Lampki 1x XM-L + 3x XM-L pod roboczą nazwą Clara ;)

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

A nie mówiłem tfu pisałem.
pio-w4u

Post autor: pio-w4u »

Jak dla mnie przewód ma około 0,9 - 1 mm2 więc nie powinno być tak źle...

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Powiem tak. Pola przekroju nie mierzymy linijką..
pio-w4u

Zgadza się... ale jak dla mnie nie jest to grubość 0,33mm2
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Ładne lampki wyszły, ale jeszcze bardziej podoba mi się nietuzinkowy rower ;)
Awatar użytkownika
sałron

Post autor: sałron »

Nie wiem jak liczycie ten spadek, ale wg. moich obliczeń przy 9A i 45cm długości przewodu miedzianego o przekroju 0.5mm² (czyli średnica 0.8mm), spadek napięcia wynosi 0.1377V.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 cze 2012, 16:12 przez sałron, łącznie zmieniany 1 raz.
Cała materia jest tylko bryłą stabilnego światła [Sri Aurobindo]
Jest tyle do oświecenia [sałron]
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Katalogowa rezystancja 1km żyły miedzianej 1 klasy 0,5mm² to 36Ω czyli przy danych parametrach wychodzi spadek 0,1458V. W tym przypadku mamy jednak do czynienia z żyłą wielodrutową, czyli przewodem klasy 5 lub 6 i wtedy rezystancja żyły wynosi około 40Ω/km co daje w przybliżeniu 0,162V.
Ponadto zaznaczyć należy, że 9A dla przewodu 0,5mm² stanowi jego graniczna obciążalność, przepływ takiego prądu spowoduje podniesienie temperatury przewodnika, co w konsekwencji może podniesie jego rezystancję nawet i może zwiększyć spadek napięcia do 0,1944V na rozpatrywanym kawałku pojedynczej żyły.
Jak więc widzisz, jest o co walczyć.
Zaznaczyć należy, że jest to spadek na pojedynczej żyle, a potrzebne są dwie szeregowo, więc spadek się podwoi. Po wtóre, wyliczenia przedstawione przez Upek'a dotyczyły żyły o przekroju 0,33mm²

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
pio-w4u

Pomijając dyskusje na temat przekrojów kabla jakiś czas temu jeszcze zrobiłem lampkę z tej serii na kask (3xXP-G po 700mA na diodę). Lampki w sumie już prześwieciły mi ponad 5.000km - mam uczulenie na słońce :/ i jestem praktycznie skazany na nocne jazdy...

Obrazek

W sumie sesję zdjęciową lampek też już zrobiłem ponad miesiąc temu... ale jakoś ostatnio nie mam za dużo czasu więc z poślizgiem kilka fot z tej sesji zamieszczam...
Parametry zdjęciowe F4.5 3s ISO 200 WB 6000K

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Moim zdaniem trochę złe podłoże wybrałeś do sesji nocnej. Praktycznie na każdym zdjęciu oślepiający refleks białej drogi plus trochę różnicy na roślinności :roll:

PS. Świeci to oczywiście zacnie ale zdjęcia dla mnie mało czytelne :wink:
Sometimes darkness can show you the light
pio-w4u

Do tego lasu miałem blisko... lampki świecą szeroko i mają dużą moc, więc wypalają zdjęcia :twisted: jak kupie coś dobrego na komary może zrobię jeszcze jedną sesję w innym lesie :wink: Tym bardziej że jak wróciłem do domu to zobaczyłem na kompie że lampka zasięgowa nie była ustawiona optymalnie... Dla porównania Latarka z DX na XM-L w tym samym miejscu i zdjęcie o tych samych parametrach

UltraFire 501B (XM-L)
Obrazek

[ Dodano: 10 Sierpień 2012, 17:20 ]
Jako ciekawostkę dołączam jeszcze praktycznie najmocniej świecącą lampkę tylną DiNotte 140R (140 lumenów z czerwonego Luxeona z przed ładnych kilku lat!). DiNotte ma jeszcze mocniejszą lampkę tylną w ofercie, ale już ta powoduje widoczność w biały dzień... przy tej lampce tylny Magicshine znika :twisted:

Obrazek
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

rekrutacja pisze:
sałron pisze:
ps1. Niestety na rowerze nie jeździ już tak dobrze jak produkuje lampki... :razz: ;-)
Ale za to rower ma kozacki i dopracowany tak samo jak lampki :-)
Muszę zrobić lekkiego OT, ale po prostu mi nie da.
Czy przednie widełki na ostatnim (piątym) zdjęciu są dobrze zamontowane? Nie powinny być obrócone o 180' ?
upek

Post autor: upek »

Z tego co widać na poprzedniej stronie ten amor DT Swiss ma dolne golenie połaczone inaczej niż większość amortyzatorów
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Czyli to złe zamontowanie jest dobrym zamontowaniem:)

Planuję "zrobić" jakąś lampkę mocowaną właśnie na "tym" połączeniu i dlatego widać zwróciłem na nie uwagę.
Na razie szukam jakieś "body" może coś z:
http://www.dealextreme.com/p/xpe-r5-100 ... 5?item=260
http://www.dealextreme.com/p/xml-t60-10 ... 87?item=14

albo na słabsze światełko:
http://www.dealextreme.com/p/yonglin-yl ... 650-146699

Jak na razie podstawowy problem to znaleźć i dopasować optykę w miarę dobrą na ulicę.

Ale nie będę zaśmiecał tematu. Sorki za OT
ODPOWIEDZ