Wideorejestratory z chin - warto?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
PK

Post autor: PK »

Tak jak kolega wyżej napisał to mocowanie umożliwia jedynie przykręcenie dodatkowego uchwytu na kask, kierownicę w rowerze, przyssawki do samochodu itp. W zależności od sposobu użytkowania musisz sobie dokupić oddzielny uchwyt. Tutaj masz sprawdzonego sprzedawcę na Ebayu, który oferuje również wiele takich uchwytów http://www.ebay.pl/itm/Mobius-ActionCam ... 1071891306
Co do długości nagrania to jest to podobno coś ponad godzinę. Sam niedawno stałem się posiadaczem tej kamerki niestety nie miałem jeszcze okazji jej dobrze przetestować. Gdybyś chciał nagrywać dłuższe filmy to zawsze można Mobiusa podpiąć do jakiegoś powerbanku co powinno wyeliminować problem baterii.
Jeśli chodzi o długość plików to masz kilka opcji do wyboru. Są to pliki po 3, 5, 10, 15 minut bądź do zapełnienia karty. Ogólnie opcji konfiguracyjnych jest tam całkiem sporo. Pamiętać tylko musisz, ze wszystkich zmian dokonujesz dopiero po podpięciu kamery pod kompa. Ewentualnie dostępne jest oprogramowanie na Androida, jednak pod warunkiem, że Twój telefon/ tablet obsługuje funkcję USB OTG.
W przypadku używania Mobiusa jako rejestratora w samochodzie musisz wiedzieć, ze niektórzy skarżyli się na słabo rozwiązaną kwestię chłodzenia tej kamerki. W lecie, gdy temperatura w samochodzie osiągnie kilkadziesiąt stopni to dłuższe nagrywanie może się dla niej skończyć nieciekawie.
Poza linkiem podanym przez kolegę w poście powyżej tutaj masz krótki opis tej kamery http://dashcamtalk.com/mobius/
Gdybyś chciał poczytać coś w ojczystym języku to znalazłem takowy temat na forum użytkowników samolotów zdalnie sterowanych ( czy jak to się poprawnie nazywa) http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=14479
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak ma się LS300W po zakupie i kilku dniach używania ?
ILPT
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Mobius wypuścił nowe oprogramowanie V1.17 z dodatkowym podbijaczem w przypadku słabego oświetlenie. Tak jak piszą, jest to wersja Beta na razie. Jak widać na filmie ma problemy z określeniem kiedy włączyć to podbicie. Zgodnie z opisem jakoś łączy klatki przez co obraz jest jaśniejszy, widać to po mniej płynnym odwzorowaniu poruszających się elementów.

Nie chce dodać odtwarzacza youtubowego więc wklejam link do mojego filmu.

www.youtube.com/watch?v=n_TRB2tMOT8
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Fluxor pisze:Zgodnie z opisem jakoś łączy klatki przez co obraz jest jaśniejszy, widać to po mniej płynnym odwzorowaniu poruszających się elementów.
Zapewne HDR, opis i problemy przy tym występujące też by na to wskazywały.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

skaktus pisze:Jak ma się LS300W po zakupie i kilku dniach używania ?
jak dla mnie wart każdego dolara :mrgreen: jak chcesz wrzucę wieczorem film nagrywany słonecznego i pochmurnego dnia.
Rysiu. pisze:
Fluxor pisze:Zgodnie z opisem jakoś łączy klatki przez co obraz jest jaśniejszy, widać to po mniej płynnym odwzorowaniu poruszających się elementów.
Zapewne HDR, opis i problemy przy tym występujące też by na to wskazywały.
W kamerkach nazywają to WDR ;) Choć zarówno w Mobiusie jak i LS300W jest osiągany programowo, bo według jasności soczewki na sprzętowy WDR się nie łapią. ale pamiętajmy, że to tani sprzęt, nie można wymagać topowych parametrów.
Dynamic Range is measured in decibels (dB) and most cameras have a dynamic range of 60 dB to 80 dB. The human eye has a dynamic range of approximately 100 dB. Anything higher than 100 dB is often referred to as “Wide Dynamic Range”.

While the Novatek NT96650 Processor supports Wide Dynamic Range, the CMOS sensor used, the Aptina AR0330, has a dynamic range of 72.4 dB (see datasheet). Hence from a pure technical perspective, this camera is not providing true Wide Dynamic Range.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

tty5150, PK dzięki za odp.
PK pisze: W przypadku używania Mobiusa jako rejestratora w samochodzie musisz wiedzieć, ze niektórzy skarżyli się na słabo rozwiązaną kwestię chłodzenia tej kamerki. W lecie, gdy temperatura w samochodzie osiągnie kilkadziesiąt stopni to dłuższe nagrywanie może się dla niej skończyć nieciekawie.
To mnie właśnie martwi. W zamyśle Mobius miał być uniwersalna kamerą na rower, do wypadów na łono natury i jako rejestrator do auta.
Musze poczytać, czy komuś z tego powodu wyzionął elektronicznego ducha.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

pegasus_sis pisze:jak dla mnie wart każdego dolara :mrgreen: jak chcesz wrzucę wieczorem film nagrywany słonecznego i pochmurnego dnia.
Jak możesz to wstaw przykładowe filmy, najlepiej do pobrania w oryginalnej jakości.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Wynikł jeden problem z LS300W - po zapełnieniu karty nie nadpisuje starych filmów, nie można też formatować karty z poziomu urządzenia. Najpewniej to moja wina, bo formatowałem ją w FAT32 a nie exFAT a ma 16GB. Zobaczymy jak się teraz zachowa :wink:
PK

Nie chcę Cię martwić, ale obawiam się, że to nie w systemie plików będzie problem. W swoim rejestratorze również mam kartę 16GB i jest ona normalnie sformatowana w FAT32. Gdzieś wyczytałem, że w exFAT formatuje się dopiero karty o pojemności ponad 32GB. Gdyby po formacie dalej nie chciało pracować jak należy spróbuj włożyć jakąś inną kartę np. z telefonu, aparatu, czy jakąś, którą pewnie dysponujesz. Co do nie nadpisywania starych plików może nie masz włączonej tej opcji w kamerze, natomiast sformatować kartę mimo wszystko w kamerze powinno się dać.
max4max

Post autor: max4max »

pegasus_sis pisze:Najpewniej to moja wina, bo formatowałem ją w FAT32 a nie exFAT a ma 16GB
A nie miała być w NTFS sformatowana, a nie w exFAT?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

po zmianie na exFAT formatuje prawidłowo, na NTFS nie rozpoznaje karty ;) taki urok budżetowego sprzętu...
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Nie przeszukiwałem całego wątku, ale wstawię jakby ktoś szukał porównania wielu kamer: http://dashboardcamerareviews.com/dash- ... son-table/ (wyświetlanie wszystkich nie działa u mnie, trzeba wybrać interesującą nas opcję: high-end - mid-price - affordable).
Miałem tylko DVR-027, tragedia:|
Giepeski

Post autor: Giepeski »

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
Moje imię to Grzegorz, mieszkam w Lublinie i zawodowo zajmuje się urządzeniami transportu bliskiego, czyli potocznie mówiąc "windami".

Ponieważ sporo czasu spędzam za kółkiem, również przymierzam się do zakupu wideo-rejestratora.

Po przeczytaniu postów w powyższym wątku, osobiście skłaniał bym się do zakupu LS300W, jednak mam jeszcze kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi.

1. Jaka jest kompatybilność elektromagnetyczna LS300W, dokładnie chodzi mi o to, czy nie zakłóca on odbioru sygnału GPS nawigacji samochodowej?

2. Co jest z tym nadpisywaniem starych plików?

3. Ile czasu jest tracone pomiędzy zapisywanymi plikami?

4. Na forum wyczytałem, że przesyłki z Chin do kwoty 150 Euro nie podlegają ocleniu, ale czy to jest prawda nie wiem, no i jak wygląda sprawa podatku VAT, czy się go płaci, a jak tak to ile?

Z góry dziękuję za rozjaśnienie moich wątpliwości

Pozdrawiam.
PK

Witam kolegę dźwigowca :twisted:
Co prawda nie dysponuję kamerą o której piszesz, ale myślę, że poza ewentualną jakością obrazu sytuacja będzie podobna jak w mojej (G1W).
1. Moja kamera co prawda nie zakłóca GPS (przynajmniej nie stwierdziłem), jednak radio wyraźnie gorzej odbiera. Z tego co czytałem najprawdopodobniej jest to wina nie samej kamery, a dołączonego zasilacza. Kiedyś może spróbuje podpiąć jakiś inny.
2. Stare pliki są na bieżąco kasowane po zapełnieniu karty.
3. Czasu pomiędzy kolejnymi plikami nie traci. Ostatnia sekunda pierwszego pliku jest równocześnie początkiem drugiego. Trochę zamotałem, ale w skrócie chodzi o to, że ta sekunda, może dwie występuje na obu plikach.
4. Przy tej kwocie cła nie zapłacisz, natomiast Vat to już jest loteria. Dużo zależy przez jaki UC przejdzie paczka. Szczególnie znane z Vat-owania są Zabrze i Poznań
Awatar użytkownika
pegasus_sis

PK pisze: jednak radio wyraźnie gorzej odbiera. Z tego co czytałem najprawdopodobniej jest to wina nie samej ń
to nie jest wina kamerki, tylko zasilacza ;) dobrej jakości nie sieje zakłóceniami.
ODPOWIEDZ