Wspieramy Polski przemysł

....nie pasujące gdzie indziej...
krzysiek33

Post autor: krzysiek33 »

ElSor pisze:
krzysiek33 pisze: ElSor prostownik z lidla, który posiadasz nadaje się do akumulatorów 36Ah, więc nie za dużych.
Mam inne zdanie na tent temat ale tutaj moze go nie bede rozwijal :wink: Obecnie mam aku ~70Ah i daje rade od czasu do czasu sobie go doladowac do pelna bo przeciez nikt nie kaze mi ladowac pradem 0,1C. Zostawiajac podpiety prostownik na noc moge isc spac spokojnie, z prostownikiem Pana Kuli mialbym obawy ze spali instalacje samochodowa (jakos nie chcialoby mi sie odpinac klemy za kazdym razem by tego uniknac)
W takim razie kto to dziadostwo dopuścił do sprzedaży? Już nie zostawię baterii podłączonej do prostownika bez opieki!
tery

Post autor: tery »

To może coś z odzieży funkcyjnej,znakomite polskie firmy szyjące odzież na wyprawy: http://malachowski.pl/flash/ , http://www.roberts.pl/ , http://www.yeti.com.pl/ , http://www.milo.pl/news a i ciepłe buty: http://www.demar.com.pl/
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

e-plecak.pl - firma wisport. Firma z Wrocławia, szyją plecaki na zamówienie dokładnie tak jakie ma się potrzeby. Wydaje mi się że produkują też dla wojska.

Wszyli mi magnesy tam gdzie chciałem w uchwytach, kieszonki oraz specjalną neoprenową kieszeń na laptopa. Terminowo i o znakomitej jakości... Polecam zdecydowanie.
wkliw

Post autor: wkliw »

jak już jesteśmy przy odzieży to śmiało mogę polecić wyroby firmy RETBIKE www.retbike.pl jeżdżę w kurtce model retiron od 3 sezonów i jestem bardzo zadowolony. Nic się nie urywa zamek trzyma skóra nadal jak nówka (noo moze kilka muszek się nie zmyło) nie przemaka nie ogranicza ruchów. No i cena całkiem do przełknięcia.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
dodo

Post autor: dodo »

Producent elementów indukcyjnych - Feryster
ObrazekObrazek
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

To żeby wątek za bardzo nie upadł dodam jeszcze:

Promet - Łączniki sterownicze, krańcowe, lampki sygnalizacyjne, oraz inna aparatura elektrotechniczna
Indel (dawna Zatra) - Transformatory, cewki, dławiki, zasilacze
Polfer - Podzespoły indukcyjne
Chemistik - Kleje, m.in. znany "Cyjanopan"
SilentiumPC - Chłodzenie i obudowy komputerów
Miflex - Podzespoły radiowe, kondensatory przeciwzakłóceniowe, samochodowe, prądu zmiennego oraz generatory i powielacze
Simon - Osprzęt elektroinstalacyjny
Dolam - Kontaktrony, czujniki hallotronowe i inne podzespoły elektroniczne
Polam - Osprzęt elektroinstalacyjny
Meratronik - Sprzęt pomiarowy (kiedyś Polski, dzisiaj niestety importowany, więc nie wiem czy warto dopisywać)
Radmor - Radiostacje
Piła - żarówki (niestety chyba nie mają strony internetowej)

Jak sobie przypomnę więcej, to znowu dopiszę listę.

PS: W pierwszym poście jest błąd: Nie "Wasem", tylko "Wesem" :wink:
Pozdrawiam
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Tomeqp pisze:To żeby wątek za bardzo nie upadł dodam jeszcze:
Piła - żarówki (niestety chyba nie mają strony internetowej)
Jeżeli chodzi Ci o tę markę Obrazek to jest to produkt firmy Philips, jeszcze produkowany w Pile.
Niedługo zamkną produkcję żarówek, ze względu na regulacje UE.

Ja jeszcze dodałbym firmę produkującą m.in. puzzle Trefl
Ostatnio kupiłem dzieciakom i jestem pod wrażeniem jakości wykonania.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Świetny wątek :)

Hanzel - ceniony producent butów, także na zamówienie
marshal

Post autor: marshal »

Jeśli jesteśmy przy butach niestety tylko damskich dla naszych Pań, polecam firmę Kabała.
Pozdrawiam
tery

Post autor: tery »

Jak się okazało na innym forum(outdorowców), buty to temat rzeka... I tak zostałem zmuszony do wspomnienia o butach firmy Kupczak http://www.vip.home.pl/sklep/ swego czasu produkowane dla MONu,podobno po trzech,czterech latach dreptania po górach jeszcze są i jeszcze nie przemakają,lepsze od zachodnich butów stricte górskich
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Ciekawy temat! Popieram!
Tylko chyba niedługo trzeba będzie zrobić podział: buty, odzież, ... ;-)
Mam wątpliwości, co do marki Proline. Mam kilka produktów i nienajgorsze, ale czy to przypadkiem nie jest właśnie tylko marka, a wszystkie produkty importują?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Miodosław pisze:Mam wątpliwości, co do marki Proline. Mam kilka produktów i nienajgorsze, ale czy to przypadkiem nie jest właśnie tylko marka, a wszystkie produkty importują?
Ciężko powiedzieć tak naprawdę i sam mam wątpliwości ze względu na dziwna politykę często importerzy nazywaja swoje produkty jako polskie np: firma graphite, coval

Oki dzięki za uwagę dokopałem się Proline to made in Tajwan
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Liro

Post autor: Liro »

oops nie wiem czemu myslałem że to polskie. Tym nie mniej wyroby z Tajwanu trzymają jakiś poziom, nie da się tego nazwać popularną chińszczyzną z ChRL.
W Polsce produkować nikt nie broni ale podstawą jest korzystne finansowanie a tu już nasze państwo kompletnie zawodzi. W USA firmy technologiczne (np. producenci power-ledów) dostają granty w dziesiątkach milionów $ a u nas co? Fundusze są ale idą na wiatraki i inne bzdety (pardon nie bzdety, w Niemczech tysiące ludzi z ich produkcji żyją), durne szkolenia a jak przedsiębiorca produkcyjny chce coś dostać to widzi tylko stertę przeszkód biurokratycznych "bo inaczej by były przekręty". Niestety właśnie to co teraz jest to przekręt.
Oj popłakałem sobie ale takie sa realia.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Ja poleciłbym:
- obuwie Wojas - mam kilka par i z każdej zadowolony jestem.
- kleje Technicqll - bardzo duży asortyment i po dokonaniu właściwego wyboru ... po prostu trzyma ;-)

Dzięki za Kuźnię - na pewno to i owo kupię.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Miodosław , akurat z Technicqll mam różne doświadczenia ;) dwuskładnikowa żywica (uniwersalna) działa niestety słabo w porównaniu z Poxipolem i łatwo rozłączyć sklejone elementy.

Nie wiem czy było ale rewelacyjna polska chemia do elektroniki - AG Termopasty . Zarówno topniki , pasty ,IPA i inne chemia bardzo dobrej jakości a ostatnio wprowadzili jednoskładnikowy klei termoprzewodzący :)

Używam ich chemii zawodowo i hobbystycznie .
elektroda.pl
ODPOWIEDZ