fenix tk35 wątpliwości czy to oryginał zdjęcia

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Powiem Ci, że masz mały problem. Kupiłeś od osoby prywatnej, więc nie ma obowiązku przyjąć jej w przeciągu 10dni. Piszesz, że nie było nigdzie mowy o fenixie, więc nie ma oszustwa... tutaj chyba jedynie dobra wola kupującego może coś zmienić ale po podejściu do klienta widać, że to będzie niemożliwe. Jedynie co możesz uczynić to "wymienić" się negatywami (niestety taka polityka Allegro).
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jednak jest oszustwo, ponieważ nie jest to model TK35. Towar niezgodny z opisem aukcji.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

ElSor pisze: Jedynie co możesz uczynić to "wymienić" się negatywami (niestety taka polityka Allegro).
Ewentualnie poinformować sprzedającego o zgłoszeniu oszustwa na Policję (co pewnie go nie ruszy ze względu na zbyt nikłą kwotę) oraz do Urzędu Skarbowego faktu prowadzenia szeroko zakrojonej sprzedaży bez działalności handlowej i bez odprowadzania podatków jeśli nie rozwiąże problemu polubownie. A to już go może ruszyć...
Pozdr.
Pikom
Twigel

Post autor: Twigel »

"Urzędu Skarbowego faktu prowadzenia szeroko zakrojonej sprzedaży bez działalności handlowej i bez odprowadzania podatków"

właśnie tak już zrobiłem.

ale i tak wielkie dzięki za pomoc wszystkim
Vigo

Post autor: Vigo »

Co fakt to fakt, umieszczenie w aukcji sformułowania "TK35", opisu parametrów idealnie pasujących do nowej wersji oryginalnego Fenixa TK35, oraz sprytnych fotek na których nie widać istotnych szczegółów pozwalających orzec czy to oryginał czy nie, powiedzmy jest niezbyt uczciwe i miało to odnieść właśnie taki efekt jaki odniosło, czyli zasugerowć między wierszami kupującemu, że to oryginał.

Jako osoba prywatna, sprzedający ewentualnych zwrotów nie ma obowiązku przyjmować.
Można ewentualnie pójść tropem niezgodności towaru z umową, a dokładnie niezgodnych z rzeczywistymi parametrów latarki podanych w opisie aukcji, bo wątpię by siedziała w tym klonie U2 i był on wstanie wyrzucić z siebie te 860lm.

___
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zwrotu nie uzyskasz - gdyby pisało Fenix to tak, a tutaj pisze tylko model, co tak naprawdę nic nie znaczy. Na foto nigdzie nie ma marki itd, więc niestety padłeś ofiarą typowego zachowania sprzedawców i własnej nieuwagi.
ILPT
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Twigel pisze:"Urzędu Skarbowego faktu prowadzenia szeroko zakrojonej sprzedaży bez działalności handlowej i bez odprowadzania podatków"

właśnie tak już zrobiłem.

ale i tak wielkie dzięki za pomoc wszystkim
A przeczytałeś dokładnie że jeżeli on będzie miał firmę z taką sprzedażą to ty zostaniesz ukarany ze względu no oczernianie :P

Ja bym odesłał latarkę z tytułu rękojmi na co masz prawo w ciągu 10dni od zakupu
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Vigo

Post autor: Vigo »

No i nie jest to na pewno TK35 bo latarkę o takim oznaczeniu i parametrach podanych w opisie tej aukcji produkuje wyłącznie Fenix.
Sprzedawca wprawdzie nigdzie nie napisał, że to jest oryginał, ale też słowem nie wspomniał, że to kopia o czym podejrzewam doskonale wiedział.

Myślę, że tak jak napisał Pikom perspektywa konfrontacji sprzedaży prywatnej na taką skalę z US może faktycznie zmiękczyć twarde stanowisko sprzedającego w kwestii przyjęcia zwrotu niechcianej lampki.

PS Tyle kosztuje ten klon w polskiej dystrybucji (z gwarancją):

http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6- ... 35980.html

PS 2 Nightmare, rzuć okiem na stronę "o mnie" sprzedającego, a szczególnie na cytuję:
"Jako osoba prywatna nie mam możliwości wystawienia faktury/paragonu/gwarancji. Wszystkie sprzedawane rzeczy posiadam od min 6 miesięcy. Przedmioty których nie używam i nie są mi potrzebne czasami sprzedaje na aukcji. Sprzedaż ma charakter okazjonalny i nie nosi znamion prowadzenia działalności gospodarczej."
Sądzę, że jego US może mieć na ten temat zgoła odmienne zdanie biorąc pod uwagę ilość wystawionych obecnie przez sprzedającego przedmiotów.

___
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Jak już wspomniano wcześniej nie jest to firma - a więc nie ma możliwości powoływania się na prawo do zwrotu w ciągu 10 dni. A co do "okazjonalnej sprzedaży" to w styczniu osoba ta sprzedała towar za nie mniej niż 1931 PLN (tyle widać w aukcjach które nie są zarchiwizowane). Nie licząc wystawionych przedmiotów... Można cisnąć łobuza ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Pikom, :mrgreen: , że też chciało Ci się to liczyć :)

PS. Ciekawe co odpowiedziałby jeśli ktoś ze swojego konta zadałby pytanie czy ta latarka to Fenix TK35... edit. ok widzę, że była to raczej jednorazowa sprzedaż i nie ma już tych latarek w ofercie.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Nightmare

Już kiedyś miałem konfrontację allegrowo-US-sądową 3 lata to trwało co prawda swój zwrot dostałem delikwent został ukarany ale czy ja wiem chyba więcej straciłem jeżdżąc na rozprawy
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Twigel

trudno

najwyżej sprzedam ją, może ktoś ze 150 zł zapłaci(120zł w plecy)
ale nie popuszczę mu i pismo do skarbowego napisze, jedno nie pomoże pójdzie drugie
nie lubię złodziejstwa!

Vigo pisze: ....Sądzę, że jego US może mieć na ten temat zgoła odmienne zdanie biorąc pod uwagę ilość wystawionych obecnie przez sprzedającego przedmiotów. ...
już sobie nawet podrukowałem jego aukcje i mam nadzieje że US potraktuje go należycie
Awatar użytkownika
Nightmare

A ogólnie napisałeś do tej osoby w celu jakiegoś dogadania się ?
Twigel pisze:najwyżej sprzedam ją, może ktoś ze 150 zł zapłaci(120zł w plecy)
Lepiej dać ją do małego moda i będzie śmigać jak malina :P
Twigel

napisałem:
witam

dzisiaj otrzymałem latarkę i tu moje pytanie skąd wiadomo że to TK35? Skoro to nie fenix to skąd te tk35?

kolejna sprawa to to że latarka była rozbierana, śrubki obrobione, przednie szkło porysowane, miała być nowa. W związku z tym chciałbym oddać towar gdyż jest niezgodny z opisem. A podanie linka do oryginalnego fenixa było ciekawym zagraniem.

pozdrawiam
dostałem odpowiedź:
Witam!
Latarka jest nowa tak jak ją dostałem. Link do modelu Fenix TK35 podałem ponieważ latarka wygląda identycznie a nie ma na niej oznaczeń. Nie mam pudełka bo był to prezent więc sugerowałem się tylko wyglądem który jest dokładnie identyczny.
Poza tym w aukcji nie jest napisane,że jest to latarka marki Fenix tylko model TK35. Poza tym szkiełko nie miało jakichkolwiek zarysowań i została przeze mnie dobrze zabezpieczona.
Przedmiot który Pan otrzymał jest w 100% zgodny z tym co widział Pan na zdjeciach oraz wyczytał w opisie.
Pozdrawiam Serdecznie
Skwarek_Corp
na co odpowiedziałem
oboje dobrze wiemy jak ta aukcja miała wyglądać i nie ma sensu się tłumaczyć

chcę Panu oddać towar. przyjmuje Pan zwrot?

jeżeli nie to na początek wystawie negatywa, co na pewno nie pomoże Panu w sprzedaży innych rzeczy, dalszym miom krokiem bedzie napisanie donosu do urzędu skarbowego czy aby Pan to legalnie handluje, bo paragonów ani FV nie widziałem w opisie, nawet jak Pan to robi legalnie to kontrol raczej bankowa. Właśnie sobie już wszystkie Pana aukcje wydrukowałem, te starsze z wystawionych komenatrzy sami sprawdzą.

oboje wiemy jak Pan tą aukcje wystawił i wyjaśnianie tego nie ma sensu. chcę Panu oddać latarkę wyślę ją na swój koszt i nie chce zwrotu za wcześniejszą przesyłkę do mnie. niech Pan się zastanowi czy warto z Pana strony narażać się na jakieś niepotrzebne nieprzyjemności

pozdrawiam
Nightmare pisze:A ogólnie napisałeś do tej osoby w celu jakiegoś dogadania się ?
Twigel pisze:najwyżej sprzedam ją, może ktoś ze 150 zł zapłaci(120zł w plecy)
Lepiej dać ją do małego moda i będzie śmigać jak malina :P
mały mod to koszt? i jakie będą jego efekty? zielony jestem w temacie:)

sam go zrobię? lutować potrafię coś tam więcej zrobić też :roll:
Awatar użytkownika
Nightmare

Twigel pisze:mały mod to koszt? i jakie będą jego efekty? zielony jestem w temacie:)

sam go zrobię? lutować potrafię coś tam więcej zrobić też :roll:
No jak masz stracić przy sprzedaży te 120zł to lepiej zapytać kolegów który i za ile by zrobił moda a taka po modzie będzie miała większego kopa jak ori Fenix TK35
Jeśli sam zrobisz to koszt ci wyjdzie ok 25zł dioda xm-l u2 i sterownik też ok 30zł, tylko odrazu radze kupić dobre aku 18650 bo te co na foto to nie pociągną, jak wstawisz sterownik ok 3A powinna ci dmuchać ok 900 prawdziwych lumenów zmierz średnicę diody z podłożem i sterownika wtedy coś znajdziemy
ODPOWIEDZ