lampy tylne mondeo to led czy nie led?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

skaktus a chcesz nagrodę za czytanie bez zrozumienia ? :twisted:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

Witam.
Po zapoznaniu się z fotkami gotowych lampek nie obrażając nikogo uczuć oraz poczucia dobrze wykonanej roboty muszę z przykrością stwierdzić, że mod tych lampek nic nie wnosi.
Chodzi mi o to, że nie polepszyło się doświetlenie klosza a sam efekt optyczny jest śmieszny.
Proponuje znaczną ingerencje w samą lampę i wymianę wszystkich żarówek na moduły led(nie żarówki led ) i stworzenie całkowitego prototypu.
Nie zmienia to jednak faktu, że w wersji cosin-a lub w innej wersji nie będzie się nadawała do codziennego użytkowania na drogach (brak homologacji).
cosin

Post autor: cosin »

Ingerencja w główne światło lampy wydaje mi się zupełnie zbędna. To jak xenony w lampach do tego nie przystosowanych. Moim celem było doświetlenie lamp po bokach. Co do śmieszności efektu, są gusta i guściki :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

krzycho123 pisze:skaktus a chcesz nagrodę za czytanie bez zrozumienia ? :twisted:
Racja, mój błąd, jednak podkręcenie barw i otrzymanie niebieskiego światła świadczy tylko o tym, że diody w rejestrcji świecą barwą w okolicach 7 - 8 K a to juz nijak ma się do białego światła.
Paski w lampach mogą jedynie stać się bocznymi postojówkami. Dobry diagnosta i tak wykmini że coś przerabiane.
cosin

Gdyby diody w rejestracji miały temperaturę barwowoą 7-8k to na gołe oko świeciłyby na niebiesko :)
Awatar użytkownika
skaktus

cosin pisze:Gdyby diody w rejestracji miały temperaturę barwowoą 7-8k to na gołe oko świeciłyby na niebiesko :)
W ciągu dnia wyglądają na białe, ale w nocy przy pomarańczowym oświoetleniu ulic wydają się już całkowicie niebieskie i bardzo wabia panów policjantów.
cosin

inne nocne zdjęcie, zrobione ze 2 miesiące temu :)
oświetlenie tablicy - białe :)

Obrazek

Na zdjęciach, na których diody dają u mnie niebieskie światło, światła pozycyjne tylne świecą na różowo, a wejścia do klatek schodowych świecą na śnieżnobiało (w rzeczywistości światło bardzo ciepłe).

Za długi czas na świetlania. Powinienem ustawić punktowy pomiar światła zamiast wielosegmentowego i tyle :)
Awatar użytkownika
skaktus

Pamiętaj tylko żeby nie zrobić choinki z auta.

Co do aparatu - ręcznie wybieraj balans bieli, czas naświetlania nie ma tutaj nic do rzeczy :)
ILPT
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

Jeżeli ingerencja w światło główne jest zbędna to doświetlenie ich tym paseczkiem światła też jest zbędne a po drugie dokonałeś tego w "... w lampach do tego nie przystosowanych"
Awatar użytkownika
skaktus

Zgodnie z homologacją każda przeróbka lampy jest niedozwolona.
ILPT
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

A mi się tam podoba. Autor poświęcił trochę czasu i efekt jest. A i auto nie wygląda jak choinka.
A tym wszystkim malkontentom co tak o tej homologacji ciągle piszą, przypomnę pewną historię rodem z PRL. A chodziło wtedy o trzecie światło stopu. Też podniósł się wtedy lament że to niezgodne z homologacją zagraża bezpieczeństwu i takie tam. Jak się potem okazało, to homologacja nie nadążała za duchem czasu.
Mediana

Post autor: Mediana »

Niezła przeróbka, podoba mi się.
W dzień też coś widać ?
Pozdr.
M....
Awatar użytkownika
skaktus

oko pisze:A mi się tam podoba. Autor poświęcił trochę czasu i efekt jest. A i auto nie wygląda jak choinka.
A tym wszystkim malkontentom co tak o tej homologacji ciągle piszą, przypomnę pewną historię rodem z PRL. A chodziło wtedy o trzecie światło stopu. Też podniósł się wtedy lament że to niezgodne z homologacją zagraża bezpieczeństwu i takie tam. Jak się potem okazało, to homologacja nie nadążała za duchem czasu.
Tylo że 3 światło stopu to osobna lampa a nie lampa z dodatkową dziurą i włożonym świecącym paskiem. Nie mniej jednak jak autorowi się podoba, policja się nie czepia a lampia nie dezorientuje to jest ok.
cosin

Pasek EL w ciągu dnia jest niewidoczny, daje za mało światła. Dopiero o zmierzchu go widać, a w nocy jest całkiem wyraźny.
ODPOWIEDZ