micgekon, zaczynasz kombinować w pozytywnym sensie - co jest bardziej praktyczne posiadać: latarkę z 2, 4 czy 6 AA. Ja co powiem z innej beczki więcej niż 2 nie warto rozpatrywać z powodów praktycznych bo nie wyobrażam sobie mieć 2 ładowarek aby naładować 2 komplety aku AA albo zaledwie jeden dla latarki z 6 AA.
Tak więc albo 2AA albo już czas na coś w stylu 18650. To zapewni ci i moc i duży czas świecenia i nie rozładowywuje się samo.
W kąciku niedawno poszła Nitecore D20 o mocy rzędu 200lm. Porządna latereczka trzeba było brać i byłbyś zadowolony bo to markowy sprzęt.
Skoro jej nie ma to rozpatrz zakup tego:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5791
Mocy światła ci nie zabraknie - jak nie chcesz tak jasno to dłużej ci poświeci. Zakup ogniwa 18650 to koszt 25zł (też na forum) + ładowarka - zmieścisz się w cenie około 220zł imasz sprzęt na lata.
Pytanie "nowego" pomoc w wyborze
Jeśli modyfikacja jest zrobiona poprawnie, to mogę polecić taka konfigurację:)
Dogadaj się upkiem, może za kilka złotych dorzuci Ci jedno ogniwo, a ładowarkę sprawisz sobie we własnym zakresie. Jeśli nie dorzuci to odezwij sie do mnie.
Za kilka groszy mogę Ci podesłać ogniwo 18650 i ładowarkę
Pozdrawiam
DNF
Dogadaj się upkiem, może za kilka złotych dorzuci Ci jedno ogniwo, a ładowarkę sprawisz sobie we własnym zakresie. Jeśli nie dorzuci to odezwij sie do mnie.
Za kilka groszy mogę Ci podesłać ogniwo 18650 i ładowarkę
Pozdrawiam
DNF
Zaczynasz dobrze kombinować i to nie tylko ze względów opisywanych wcześniej, ale moim zdaniem z powodu sformułowania "być może nie należy się niezdrowo podniecać liczbą lm?" Bardzo słusznie Opisywane chwilkę wcześniej rozwiązanie - zmodowana na XM-L C2-ka, to niezły pomysł (pod warunkiem godziwego wykonania zwłaszcza odprowadzenia ciepła). Ale jeśli nadal chciałbyś wybierać pomiędzy SA2 a A01 to więcej skupionego światła (ze względu na wielkość i kształt reflektora) da moim skromnym zdaniem raczej A01 - tylko przypominam, ma 1 tryb... Nie próbowałbym jednak testować żadnej latarki na upadki z 1,5m.micgekon pisze:Witam.
W opisie sklepowym iTPlight SA2 Eluma R5 ma 230lm a iTPLight R01 Q5 "tylko"190lm
więc która da więcej mocniejszego i bardziej skupionego światła,pytam praktyków bo być może nie należy się niezdrowo podniecać liczbą lm?
Która z tych dwóch lepiej przeżyje upadek z wysokosci 1,5 m na ziemię?
Co do proponowanej przez Ciebie iTP A6 Polestar to moc działa na wyobraźnię ale odstrasza 6AA co innego jak by to było 4AA więc wybiorę chyba którąś z tych 2.
Pozdrawiam
Pozdr.
Pikom
Pikom
Zamówiłem Ultrafire C2 z diodą XM-L od kolegi UPEK jak dojdzie opiszę swoje odczucia.
Dzięki
[ Dodano: 21 Maj 2011, 19:46 ]
Latareczka wczoraj dotarła, jest super.Chciałem podziękować wszystkim za cierpliwość i dobre rady (przekonanie mnie do akumulatorka ,a nie do AA).Mam nadzieję ,że dłuuugo ze mną "poświeci"
Pozdrawiam Michał
Dzięki
[ Dodano: 21 Maj 2011, 19:46 ]
Latareczka wczoraj dotarła, jest super.Chciałem podziękować wszystkim za cierpliwość i dobre rady (przekonanie mnie do akumulatorka ,a nie do AA).Mam nadzieję ,że dłuuugo ze mną "poświeci"
Pozdrawiam Michał