driver 8x amc
Dziwi mnie napięcie na procku, czy mógłbyś zmierzyć spadek napięcia na diodzie, bo coś mi się widzi, że jest nie teges.
Poza tym co do procka, to pracuje co prawda przy 1,8V ale przy zegarze do 4MHz, wyższe częstotliwości taktowania wymagają napięcia 2,7V (do 10MHz) a one maja z reguły ustawiony zegar wewnętrzny na 9,6MHz. ATtiny pracuje co prawda przy napięciach poniżej 2,7V, ale wtedy zaczynają się problemy, m.in przełączanie trybów siada.....
Jeśli masz możliwość to spróbuj zasilić procka z osobnego źródła napięcia (Li-Ion)
Pozdrawiam
Poza tym co do procka, to pracuje co prawda przy 1,8V ale przy zegarze do 4MHz, wyższe częstotliwości taktowania wymagają napięcia 2,7V (do 10MHz) a one maja z reguły ustawiony zegar wewnętrzny na 9,6MHz. ATtiny pracuje co prawda przy napięciach poniżej 2,7V, ale wtedy zaczynają się problemy, m.in przełączanie trybów siada.....
Jeśli masz możliwość to spróbuj zasilić procka z osobnego źródła napięcia (Li-Ion)
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Po pierwsze, sprawdź tą diodę prostowniczą miernikiem na zakresie "dioda" i napisz, jakie są odczyty w obie strony.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Diodę możesz pomierzyć na "teście diody", omomierzem się nie da, w związku z tym, że jednocześnie mierzysz wiele innych elementów.karlosboy pisze:greg, nie wiem czy dokonałem dobrego pomiaru ale w jedną stronę jest 470 a w drugą 0
przy ustawieniu oporu (20k) 3,80 w drugą 14,80
Pyra, spadek napięcia na diodzie
chyba nie dam rady wykonać tego pomiaru
Spadek napięcia zmierzysz podłączając driverek do zasilania i mierząc napięcie pomiędzy końcówkami diody. A miernik chyba masz
Pozdrawiam
No to masz winowajcę.....karlosboy pisze:jeśli chodzi o tą diodę na driverku to jak byk jest 4,11V
Wlutuj tam jakąkolwiek prostowniczą SMD (805) i powinno być OK, chyba "u Edy" mają..., można też spotkać w twardych dyskach.
Pozdrawiam
Sławek
Witam
"pomalu, pomalu" o jaki rezystor Ci chodzi, bo ja ostatnio pisałem o diodzie....
Kondensator, podłączasz pomiędzy masę a nóżkę zasilania procka, za diodą. Bez kabelkologii się nie obejdzie, bo nie widzę sensownego miejsca na wlutowanie tego kondzia.
Aha i ważna uwaga, elektrolity mają pasek na minusie "-" a tanatale (te prostokątne) mają pasek na plusie "+"!!!!
Pozdrawiam
"pomalu, pomalu" o jaki rezystor Ci chodzi, bo ja ostatnio pisałem o diodzie....
Kondensator, podłączasz pomiędzy masę a nóżkę zasilania procka, za diodą. Bez kabelkologii się nie obejdzie, bo nie widzę sensownego miejsca na wlutowanie tego kondzia.
Aha i ważna uwaga, elektrolity mają pasek na minusie "-" a tanatale (te prostokątne) mają pasek na plusie "+"!!!!
Pozdrawiam
http://allegro.pl/rezystory-smd-0805-i- ... 32251.html
Czyli źle dokonałem zakupu? Bo jak wymienialiśmy pw to były ok
Czyli źle dokonałem zakupu? Bo jak wymienialiśmy pw to były ok
Pyra, wszystko ok, będę musiał zaczekać z naprawą drivera i tyle.
Zamówiłem sobie
http://www.dealextreme.com/p/amc7135-14 ... -pack-3178
obok amceków jest wspomniany potrzebny mi element, tak?
Zamówiłem sobie
No to podrzuć do mnie i po problemiekarlosboy pisze:Pyra, wszystko ok, będę musiał zaczekać z naprawą drivera i tyle.
Zaszalałeś ...karlosboy pisze:Zamówiłem sobie
Tak to dioda i powinna tam się zmieścić. (ostatnio kupiłem 100szt za 3zł u Edy)
Pozdrawiam
Pyra, poradzę sobie sam z naprawą
Wiesz to taka choroba zakupy na zapas
W planach jest modyfikacja oprogramowania sterownika z twoim pomysłem sterowania trybami góra dół
[ Dodano: 4 Luty 2011, 16:04 ]
słowo koszmar najlepiej tu pasuje ...
jest nowa dioda prostownicza, nie wiem czy da się ją przegrzać lutując, ale sprawdziłem napięcie na atmelu i jest teraz 3,83V więc zakładam że nowa dioda działa
tak to wygląda teraz, nie jest to nie wiadomo jak dobra robota, ale o zwarciu nie ma mowy ...
Są dalsze pomysły? Dodam tylko że lampka świeci na innym sterowniku.
Wiesz to taka choroba zakupy na zapas
W planach jest modyfikacja oprogramowania sterownika z twoim pomysłem sterowania trybami góra dół
[ Dodano: 4 Luty 2011, 16:04 ]
słowo koszmar najlepiej tu pasuje ...
jest nowa dioda prostownicza, nie wiem czy da się ją przegrzać lutując, ale sprawdziłem napięcie na atmelu i jest teraz 3,83V więc zakładam że nowa dioda działa
tak to wygląda teraz, nie jest to nie wiadomo jak dobra robota, ale o zwarciu nie ma mowy ...
Są dalsze pomysły? Dodam tylko że lampka świeci na innym sterowniku.