Black&Decker PROFESIONAL - Stary akumulator

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Pakiet ma takie same wymiary co ten droższy tylko pojemnością się różnią no i oczywiście ceną
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Pakiet idealnie powinien pasować tylko że jest Ni-Mh , silnik będzie słabszy ale za to cena jest przyzwoita.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Dziękuję wszystkim za pomoc ale temat chwilowo zawieszam, dostałem z 30 używanych ogniw.
Posprawdzam pojemności i może coś wybiorę.

pozdrawiam.
P.S. teraz muszę poszukać co zastosować do pomiaru temperatury w iMax B8+
studzin

Post autor: studzin »

Podłączasz lm35.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Kolejność , w B8 jest tak samo tylko złącze w innym miejscu.

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Wciąż testuje akumulatorki (niestety ciągle na mhc9000) i jak widzę niebawem pojawi się pewien problem.
Jak łączyć tzn:
Wszystkie akumulatory są Ni-Cd ale różnych producentów i o różnych fabrycznych pojemnościach (1100-1300mAh)
Testy pokazują (ład. 1A rozł. 0,5A) że akumulatory mają na dziś od 600 mAh do 900 mAh jedna sztuka nawet 1200 mAh (wszystkich jeszcze nie przetestowałem).

Czy kryterium by łączyć w pakiety akumulatory o zbliżonej pojemności (dzisiejszej) i nie zwracać uwagi na producentów czy fabryczną pojemność będzie dobrym wyborem?

>studzin
>krzycho123

Dzięki za pomoc, okazało się że w pobliskim RTV nie mają więc zakupiłem przez net gotowca: http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Czujnik-temperatury/30

P.S.
Poszukuję wtyczek i gniazd do balancera iMAX B8+ (sześć i cztery piny)
Poszukuję również instrukcji do tej ładowarki w pl. Znalazłem co prawdo do B6 ale...
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

Przepraszam, że odgrzewam temat, ale skoro już koledzy piszą o wkrętarce Black & Decker...
Ja posiadam podobną z aku 9,6V (osiem ogniw, zawiniętych w papier...)

Niestety aku już padł i chcę wymienić ogniwa na nowe.
Dysponuję ogniwami SANYO 1200mAh NiCd i zastanawiam się czy takie ogniwa podołają z wkrętarką?
Defcio

Post autor: Defcio »

Ale jakie to ogniwa , tzn. jaka obudowa(wielkość celi), nie każda zniesie tak ogromne prądy.
Oryginalnie masz tam na 99% cele "SC" czyli SubC , czyli dalej "pod" C (R14) , dawniej R10 - nazwa już nie stosowana od około 35 lat. Jak zastosujesz zwykłe R6 (AA) to mogą mieć ciężko, ale to już zależy jak bardzo będziesz obciążał wkrętarkę.
Ja obecnie też jestem na etapie wymiany ogniw , w wtorek przyjdą nowe, bo stare to już nawet godziny nie trzymają bez używania. Kupiłem Ogniwa takie jak były czyli SC, miałem kiedyś R6 ale za słabe prądowo były i grzały się niszczejąc, a wkrętarka nie miała pełnej mocy.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
galahad

Masz rację. Moje ogniwa przypominają AA tylko krótsze są i grubsze

17mm x 42mm

w zielonych koszulkach.
Może poszukam takich jakie powinny być.
Defcio

O, to dziwny rozmiar, nigdy się z takimi nie spotkałem. Pewnie nie będą tak wydajne jak standardowe ogniwa stosowane w wkrętarkach, niestety pewnie cena będzie wysoka bo to rzadki produkt. Albo zmień ogniwa na inne pojemne i dobre jak "eneloop" o ile wejdą tam fizycznie.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
galahad

Defcio, może źle się zrozumieliśmy,
we wkrętarce mam takie ogniwa jakie opisałeś, zawinięte w szary papier.
Ich wymiary to jakieś 22 mm x 33 mm
Nic na nich nie pisze.

Te Sanyo 1200mA o dziwnych wymiarach to są inne ogniwa, którymi dysponuję (pozostało mi trochę pakietów zgrzanych po 10 sztuk od liczników klientów do sklepów....)

i właśnie te Sanyo chciałem wepchnąć do wkrętarki, ale pewnie sobie daruję,
nie dość że są za długie i nie mieszczą się w pojemniku to jeszcze mogą nie dać rady - tak jak napisałeś wcześniej.
Defcio

Jeśli masz takie jak napisałeś to masz 4/5 sub-c , jest to niższa gabarytowo wersja standardowych sc.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
galahad

Masz może jakiś namiar na takie ogniwa w sensownej cenie?
ODPOWIEDZ