zasilanie napięciowe XB-D

....nie pasujące gdzie indziej...
Hetman

Post autor: Hetman »

Ale tyle?
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a ile elektronika, która tyle mocy może wytracić? No i zależy, ile tych omów/watów trzeba w tym rezystorze założyć. Są przypadki, że nie warto stabilizować...na przykład "żarówki ledowe" do podświetlania wnętrza auta. Zwykłe rezystorki szeregowe małej mocy sprawdzają się znakomicie....
Jak masz lampkę nocną i niepotrzebny zasilacz 5V, albo nawet 3,3V to aż się prosi by do jednego leda dać tam w szereg dobrany rezystor.
To moje osobiste, subiektywne zdanie, w większości przypadków rezystor jest trwalszy od półprzewodnika...
Hetman

Jasne, jak są małe spadki napięcia i rozsądne prądy to dla ustalonych warunków pracy można wytracić czymkolwiek - i oczywiście na liniowym stabilizatorze się będzie wytracało tak samo; na przetwornicy już niekoniecznie ;) .
zxcvb

Post autor: zxcvb »

Rezystor ograniczający prąd będzie wprowadzał niepotrzebne straty - myślę, że większe od układu PWM, ale specjalistą nie jestem. Jak już chcemy ten rezystor, to wydaje mi się, że lepiej zrobić proste liniowe źródło prądowe - straty też są spore, ale przynajmniej jest możliwość regulacji prądu, czyli jasności świecenia. No ale trochę drożej od rezystora.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

No właśnie, ale jak to w praktyce zrobić.
Mamy XB-D i zasilacz do Nokii 3,7V 355mA.
Według tego: http://kalkulator.majsterkowicza.pl/obl ... tor_do_LED
Trzeba zastosować rezystor 2 Ohm, moc wydzielona 248.5mW (czyli tyle co nic :roll:). Wszystko się zgadza?
macgap90

Post autor: macgap90 »

To, że na zasilaczu jest napisane 3.7V to nie znaczy że tam tyle jest. W wypadku zasilaczy od telefonów to bardziej informacja do jakich baterii (ich napięcia znamionowego) jest przeznaczony niż jego faktyczne parametry.
zxcvb

pegasus_sis pisze:No właśnie, ale jak to w praktyce zrobić.
Mamy XB-D i zasilacz do Nokii 3,7V 355mA.
Według tego: http://kalkulator.majsterkowicza.pl/obl ... tor_do_LED
Trzeba zastosować rezystor 2 Ohm, moc wydzielona 248.5mW (czyli tyle co nic :roll:). Wszystko się zgadza?
Napięcie przewodzenia diody wynosi ok. 3V, więc trzeba wstawić rezystor o takiej wartości rezystancji, aby odłożył się na nim spadek napięcia równy różnicy napięcia zasilającego i napięcia przewodzenia diody, czyli 0,7V. Potrzebny więc będzie rezystor o rezystancji 0,7 oma.
Ale jesteś pewien, że zasilacz od Nokii ma napięcie 3,7V? Bo mój ma 5V i raczej Twój też tak ma z pewnej prostej przyczyny - elektronika "zżera" trochę napięcia, tzn. występują spadki napięć.
Gdyby przyjąć do obliczeń podany prąd 355 mA, to mnie też wychodzi opór rezystora równy ok. 2 omy. Moc tracona to 250 mW.
Przy prądzie 355 mA moc na diodzie to ok. 1W, a tracisz 250 mW na rezystorze, więc straty ogromne, 25% strat.
Ostatnio zmieniony wtorek 11 lis 2014, 09:13 przez zxcvb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Piszę o starym, transformatorowym zasilaczu, nie impulsowym ;) nie będzie tak, że pod obciążeniem ustabilizuje się na okolice 3,7V albo Vf diody? Straty mnie nie interesują, drożej wyjdzie kupienie drivera niż oszczędność na prądzie ;) tylko czy będzie działać...

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 11 lis 2014, 01:11 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 1 raz.
zxcvb

Działać powinno, aczkolwiek trzeba popytać większych specjalistów ;)
Hetman

Coś mi się ćmi, że te zasilacze dawały ~7-8V...
macgap90

Post autor: macgap90 »

Działać będzie tylko trzeba pomierzyć dokładnie napięcie. Powtarzam raz jeszcze tam nie jest na wyjściu 3.7V, bo nawet na logikę niech on będzie od ładowania Noki 3310 to tam były 3 aku ni-mh połączone w szereg więc w pełni naładowane miały ok. 4.5V do tego spadek na elektronice odpowiedzialnej za ładowanie to ni jak ma się do tych 3.7V. Pozdrawiam
zxcvb

macgap90 pisze:Działać będzie tylko trzeba pomierzyć dokładnie napięcie. Powtarzam raz jeszcze tam nie jest na wyjściu 3.7V, bo nawet na logikę niech on będzie od ładowania Noki 3310 to tam były 3 aku ni-mh połączone w szereg więc w pełni naładowane miały ok. 4.5V do tego spadek na elektronice odpowiedzialnej za ładowanie to ni jak ma się do tych 3.7V. Pozdrawiam
Chyba pomyliłeś modele;). Nokia 3310 miała zasilanie Li-Ion. No ale ogniwa Li-Ion ładują się do 4,1-4,2V, więc ładowarka musiała mieć wyższe napięcie. Typowo zawsze było to 5V.
Defcio

Post autor: Defcio »

Ja mam nadal starą Nokię i 3 zasilacze transformatorowe różnych producentów. Ten transformator z prostownikiem i PTC w szeregu daje bez obciążenia około 7,5V napięcia stałego.

Zrobiłem też testy na telefonie i przy 4,6V w moim modelu zaczął pobierać energię w celu ładowania akumulatora, pobierał energię impulsowo jak PWM czyli chwilę duży prąd a za chwilę jego zupełny brak z częstotliwością około 1,5Hz. Gdy przekroczyłem napięcie ponad 5V i zmniejszyłem rezystancję wewnętrzną usuwając szeregową żarówkę którą wcześniej dałem w szereg to telefon zakomunikował - "ładowarka niewłaściwa". Wspaniała inżynieria ale i firma ogromna.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pegasus_sis, będzie. Zmierz na nim napięcie bez obciążenia, i powiedz jaki chcesz mieć prąd na diodzie. Potem poeksperymentujemy z rezystorami.
Losiu

Post autor: Losiu »

zxcvb pisze:Chyba pomyliłeś modele;). Nokia 3310 miała zasilanie Li-Ion. No ale ogniwa Li-Ion ładują się do 4,1-4,2V, więc ładowarka musiała mieć wyższe napięcie. Typowo zawsze było to 5V.
Małe OT, pierwsze modele tych telefonów dostawały baterie NiMH. obrazek
ODPOWIEDZ