Jaką latarkę wybrać do przeszukiwania opuszczonych budowli
A ja bym zaproponował tak:
http://www.dealextreme.com/p/brinyte-xm ... 8650-55029
Dużo droższa nie jest, ale ma fajna diodę.
Możesz wstawić tam nowy driver np ten co kolega wyżej podał.
Dioda dostanie wtedy 1A, choć może uciągnąć spokojnie aż 3A
Ale w przypadku 1A, światła będzie dośc, bo będziesz się ośłepiał przy max jasności świecąc pod nogi,
do tego Vf będzie bardzo niskie, a dzięki temu będziesz miał praktycznie stabilizację do końca akusa,
czyli-stała jasność świecenia. Konieczność: zmostkować sprężynkę włącznika.
Co do tego, że nie podoba Ci się zimna barwa. Jak widziałes taki "zabawki" latarkopodobne to się nie dziwię
Takie coś potrafi zniechęcić.. Barwa tam faktycznie jest aż fioletowa.
Pozdrawiam
DNF
http://www.dealextreme.com/p/brinyte-xm ... 8650-55029
Dużo droższa nie jest, ale ma fajna diodę.
Możesz wstawić tam nowy driver np ten co kolega wyżej podał.
Dioda dostanie wtedy 1A, choć może uciągnąć spokojnie aż 3A
Ale w przypadku 1A, światła będzie dośc, bo będziesz się ośłepiał przy max jasności świecąc pod nogi,
do tego Vf będzie bardzo niskie, a dzięki temu będziesz miał praktycznie stabilizację do końca akusa,
czyli-stała jasność świecenia. Konieczność: zmostkować sprężynkę włącznika.
Co do tego, że nie podoba Ci się zimna barwa. Jak widziałes taki "zabawki" latarkopodobne to się nie dziwię
Takie coś potrafi zniechęcić.. Barwa tam faktycznie jest aż fioletowa.
Pozdrawiam
DNF
To drugi pomysł sensowny, ale jeśliby przyjmować 2xAA, to z praktyki mogę polecić Tank007 TK-566 2xAA z driverem 5-trybów. Na parze aku 1,5h na max świeci, także 2 komplety powinny wystarczyć, ewentualnie można wziąć 3. Ale kosztuje poniżej 50 zł z wysyłką na DX. Dodam, że też zwiedzam bunkry i opuszczone budynki nieraz i już zdążyłem ją tam z pozytywnym skutkiem wypróbować.maba pisze:Hej,
A ładowarki i akumulatorków AA też nie masz? Bo jeśli byś miał, to można na tym zaoszczędzić i kupić SA2 ~> http://www.milhunt.pl/sklep/latarka-itp ... p-218.html
2 komplety aku i na max poświeci z 4h
Bo za 60zł w PL to niestety kiepsko.. Za tyle można kupić dobry breloczek (iTP A3/A2), a nie dużą i mocną latarkę. No chyba, że ściągniesz coś z DX, wtedy coś się znajdzie - chociażby taki Romisen RC-K4.
DNF, a po co miałbym zmieniać znajdujący się tam driver? I czy tak samo dobrze działał taki driver (jedyną różnicą na oko jest to że można działać bez SOS i strobo których i tak nie potrzebuje).
Czy nie będzie przeszkadzać plastikowa soczewka?
MikeKilo co prawda nigdy nie miałem takiej małej latarki w ręku ale mam wrażenie że będzie świecić dosyć wąsko a przy szukaniu lepszy jest większy promień światła.
Pozdrawiam[/b]
Czy nie będzie przeszkadzać plastikowa soczewka?
MikeKilo co prawda nigdy nie miałem takiej małej latarki w ręku ale mam wrażenie że będzie świecić dosyć wąsko a przy szukaniu lepszy jest większy promień światła.
Pozdrawiam[/b]
Driver zmienia się po to, gdyż oryginalne są zazwyczaj cieniutkie Tzn o małej sprawności.
Driver, który podałeś, może nieźle Cię denerwować, gdyż zanim nabierzesz wprawy z zmianach trybó itp, często mogą zmieniać Ci się grupy i będziesz miał mnóstwo trybów błyskowych
Nie rozumiem-jaka plastikowa soczewka?
Rozkład światła nie zależy bezpośrednio od rozmiarów latarki, a od reflektora i od diody, a dokładniej wielkości i/lub ilości emiterów.
Pozdrawiam
DNF
Driver, który podałeś, może nieźle Cię denerwować, gdyż zanim nabierzesz wprawy z zmianach trybó itp, często mogą zmieniać Ci się grupy i będziesz miał mnóstwo trybów błyskowych
Nie rozumiem-jaka plastikowa soczewka?
Rozkład światła nie zależy bezpośrednio od rozmiarów latarki, a od reflektora i od diody, a dokładniej wielkości i/lub ilości emiterów.
Pozdrawiam
DNF
A to w takim razie skuszę się na proponowaną wcześniej przez kolegę
No w tej latarce co zaproponowałeś w opisie jest że ma plastikową soczewkę (o ile dobrze tłumacze z angielskiego)
Dobrze rozumiem że w takim razie z diody XML będę miał szerszy krąg niż z diody XP-G?
Pozdrawiam
No w tej latarce co zaproponowałeś w opisie jest że ma plastikową soczewkę (o ile dobrze tłumacze z angielskiego)
Dobrze rozumiem że w takim razie z diody XML będę miał szerszy krąg niż z diody XP-G?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 01 mar 2011, 21:06 przez Maggoni, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Wiele opisów na allegro (i nie tylko) jest w ten sposób "przetłumaczonych"
Pozdrawiam
Lens można też przetłumaczyć jako obiektyw, a tu jest użyte w znaczeniu "szyba" (szkiełko...).Maggoni pisze:No w tej latarce co zaproponowałeś w opisie jest że ma plastikową soczewkę (o ile dobrze tłumacze z angielskiego)
Wiele opisów na allegro (i nie tylko) jest w ten sposób "przetłumaczonych"
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tak, dioda XM-L będzie szerzej świecić w tym przypadku, od takiej samej kombinacji na XP-G.
Jest to spowodowane większa strukturą w diodzie XM-L w porównaniu do XP-G.
Są to diody o różnych mocach, stąd tak duży rozrzut w wielkości emitera, kszałtu beamu, pobieranego prądu oraz jasności.
Pozdrawiam
DNF
Jest to spowodowane większa strukturą w diodzie XM-L w porównaniu do XP-G.
Są to diody o różnych mocach, stąd tak duży rozrzut w wielkości emitera, kszałtu beamu, pobieranego prądu oraz jasności.
Pozdrawiam
DNF
Maggoni, to nie jest reguła, bo miniaturowy (1xAAA) Tank TK-701 bardzo ładnie rozprasza, ale fakt - akurat TK-566 ma dość skupione światło, choć przy daleko sięgającym spocie ma tez dość szeroki i wystarczająco efektywny spill. Inna sprawa, że z latarkami lepszymi na li-ionach nie mam porównania poza jedną dość starą Bocialarką.