Jaki nóż... kuchenny możecie polecić?

....nie pasujące gdzie indziej...
armako

Post autor: armako »

kisi pisze:Ważny jest kąt właściwego ostrza noża.
Oczywiście.
Najlepszy efekt ostrzenia uzyskuje się zachowując odpowiedni kąt i wyrównując krawędź tnącą na gładkiej osełce. Mam świadomość, że mój sposób ostrzenia nie jest jest do końca prawidłowy. Po kontakcie z diamentową ostrzałką krawędź tnąca jest chropowata (czuć to wyraźnie pod palcem, mimo że ziarno osełki jest dość drobne) i w czasie krojenia łatwiej się ściera, przez co nóż szybciej się tępi. Jednolita gładka krawędź tępi się wolniej. Dlatego fabryczne ostrzenie wytrzymało dłużej. Ale ja nie mam cierpliwości do wygładzania.
kisi

Post autor: kisi »

Dla wygodnych którym ciągle brak czasu mogę polecić taką ostrzałkę:
http://allegro.pl/ko-oselka-elektryczna ... 14434.html
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Łooo matko.... Ja tam lubię swoje noże i nie zrobię im tego ;)
Pozdr.
Pikom
cannuk

Post autor: cannuk »

ja przykładam bardzo dużą wagę do noży i najbardziej cenię sobie te japońskie i ceramiczne. mam ten model i jestem bardzo zadowolony.

Krzycho> Regulamin.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 lut 2013, 10:37 przez cannuk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
ILPT
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

skaktus pisze:Pytanko - noże ceramiczne ostrzy się ?
Tak chyba tylko ostrzałką diamentową ale takie ostrzenie raz na 2lata
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
mick1

Post autor: mick1 »

Trochę odkopię, ale jako użytkownik kliku (a może nastu?) noży ceramicznych, radzę zwrócić uwagę na jakość i producenta.
Zaczynałem od super-hiper-mega allegrowych tworów z węglika cyrkonu (tzn z węglika tylko w opisie).
Po tym ćwiczeniu stwierdziłem, że nigdy więcej - tępe, mało wygodne a jeszcze strach, że się połamią. Moja żona jednak stwierdziła, że bez tego wynalazku w kuchni żyć się nie da.
Kupiłem porządny nóż za kilkaset złotych i to zupełnie inna jakość (tak, jak w nożach metalowych - na słabych jakościowo nożach można się przejechać)
W związku z tym nie polecam eksperymentów z hiper allegrowymi wynalazkami.
Używam głównie noży firmy Kyocera - i te polecam.
Jeszcze nie musiałem ostrzyć tych lepszych. Gorszymi bawiłem się na ostrzałkach diamentowych i przy gradacjach poniżej tysiąca, ostrze się ładnie strzępi.
missieek

Post autor: missieek »

Zgadza się, w kwestii noży ceramicznych trzeba zwrócić uwagę na producenta i pochodzenie noża.
Kupiłem kiedyś przy okazji zakupów latarkowych taki krótki nożyk z dx.com (biała ceramika) i od początku ciął świetnie, później jednak nabawił się mikrouszczerbień i mimo ponownego ostrzenia na diamentach niestety nie wrócił do początkowej ostrości.
ODPOWIEDZ