jaka sensowna ładowarka do 18650

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

cpt.Nemo pisze:
marmez pisze:Wyświetlaczem się nie ładuje, a w ładowaniu 18650 I4 jest wystarczająco dobra ;)
A w ładowaniu ogniw AAA już nie tak bardzo dobra :)
One I4 i D4 nie tylko wyświetlaczem się różnią :)
Temu wyraźnie napisałem, że mówię o 18650, no i wątek ma tytuł o ładowarce do 18650, a nie uniwersalnej :wink: Poza tym w sprawie AA(A) się zgadzam :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Karolcio

Post autor: Karolcio »

smokuxx1987 pisze: Ja mam wersje V7 i jest to samo, co prawda ładowarka " kończy ładowanie" przy napięciu 4.18V ale jak zostawić ogniwo w ładowarce to pomimo świecącej zielonej diody napięcie na ogniwie rośnie.
Musisz pilnować ładowarki, jak zaświeci się zielona dioda to poczekać jeszcze pare godzin tak żeby dobiło do 4.2 i wtedy wyciągać ogniwo.
.
Nie bawię się w czekanie, doładowywanie, 4.1V nie jest problemem, zwykle zresztą używam innej ładowarki, Millera zabieram w podróż i częściej robi za power bank niż ładowarkę. Niepokojące jest to, jeżeli dobrze zrozumiałem, że w praktyce nie działa tak jak trzeba zabezpieczenie przed przeładowaniem, co może zepsuć ogniwo (pół biedy) i być niebezpieczne, jeżeli ktoś zostawi ładowanie na dłużej.
Mediana

Post autor: Mediana »

Ostatnio przy bateriach do telefonów piszą, coraz częściej, że lepsze od ładowania do pełna są do krótkie doładowania - a Wasze zdanie na ten temat.
Rozumiem, ze baterie do latarki lepiej mieć przygotowaną do na max.
Posiadam ładowarkę Ultrafire WF-139, ale coraz rzadziej nią ładuję - często kończy mi ładowanie przy np. 3,9 V (styki przeczyszczone).
Natomiast kompaktowa ładowareczka Miller ML 102 spisuje się znakomicie i teraz tylko nią ładuję i ładuje od 4,09 V (panasonic 3100 mAh) do 4,18 V (ogniwa od wojtazo) - zresztą w testach ładowania wypadła bardzo dobrze, a nie wygląda na taką. :p

M...
michal1

Post autor: michal1 »

Li-ion nie można rozładowywać do końca. Zawsze lepiej doładowywać, dłużej pożyją.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Żaden telefon nie rozładowuje akumulatorów do końca, zazwyczaj wyłączają się przy 3,3-3,5V.
Co do doładowywania, to ja dochodzę do innych wniosków.
Wśród znajomych co doładowują aku, dość szybko im one padają, ja rozładowuję do końca i ładuję do pełna, przez kilka lat zachowują się jak nowe :)
Warto pamiętać, że akumulatory mają określoną liczbę cykli ładowania.
Każde ładowanie i rozładowanie, to jednej cykl, nie ważne z jakiego poziomu zaczynamy ładowanie.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=171387
arkus

Post autor: arkus »

Mediana pisze:Ostatnio przy bateriach do telefonów piszą, coraz częściej, że lepsze od ładowania do pełna są do krótkie doładowania - a Wasze zdanie na ten temat.M...
TU można poczytać o wpływie głębokości rozładowawania (DoD) na liczbę cykli Li-Ion
pzdr
a
Mediana

Post autor: Mediana »

Jeden cykl to ładowanie od zera do 100%.

Najczęściej ładuję telefon od ok. 15-30% do zera, praktycznie nigdy nie podładowuję i np. bateria w Samsungu SIII padła po 1,5 roku tzn. po odpięciu od ładowarki wytrzymywała 7 minut rozmów. :).
Ciekawe teraz czy taka mi się trafiła bateria (chociaż na forum gsm było trochę osób z S III, którym też padła za wcześnie bateria) czy po prostu postarzanie produktu lub/i niska jakość baterii.
I pewnie niezależnie od sposobu użytkowania bateria w SIII padła by w podobnym czasie.
M...
michal1

Post autor: michal1 »

Ja zazwyczaj podłączam telefon na noc.
Baterie padają, ale zwróćcie uwagę ile są wykorzystywane, praktycznie pracują na okrągło(bo kto wyłącza telefon np. na noc). Ale na pewno nikt też nie ma interesu w tym, żeby śmigały dłużej od trwania okresu gwarancji. Oczywiście oprócz użytkownika... :roll:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Układy nadzorujące akumulatory, mają kilka metod oceny stanu. Mogą być np. zliczane same fakty ładowania, niezależnie od stopnia naładowania i ilości włożonej energii. Są układy "zliczające volty" Krótko mówiąc, projektant przyjmuje że np. mamy 100 cykli ładowania od 3,2V do 4,2V. Teraz mamy 100 cykli razy 1V czyli "100V". Układ wylicza że np, doładowano akumulator od 3,7 do 4,2V więc odejmuje 0,5V, i tak przy każdym kolejnym ładowaniu.
Baterie niektórych laptopów, są traktowane w inny sposób. Normalnie są domyślnie ładowane i rozładowywane, i bateria "zużywa się w zaprogramowany sposób". Użytkownik jednak, dostaje narzędzie w postaci odpowiedniego oprogramowania lub procedury w biosie, która testuje akumulator, i zmienia dane zapisane w sterowniku baterii, zbliżając się do realnego zużycia.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
stan

Post autor: stan »

Witam serdecznie.
Proszę o opinie na temat tej oto ładowarki: http://www.aliexpress.com/item/1PC-Nite ... 62127.html
Chciałbym nią ładować ogniwa 18650 od woytazo jak również ogniwa z zabezpieczeniem.
Posiadam również akumulatorki AAA oraz AA Ni-MH. Czy mogę ładować różne jednocześnie.
Np AA z AAA lub 18650.

Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne podpowiedzi.
Stan
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

stan pisze:Czy mogę ładować różne jednocześnie.
Np AA z AAA lub 18650.
Tak, możesz. Jednak jeżeli chcesz ładować też Ni-MH szczególnie w wielkości AAA, to lepsza by była Nitecore D2, bo potrafi ładować mniejszym prądem (coś tam trzeba ustawić w niej, żeby wejść w tryb LOW), w każdym razie i2 miała jakiś dyskusyjnie duży prąd jak na AAA.

Instrukcja D2: http://www.nitecore.com/UploadFile/File ... _UM_en.pdf

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
madkeinam

Post autor: madkeinam »

W D2 wciska się jeden przycisk na chwilę i przechodzi się z trybu Hi (500 mA) na LOW (300 mA), można ładować Li-ion i Ni-MH jednocześnie, ma dwa niezależne kanały. Trochę trzeba się postarać ogniwo wielkości AAA włożyć bo musi wisieć w powietrzu ściśnięta tylko blaszkami stykowymi.
Przy okazji pytanie do posiadaczy D2, wam też zawyża pomiar napięcia na ogniwach?
stan

Post autor: stan »

Witam ponownie.
Mam pytanie odnośnie D2 . Podobno nie można ładować pojedyńczo AAA.
Jest to dla mnie troszkę dziwne skoro są ładowane akumulatorki w zasadzie niezależnie od siebie. Pytam ponieważ niektórte latarki potrzebują 3x AAA

Pozdrawiam.
Stan
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

stan pisze:.
Mam pytanie odnośnie D2 . Podobno nie można ładować pojedyńczo AAA.
Gdzie tak jest napisane ?
Właśnie D2 ma specjalny tryb "Low" do ładowania małych akumulatorków wielkości AAA
I to zarówno NiMh jak i Litowych.

Nie wiem skąd się wzięły te dziwne ploty ? o ładowarce która akurat ma i tryb obniżonego prądu i algorytm ładowania najmniejszych akumulatorków paluszków.
Te ładowarki które wymagają ładowania "parami" nie są dobre jako wyjście stałe bo nigdy nie mamy dwu idealnie jednakowych baterii o jednakowym stopniu zużycia więc ładowanie ich w parze nie jest dobrym pomysłem aczkolwiek awaryjnie od czasu do czasu można je stosować.
To moje prywatne zdanie :)
Pozdrawiam, Leszek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

stan pisze: Pytam ponieważ niektórte latarki potrzebują 3x AAA
Jeżeli masz (masz zamiar mieć) jakieś sprzęty na 3 akumulatorki, to o wiele wygodniej by było mieć ładowarkę 4 kanałową, np D4.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ