Jaki nóż... kuchenny możecie polecić?

....nie pasujące gdzie indziej...
armako
Posty: 87
Rejestracja: piątek 19 mar 2010, 19:23
Lokalizacja: Lublin

Post autor: armako »

kisi pisze:Ważny jest kąt właściwego ostrza noża.
Oczywiście.
Najlepszy efekt ostrzenia uzyskuje się zachowując odpowiedni kąt i wyrównując krawędź tnącą na gładkiej osełce. Mam świadomość, że mój sposób ostrzenia nie jest jest do końca prawidłowy. Po kontakcie z diamentową ostrzałką krawędź tnąca jest chropowata (czuć to wyraźnie pod palcem, mimo że ziarno osełki jest dość drobne) i w czasie krojenia łatwiej się ściera, przez co nóż szybciej się tępi. Jednolita gładka krawędź tępi się wolniej. Dlatego fabryczne ostrzenie wytrzymało dłużej. Ale ja nie mam cierpliwości do wygładzania.
kisi
Posty: 743
Rejestracja: poniedziałek 26 lis 2007, 08:41
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: kisi »

Dla wygodnych którym ciągle brak czasu mogę polecić taką ostrzałkę:
http://allegro.pl/ko-oselka-elektryczna ... 14434.html
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin
Posty: 2912
Rejestracja: sobota 27 wrz 2008, 20:31
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Pikom »

Łooo matko.... Ja tam lubię swoje noże i nie zrobię im tego ;)
Pozdr.
Pikom
cannuk
Posty: 8
Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 14:19
Lokalizacja: stąd

Post autor: cannuk »

ja przykładam bardzo dużą wagę do noży i najbardziej cenię sobie te japońskie i ceramiczne. mam ten model i jestem bardzo zadowolony.


Krzycho> Regulamin.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 lut 2013, 10:37 przez cannuk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus
Posty: 6166
Rejestracja: środa 04 cze 2008, 18:41
Lokalizacja: OP

Post autor: skaktus »

Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
ILPT
Awatar użytkownika
Nightmare
Posty: 1263
Rejestracja: sobota 26 lut 2011, 00:14
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Nightmare »

skaktus pisze:Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
Tak chyba tylko ostrzałką diamentową ale takie ostrzenie raz na 2lata
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
mick1
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 04 sty 2011, 21:40
Lokalizacja: Luboń

Post autor: mick1 »

Trochę odkopię, ale jako użytkownik kliku (a może nastu?) noży ceramicznych, radzę zwrócić uwagę na jakość i producenta.
Zaczynałem od super-hiper-mega allegrowych tworów z węglika cyrkonu (tzn z węglika tylko w opisie).
Po tym ćwiczeniu stwierdziłem, że nigdy więcej - tępe, mało wygodne a jeszcze strach, że się połamią. Moja żona jednak stwierdziła, że bez tego wynalazku w kuchni żyć się nie da.
Kupiłem porządny nóż za kilkaset złotych i to zupełnie inna jakość (tak, jak w nożach metalowych - na słabych jakościowo nożach można się przejechać)
W związku z tym nie polecam eksperymentów z hiper allegrowymi wynalazkami.
Używam głównie noży firmy Kyocera - i te polecam.
Jeszcze nie musiałem ostrzyć tych lepszych. Gorszymi bawiłem się na ostrzałkach diamentowych i przy gradacjach poniżej tysiąca, ostrze się ładnie strzępi.
missieek
Posty: 139
Rejestracja: wtorek 28 lip 2009, 21:58
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: missieek »

Zgadza się, w kwestii noży ceramicznych trzeba zwrócić uwagę na producenta i pochodzenie noża.
Kupiłem kiedyś przy okazji zakupów latarkowych taki krótki nożyk z dx.com (biała ceramika) i od początku ciął świetnie, później jednak nabawił się mikrouszczerbień i mimo ponownego ostrzenia na diamentach niestety nie wrócił do początkowej ostrości.
ODPOWIEDZ