Strona 2 z 2
: czwartek 06 gru 2012, 14:57
autor: armako
kisi pisze:Ważny jest kąt właściwego ostrza noża.
Oczywiście.
Najlepszy efekt ostrzenia uzyskuje się zachowując odpowiedni kąt i wyrównując krawędź tnącą na gładkiej osełce. Mam świadomość, że mój sposób ostrzenia nie jest jest do końca prawidłowy. Po kontakcie z diamentową ostrzałką krawędź tnąca jest chropowata (czuć to wyraźnie pod palcem, mimo że ziarno osełki jest dość drobne) i w czasie krojenia łatwiej się ściera, przez co nóż szybciej się tępi. Jednolita gładka krawędź tępi się wolniej. Dlatego fabryczne ostrzenie wytrzymało dłużej. Ale ja nie mam cierpliwości do wygładzania.
: piątek 07 gru 2012, 06:39
autor: kisi
Dla wygodnych którym ciągle brak czasu mogę polecić taką ostrzałkę:
http://allegro.pl/ko-oselka-elektryczna ... 14434.html
: piątek 07 gru 2012, 06:58
autor: Pikom
Łooo matko.... Ja tam lubię swoje noże i nie zrobię im tego
: czwartek 13 gru 2012, 14:25
autor: cannuk
ja przykładam bardzo dużą wagę do noży i najbardziej cenię sobie te japońskie i ceramiczne. mam
ten model i jestem bardzo zadowolony.
Krzycho> Regulamin.
: czwartek 13 gru 2012, 14:36
autor: skaktus
Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
: czwartek 13 gru 2012, 14:50
autor: Nightmare
skaktus pisze:Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
Tak chyba tylko ostrzałką diamentową ale takie ostrzenie raz na 2lata
: niedziela 13 sty 2013, 13:47
autor: mick1
Trochę odkopię, ale jako użytkownik kliku (a może nastu?) noży ceramicznych, radzę zwrócić uwagę na jakość i producenta.
Zaczynałem od super-hiper-mega allegrowych tworów z węglika cyrkonu (tzn z węglika tylko w opisie).
Po tym ćwiczeniu stwierdziłem, że nigdy więcej - tępe, mało wygodne a jeszcze strach, że się połamią. Moja żona jednak stwierdziła, że bez tego wynalazku w kuchni żyć się nie da.
Kupiłem porządny nóż za kilkaset złotych i to zupełnie inna jakość (tak, jak w nożach metalowych - na słabych jakościowo nożach można się przejechać)
W związku z tym nie polecam eksperymentów z hiper allegrowymi wynalazkami.
Używam głównie noży firmy Kyocera - i te polecam.
Jeszcze nie musiałem ostrzyć tych lepszych. Gorszymi bawiłem się na ostrzałkach diamentowych i przy gradacjach poniżej tysiąca, ostrze się ładnie strzępi.
: niedziela 13 sty 2013, 16:22
autor: missieek
Zgadza się, w kwestii noży ceramicznych trzeba zwrócić uwagę na producenta i pochodzenie noża.
Kupiłem kiedyś przy okazji zakupów latarkowych taki krótki nożyk z dx.com (biała ceramika) i od początku ciął świetnie, później jednak nabawił się mikrouszczerbień i mimo ponownego ostrzenia na diamentach niestety nie wrócił do początkowej ostrości.