3xXM-L sterowanie pierścieniem

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Kolego oskar, masz pomroczność jasną?
oskar pisze:Panowie, kilka dni temu jechałem dojazdówką do obwodnicy trójmiasta, droga zupełnie bez oświetlenia krzaki, drzewa na poboczach, świeciłem lampką 5x XP-G od midiego w max trybie , kierowcy jadący z naprzeciwka durnieli od ilości światła a ci jadący za mną chyba niedowierzali, że rowerzysta dysponuje większą ilością światła niż przeciętna osobówka
Zresztą użyłem słowa "Chłopaki" więc nie pisałem tylko do Ciebie.

Sorry za ton ale takie jest moje zdanie na temat oświetlenia rowerowego, które w tym temacie zostało przecież poruszone - zdanie może wyrażone zbyt bezpośrednio. Zauważyłem, że wielu światełkowych forumowiczów zostało dosłownie i w przenośni zaślepionych sloganem "światła nigdy nie za wiele" również w odniesieniu do oświetlenia rowerowego. Nie było w tym nic złego jakieś 2, 3 lata temu gdy brak było tak mocnych i oszczędnych diod - teraz, gdy są XP-G i XM-L niebezpieczeństwo bezkrytycznego konstruowania i użytkowania publicznie takich mocnych lampek jest realne. Uważam, że teraz należy się skupić na odpowiednim ukształtowaniem wiązki a nie jej sile lub tworzeniem oddzielnych lampek dla świateł krótkich i długich.
Nie będę już tutaj kontynuował tego tematu bo to nie jest na to odpowiednie miejsce ale uważam, że należałoby o tym problemie porozmawiać w dziale rowerowym i może nastąpi to przy okazji opisywania moich nowych lampek.
oskar

Post autor: oskar »

Sytuacja z dojazdówką to było jednorazowo, użyłem latarki ręcznej bo zadnej innej nie miałem, kolego mam nadzieje ze zostaniesz posłem i wtedy wprowadzisz odpowiednie restrykcje w formie nowego ustawodawstwa odnośnie do ilości lumenów dozwolonych w rowerówkach, nawet ogólnie ile lumenów ma prawo zwykły obywatel używać, ustalmy może od razu górna granicę na 100lumenów i będzie ok. Mam dziś zły dzień i nie chce sie denerwować.

Pozdrawiam,

P.S. jak już będziesz kandydować do sejmu daj znać na forum abyśmy na ciebie wszyscy zagłosowali.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Panowie, ja też miałem ciężki dzień. Zejdziecie z siebie albo ponagradzam :evil:
Zgadzam się z Kuras77. Widzisz Oskar, Ty sobie raz jeden okazjonalnie poświeciłeś a jak sam napisałeś-"kierowcy durnieli". Mogłeś kogoś zabić, całkiem okazjonalnie. :evil: Też mógł mieć zły dzień i dostać o jeden głupawy bodziec świetlny za dużo....
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Oskar, po co ten sarkazm i nerwy? Ja nie kieruję swych pretensji i przemyśleń w Twoją stronę tylko ogólnie sygnalizuje problem, którym brać Światełkowa powinna się zająć. Jedynie cytowany przeze mnie fragment Twojej wypowiedzi skłonił mnie do zabrania głosu w tym temacie - nic więcej.
ODPOWIEDZ