Energia ze słońca

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witam, odgrzeję trochę temat, bo kupiłem sobie panel 30W i chcę go użyć właśnie tak jak sirgregs, czyli oświetlenie led oraz ładowanie moich wszelkich latarkowych pierdółek.
Jego parametry to:
moc max. 30W
napięcie znamionowe 17,9V
prąd znamionowy 1,67A
napięcie obwodu otwartego 21,1V
prąd zwarcia 1,95A

Chcę nim ładować akku 12V, nie mam dedykowanego regulatora, a nie też nie chcę go kupować, chcę użyć przetwornicy impulsowej na LM2596 do ładowania, mam taką i jej sprawność w pomiarach wychodzi mi w okolicach 91-89% ( przy poborze 1,75A ) Chcę powalczyć o każdy wat dlatego pytanie może znacie jakiś dostępne układy oferujące większą sprawność.

Planuję również lampkę nad biurko na ledach, mierzyłem jak sprawdziła by się taka sama przetwornica do zasilania 1 xm-l2 ale jako że trzeba napięcie obniżyć z 13,6V do 3,2 to straty są większe i sprawność mi wychodzi ~70% tak że chyba zastosuję układ ax2002 albo ax2003 do lampki one mają sprawność około 90%

Edit:

Przytaszczyłem akumulator z garażu i dzisiaj pierwsze testy ;)
Prąd ładowania akku około 1,5A ( jak robiłem zdjęcie było mniej, a jak pisze posta to 1,55A ;)
ObrazekObrazek

A jeszcze się zaopatrzyłem w to: http://www.aliexpress.com/item/DC12V-to ... 20516.html
:)
ODPOWIEDZ