Rower elektryczny - alternatywny środek transportu ;)

....nie pasujące gdzie indziej...
tisher

Post autor: tisher »

Kolego mój Ty drogi, ten licznik ze zdjęcia to WOLTOMIERZ panelowy pokazujący aktualne napięcie na akumulatorach, a nie szybkość :twisted:
A obudowa z woltomierzem to manetka "kciukowa" do przyśpieszania.
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Aaaaa to przepraszam :D Zwracam honor :)
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Perszing1800

Post autor: Perszing1800 »

A mi chodziło o to co jest po prawej stronie kierownicy na pierwszym zdjęciu;)Nie żebym nie wierzył heh po prostu chciałem rozwiać wątpliwości i już prostym sposobem.Sam przymierzałem się nawet do roweru elektrycznego ale funduszy brak.A co do filmowania to można na różne sposoby zamontować aparat/telefon żeby mieć wolne obie ręce.Co złego to nie ja;)
Ale gafa-oczywiście chodziło mi o lewą stronę kierownicy;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 cze 2012, 23:10 przez Perszing1800, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie popełnia błędów ten co nic nie robi.

http://www.ermail.pl/link/ejYJ2XAjJCNNm ... 7Aj2YTjljX
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Perszing1800 pisze:A mi chodziło o to co jest po prawej stronie kierownicy na pierwszym zdjęciu;)
Po tej drugiej prawej znaczy? ;)
tisher

Masz Perszing:
Rezerwa mocy jeszcze była, ale brakło odwagi na szybszą jazdę bez trzymanki.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sJAfCNxHknA[/youtube]
Ostatnio zmieniony wtorek 19 cze 2012, 10:26 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Było coś widać, choć chwilami wyglądało to jak groźna kolizja drogowa :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Perszing1800

Post autor: Perszing1800 »

Teraz wyszło że to ja jestem niedowiarek;)A wcale nie,no ale teraz każdy widząc film nie będzie miał żadnych wątpliwości,powiedz mi jeszcze jak ten silnik zachowuje się pod obciążeniem,jakaś stroma górka czy coś aha i jak z przepisami drogowymi,miałeś styczność z policją na nim bo chyba ale tego nie jestem pewien 500W polskie przepisy nie pozwalają.
Nie popełnia błędów ten co nic nie robi.

http://www.ermail.pl/link/ejYJ2XAjJCNNm ... 7Aj2YTjljX
wkliw

Post autor: wkliw »

Ja miałem kiedyś inny pomysł na takie jeździdełko, może nawet kiedyś postaram się go zrealizować.
Myślałem o zbudowaniu od podstaw bardziej motocykla niż roweru z baterią akumulatorów w środkowej części ramy gdzie normalnie znajduje sie silnik a silniki elektryczne umiescić w kołach. Silnik typu BLDC z przekładniami planetarnymi np 500 lub 800W. Kiedyś nawet chciałem machnąć taki projekt teoretycznie ale brakło mi czasu i danych silników. Może którejś zimy do tego wrócę.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
tisher

Perszng:
W przypadku projektu powyższego - wzniesienia nie zmieniają dynamiki jazdy ani prędkości maksymalnej. Pod bardzo duże górki prędkość maksymalna jest stała - około 55km/h

Oczywiście, że przepisy nie przewidują montażu silnika powyżej 250W w rowerze. Skoro masz taki projekt - jesteś tego doskonale świadomy. Znajomy z komendy ładnie mi to podsumował: "Nie przekraczaj szybkości, nie szalej, a nikt się tobą interesować nie będzie". Tyle mam w temacie.

Prywatne powiem, że mijając patrol po prostu zaczynam pedałować :)
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Do ideału brakuje chyba tylko hamulca odzyskowego. :twisted: Myślę, że samo odzyskanie energii nie byłoby wielkim problemem, tylko nie wiadomo co później z nią zrobić. Nie chce mi się tego teraz liczyć (wakacje :lol:), ale zysk energii przy hamowaniu chyba wielokrotnie by przewyższał możliwość jej przyjęcia przez akumulator. Ewentualnie hamulec elektrodynamiczny "bez odzysku". Zimą by podgrzewało kierownicę albo akumulator, to też jakiś zysk. Tak wiem, jestem walnięty na punkcie nieużywania hamulców ciernych.

PS: Na filmie w 0:14 zrobiłeś beczkę? :mrgreen:
Pozdrawiam
tisher

Praktycznie każdy sterownik (ten z projektu także) ma możliwość połączania hamulców ze stycznikiem, dzięki temu można hamować magnetycznie, a energia przekazywana jest do aku (te z projektu mają maksymalny prąd ładowania 25A).
Problem tylko ten, że energii ze zwrotu jest 1%, słownie: JEDEN PROCENT względem energii zużywanej. Co innego, że takie hamulce są bardzo skuteczne i zatrzymują rowerzystę bardzo szybko, choć działają tylko w 2 stanach: 0% i 100%).

Dodatkowe opcje sterownika to:
- tempomat
- hamulce magnetyczne/odzysk energii/odcinanie zasilania przy hamowaniu
- stacyjka
- system alarmowy z blokowaniem silnika
- odcinanie zasilana przy spadku napięcia poniżej pewnej granicy (52V - 3.24V/celę)
Awatar użytkownika
cudny

tisher, dzięki za filmik, rzeczywiście ładnie tym można "pocinać" :) Fajna sprawa.

Co do hamowania to nie przesadzajmy, wystarczy po prostu jeździć ekonomicznie :)

A jak wygląda sprawa luzu w takim rowerze? Gdy nie dodajesz w ogóle gazu to silnik hamuje rower, czy działa to tak samo jak w normalnym rowerze?
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
tisher

To jest silnik bez przekładni, więc nie wysprzęgla się i na jałowym biegu robi opór. Ale jest on na tyle mały, że nie zwraca się na to uwagi. Bardziej przeszkadza waga roweru (22kg) do której trzeba się po prostu przyzwyczaić chcąc pedałować. No ale mając silnik - po równym i z górki jedziesz normalnie - ale pod górkę sobie pomagasz, więc oporów się nie wyczuwa, a waga nie gra roli ;)
Awatar użytkownika
cudny

Zrób pomiar ile kilometrów przejedziesz jadąc np. "na trasie" z prędkością 25-30km/h :)

Zawsze można dorzucić drugie tyle akumulatorów i dopiero robi się ciekawie ;)

Kilka lat temu... a ze 7 będzie miałem okazje przejechać się na fabrycznym rowerze elektrycznym. Bardzo wtedy byłem zdziwiony siłą, nie szło w miejscu go utrzymać. Miał silnik z boku koła dość płaski, ale z przekładnią. Akumulator wielkości takiego samochodowego, tyle, że żelowy na kierownicy z przodu wisiał.

Niestety jeździł dość wolno, nie miał licznika, ale ja wiem... no z 20km/h max.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Tak dla ciekawych tematu to już od dawna takie rowerki są na rynku a i kolega z Australi wyslal mi link do swojego nowego "roweru".

http://www.stealthelectricbikes.com.au/bomber.html

To już w prawdzie wyższa szkoła ale idea taka sama :)

http://www.youtube.com/watch?v=A4VRhIQP ... re=related

Mam w planach zrobić coś podobnego z fulla. Może nie będzie tak mocny i szybki jak ten do kupienia ale poszaleć będzie można i chcę również tak zabudować ramę. Jak będzie mało funduszy to z cienkim płyt z aluminium albo pójdę na całość i zrobię projekt zabudowy z carbonu :twisted:
Ostatnio zmieniony środa 20 cze 2012, 14:34 przez bandit, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ