XM-L 3x18650 szperacz

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Daken, szybko to oczywiście poliwęglan z powloką AR, ochrona aku powoduje iz latarka działając w trybach wysokich zmniejsza swoją jasność do najwyższej możliwej , gdy zejdzie do pewnej granicy przechodzi w tryb moon mode i działa tak jeszcze kilka godzin do momentu gdy ogniwo spadnie do 2,8V , wtedy wyłącza się całkowicie. Latarka może mieć włącznik umożliwiający jej postawienie, tryby takie jakie ktoś potrzebuje, diodę neutralną itd, oczywiście jako nowy projekt, ta jest taka jak widać i nie będę jej zmieniał :wink: .

Toms_, wydaje mi się iż latarki tego typu http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5498 , czyli z refem od Catapulta są szperaczami, w moich konstrukcjach są to niemal największe refy jakie używam, wyjątek to ref z Kai do SST90 której to konstrukcji nie pokazywałem. Ograniczeniem jest nie sam ref a w zasadzie szybka, te które mam dostępne nie są większe niż 72mm . Tak więc według mnie ref od C8 można zaliczyć już do rodzaju " szperacz " z uwagi na to iż popularnie używa się refów o średnicy 26mm nie większych i są one takim standardem latarki, ref od Maga też nie jest wielki w dodatku z plastiku i chyba można ja zaliczyć do szperaczy , tak mi się bynajmniej wydaje.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

No właśnie o coś takiego mi chodziło (ref od Cat). Musiałem przegapić tą latarkę... Też jest świetna ;) A reflektor od Maga wcale taki mały nie jest, dodatkowo ma bardzo dobrą krzywiznę i nieźle sobie radzi jeśli chodzi o skupienie.

A jakiś zakład zegarmistrzowski nie wyciąłby na życzenie odpowiedniego (dużego) rozmiaru szybki?
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

midi pisze:Ograniczeniem jest nie sam ref a w zasadzie szybka, te które mam dostępne nie są większe niż 72mm .
Rozglądałeś się za fotograficznymi filtrami UV? W akceptowalnej cenie 20-30zł można dorwać 82-86mm. No i mamy powłoki, chociaż nie wiem czy cienkie szkło nie będzie problemem
daken

Post autor: daken »

Witam
midi jak w latarce jest realizowana ochrona termiczna od strony konstrukcyjnej jak i sterowanika?
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, driver posiada termistor ( czujnik ) który jest przymocowany bezpośrednio do miedzianego MCPCB z diodą, tak więc pomiar jest bezpośredni i bardzo dokładny, po dojściu temperatury do zadanego progu driver zaczyna płynnie obniżać prąd do momentu gdy temperatura spadnie poniżej zadanego progu ( jeśli chłodzenie nie stanie się bardziej intensywne latarka będzie świeciła ze stałą jasnością z najwyższym możliwym prądem ). Gdy tylko chłodzenie stanie się intensywniejsze jasność wzrośnie do tego poziomu jaki był zadany. Z tego co pamiętam to tu ustalone jest to na wartość około 55* na głowicy zaś na samym czujniku jest to więcej nie pamiętam teraz konkretnie więc dowiem się później od Edima ( w sumie to nie ma znaczenia ale zapytam, mnie kojarzy się to na poziomie 67* ale pewności nie mam ). Sam driver jest tak mocowany w module iż jego układy AMC są połączone termicznie z masą modułu co sprawia iż układ pracuje stabilnie i ciepło od elektroniki tak samo wpływa na czujnik ( termistor mocowany do MCPCB jak i równocześnie bezpośrednio do modułu ).
To chyba najlepsze rozwiązanie jakie można było zastosować w tego typu konstrukcji, jak tylko złożę kolejny moduł to zrobię filmik pokazujący jak to wszystko działa w praktyce.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Saud

Post autor: Saud »

Witam
Zgadzam się całkowicie C8 to nie szperacz choć kopa ma ...
toms_ pisze:Fajna latarka :)
Ale chciałbym zobaczyć kiedyś Twój projekt z reflektorem z prawdziwego zdarzenia, bo reflektor z C8 + XM-L to nie jest żaden szperacz. No chyba że porównujemy do modułów D26.
Najśmieszniejsze jest to że w tej chwili mam 2 sztuki C8 obie XML i mają całkowicie różne lustra widać gołym okiem (oba smo)
Jedną można uznać za szperacz względem drugiej ...

Tego typu światełek bardzo brakuje na rynku
1) 3 aku obok siebie -jest krótka
2) dobra dioda :mrgreen:
3) sensowny łatwo wymienialny reflektor+szybka -w razie upadku
4) zabezpieczenie termiczne -bardzo ważna sprawa- określona ilość al może odprowadzić okreśoną ilość ciepła
5) "Mała głowica da się upchać do kieszeni
Serwis na miejscu :mrgreen:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Latareczka doszła dzisiaj i wrażenia na gorąco.

Wykonanie przedniej klasy. Zarówno wykończenie zewnątrz, jak i laboratoryjna precyzja wewnątrz. Farba daje bardzo ciekawe wrażenie dotykowe, jest poprostu przyjemna w "macaniu" i jak by taka aksamitna, jak będzie z trwałością to wyjdzie dopiero w praniu. Trzyma się w dłoni pewnie i wiem że coś mam w łapie. Forma bardzo kompaktowa, i aż trudno uwierzyć, że tyle tego tam jest w środku, poprostu jest dobrze przemyślana przestrzennie.

Teraz coś o świetle (bo w zasadzie o to chodzi w latarce).
Światła jest dużo, no i to by było tyle na dziś, bo warunki nie pozwalają przeprowadzić bardziej obszernej jazdy próbnej. Powietrze jest białe i do tego jeszcze księżyc. Jak tylko nadarzą się warunki to przeprowadzę bardziej obszerny wywiad z lampką. Ilość światła jest porównywalna z MTE MC-G33 z tym że zasięg będzie pewnie nieco większy bo światło jest bardziej skupione. Tylko taki mam na obecną chwilę punkt odniesienia.

Póki co jestem na tak :super:

Dzięki midi.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Pochwal sie pochwal zobaczymy co i jak :).
ODPOWIEDZ