującą z 4,2V do 4,3V Rekordzistka miała 4,361V i niby była na dedykowanym chińskim układzie do li-ionów 4,2V.
Nie wiem jak teraz ale 1-kanałowe kupione ponad rok temu szło ustawić sobie na konkretną wartość.
Ja polecam zakup "tanich" 2-kanałowych ładowarek z chin i przy odrobinie szczęścia znajdzie się taką przeładowującą z 4,2V do 4,3V Rekordzistka miała 4,361V i niby była na dedykowanym chińskim układzie do li-ionów 4,2V.
Nie wiem jak teraz ale 1-kanałowe kupione ponad rok temu szło ustawić sobie na konkretną wartość.
-
-
jeden pewnie pod termistor, drugi może nie być wykorzystywany lub jest wykorzystywany do komunikacji z elektroniką.
Podpięcie pod + i - może mijać się z celem, bo elektronika akumulatora może go odciąć gdy napięcie spada do np. 3,3V i proces ładowania zostanie nagle przerwany, to samo z doładowaniem na full. Mierzyłem kiedyś jak działają akumulatory w telefonach i telefony, małe cwaniary (i producenci) pozwalają rozładować ogniwo zazwyczaj do 3,5V i ładować max do 4,1 V - mierzone na Motoroli z Androidem. Gdyby tak dało się rozładować do 2,8V doszły by z 2 dni czuwania...
Podpięcie pod + i - może mijać się z celem, bo elektronika akumulatora może go odciąć gdy napięcie spada do np. 3,3V i proces ładowania zostanie nagle przerwany, to samo z doładowaniem na full. Mierzyłem kiedyś jak działają akumulatory w telefonach i telefony, małe cwaniary (i producenci) pozwalają rozładować ogniwo zazwyczaj do 3,5V i ładować max do 4,1 V - mierzone na Motoroli z Androidem. Gdyby tak dało się rozładować do 2,8V doszły by z 2 dni czuwania...
ILPT
Ale pewnie kosztem trwałości baterii poniżej 2 lat gwarancji?skaktus pisze:Mierzyłem kiedyś jak działają akumulatory w telefonach i telefony, małe cwaniary (i producenci) pozwalają rozładować ogniwo zazwyczaj do 3,5V i ładować max do 4,1 V - mierzone na Motoroli z Androidem. Gdyby tak dało się rozładować do 2,8V doszły by z 2 dni czuwania...
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
-
Mój telefon ładuje się do 4,4V, co noc podpięty do ładowarki, do tego częste ładowania w samochodzie i jakoś żyje ponad rok, bez zauważalnego spadku pojemności. Poprzedni ładował się do 4,25 i bateria padła dopiero po ponad 2 latach, a ładować to musiałem bardzo często. Także raczej ta Motorola nie jest wzorem.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lut 2016, 17:20 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.
Akumulator - bez względu na to czy użytkownik ma do niego dojście czynie, gwarancja zawsze jest na 6 miesięcy.zieloczek100 pisze:Przecież o to chodzi żeby częściej wymieniać sprzęt. W przypadku wbudowanej baterii w telefon gwarancja jest na 2 lata.
Z drugiej strony to zabezpieczenie gdyby ktoś zostawił "rozładowany" telefon na dłuższy czas, zapobiega to reklamacjom ze względu na uszkodzone ogniwo.
Rozumiem, że rozładowanie do np 3,5 Vzapobiega głębokiemu rozładowaniu itd, ale nie tędy droga, równie dobrze można ustawić minimum na 3V.
Jeśli ktoś ma Lii lub Opusa, niech weźmie rozładowany akumulator i zrobi test, ile jeszcze z niego można wyciągnąć. Czasem wyniki są bardzo ciekawe.
ILPT
-
Lumia 925 miała 2 lata gwary na wbudowaną baterię i ja swoją na gwarancji wymieniłem. Wszystkie samsungi mają rok na wymienną baterię, choć rozładowują ją do 3,2 i ładują do 4,4 V.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lut 2016, 21:51 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.