UltraFire C3 Q5 5-mode z DX, 2 sztuki dotarły niesprawne

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
barney_81

Post autor: barney_81 »

pawelsz pisze:sam musisz ocenić, czy chcesz światełko o mniejszej jasności ale o uniwersalnym zasilaniu, czy mega wygar , ale zasilane tylko z 14500 (i krótki czas pracy).
Jeśli odpuścisz sobie zasilanie 14500 to by pasował driver z DX 7882 lub inny z shingbeam
Co to to nie :] w żadnym wypadku nie odpuszczę sobie zasilania z 14500, odpuścił bym ewentualnie z 1xAA ale z drugiej strony skoro mam przedłużkę to mógłbym pokusić się o zasilanie czasem z 2x14500 tylko problem w tym że raczej drivery nie mają aż takiej rozpiętości zasilania czyli od 2xAA 2,4V aż do 7,4V

Chyba pozostanę przy 15880
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Te drivery z AMC o których napisałeś wcześniej nie będą działać z dwóch aku AA
Ja też planuję przeróbkę C3 ale zdecydowałem się tylko na li-iona i driver na 2 AMC (max koło 700mA), diodę zmienię na XP-G chyba outdoor white żeby latarka świeciła trochę szerzej.
barney_81

Juz dwa tygodnie mineły, a kasy z DX nie ma :/
Juz nawet w poniedziałek się upominałem zakładająć nowe dwie reklamacje ale zero odzewu, do tego typa z którym pisałe wcześniej w tej sprawie, tego który mi obiecal zwrot kasy też nie moge napisać bo sprawa została zakończona
Co moge jeszcze zrobic żeby ich pogonić?
Czy ktos ma jakieś doswiadczenia ze zwrotem kasy z dx? Ile to trwało?
karlosboy

Post autor: karlosboy »

A wiesz co teraz jest w HK?
Wolne do końca tego tygodnia ...
barney_81

Kasy nadal nie ma :/
Ma ktoś jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobic oprócz wystawieniu ładnej laurki za załatwienie sprawy?
Wczoraj rozebralem jedną z latarek, tą całkowicie nie działającą i siedzi tam takie coś:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f18679.jpg
chyba ten driver jest padnięty, dioda prawdopodobnie ok
Miał ktos z takim do czynienia? Jakie to ma parametry? jaki prądy daje? I czy jest szansa że da się to naprawić?
Co do obydwu latarek mam podejrzenia że drivery w nich nie dają rady zasianiu 14500, 2xAA jeszcze radzą. Druga latarka nie swieci na 14500, na 2xAA owszem ale się grzeje, a pierwsza ta którą rozmontowalem to chyba padła właśnie po próbie odpalenia jej na 14500.
DNF

Post autor: DNF »

Barney, to forum nt latarek, a nie jasnowidzenia..
Z tego zdjęcia nic się nie da wywnioskować jeśli nikt nie miał takiego drivera w rękach.
Jeśli lampka padła po próbie zaaplikowania 14500 to padła przetwornica.
Taniej wyjdzie kupić nowy driver.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
barney_81, jeśli kupiłeś C3 5 mode to ona jest wyraźnie opisana, że pracuje na 1 x AA czyli 1,5V, co na pewno też było napisane na kartoniku. Na 14500, pracuje zaś wersja 6 mode, a wszelkie doświadczenia z innym zasilaniem niż zalecane, kończy się z reguły: utratą trybów i niedziałaniem na AA, grzaniem się driverka, spaleniem układu przetwornicy.
Tak więc na 99,9% musisz zaopatrzyć się w nowe sterowniki, to jakie, zależy jakie zasilanie chcesz używać, ale na 14500 ciężko coś znaleźć, aby pasowało bez przeróbek.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
barney_81

Co do jasnowidzenia to liczyłem na to że ktos cos takiego kiedys mierzył jakoś
No właśnie chce kupic nowy driver tylko że już coraz bardziej odechciewa mi sie DX, boje się że całkiem teraz oleją sprawę i na wlasny koszt będe naprawiał.

Pyra ja kupiłem to:
http://www.dealextreme.co...1-5v-4-2v-10727
mam jedna taka od prawie 2 lat i działa elegancko na 14500

a teraz widaż żółte cos spartolili i pewnie cała seria taka niedorobiona, w jednaj latarce to przynajmniej dioda prawdopodobnie jest ok, a w drugie to chyba wszystko do wyrzucenia.

[ Dodano: 16 Luty 2011, 11:16 ]
No juz miesiąc, zero odzewu ze strony zółtych wystawiłem podsumowanie załtwienia sprawy i zalożyłem dwie nowe reklamacje, nadal się nie odzywają a kasy jak nie było tak nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić?

Rozlutowałem też driver i nie widać żeby cokolwiek było uszkodzone:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 0c3101.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 717572.jpg
Da się cokolwiek jeszcze z tym zrobić, jakos naprawić czy coś?
Albo może jedna część jest dobra i da sie to z czyms połączyć i uzyskać lepsze prarametry?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
W zdecydowanej większości przypadków uszkodzeniu ulega układ przetwornicy, to jest element o oznaczaniu CFCOU, raczej nie uda Ci się go dostać oddzielnie, więc pozostaje nowy driverek.

Pozdrawiam
barney_81

Ok, to załóżmy że padla wlaśnie przetwornica, to do czego mogłbym wykorzystać drugą część driverka? W ogóle to do czego słuzy jedna, a do czego druga?

Jeśłi chodzi o zakup nowego drivera to mam na oku tylko coś takiego:
http://www.dealextreme.com/p/17mm-1000m ... nput-15880
http://kaidomain.com/ProductDetails.asp ... ctId=10243

Oba mniej więcej spełniają moje oczekiwania jednak prąd max przydałby się ciut większy i tryb Mid też przydałby się żeby był na poziomie przynajmniej 40% albo i więcej.

Da się jakoś to załatwić? Może jakoś tą pozostałą część driverka z czymś połączyć by się dało dla lepszych efektów?

Właśnie zauwazyłem że ten driver z kai wyprzedany :/ a DX mnie strasznie zawiódł
Mam jeszcze jakies opcje zakupu czegoś sensownego po rozsądnej cenie?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

barney_81 pisze:Ok, to załóżmy że padła właśnie przetwornica, to do czego mógłbym wykorzystać drugą część driverka? W ogóle to do czego służy jedna, a do czego druga?
Można wykorzystać do innej przetwornicy, ale jak widzisz to jest to płytka dedykowana do konkretnego układu elementów (wycięcie na cewkę), jest to właśnie układ odpowiedzialny za tryby. Niestety nie wszystkie przetwornice można poddać zabiegowi "tuningu" niektóre ulegają uszkodzeniu przy rozłączeniu obciążenia, jak robi to ten układ. Ale jest tam mosfet (element w obudowie SOT-23) który może się przydać. Ta płytka bez wycięcia to jest przetwornica step-up.
barney_81 pisze:Jeśłi chodzi o zakup nowego drivera to mam na oku tylko coś takiego:
http://www.dealextreme.com/p/17mm-1000m ... nput-15880
http://kaidomain.com/ProductDetails.asp ... ctId=10243

Oba mniej więcej spełniają moje oczekiwania jednak prąd max przydałby się ciut większy i tryb Mid też przydałby się żeby był na poziomie przynajmniej 40% albo i więcej.
15880 z DX to dobry driverek, kiedyś taki przerabiałem na dedykowane tryby i procek ATtiny, ale drugi raz już się tego nie podejmę, za dużo roboty.
Mówisz 1A to za mało, a ile chcesz w C3 władować, tam powinno iść max 700mA, pod względem termicznym to kiepska konstrukcja.
Pozdrawiam
barney_81

Jest jakies inne źródło dobrych driverków?
Za 30-40 zł bym jeszcze się skusił, żeby tylko jak najbardziej odpowiadało moim wymaganiom i był to pewny zakup, no chińczykom już nie bardzo ufam ale w ostateczności kupię i u nich.
Co do C3 to ja tam chcę wstawić XP-G i ten prąd większy niż 1A byłby mi potrzebny raczej chwilowo (albo na rower) o ile miałbym jeszcze właśnie inne tryby ok 40% czy 50%, a z tym juz ciężko.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No niestety, ale świat się tak poukładał, że ciężko będzie Ci znaleźć driverek nie chiński, w chińskiej cenie i z trybami. ....
Co do prądu, to ogólnie C3 jest kiepską konstrukcją niezależnie od diody, nie puszczał bym w nią 1A na dłużej niż kilka sekund....a to raczej mało praktyczne.
Poluj w sklepiku, czasami ktoś wyprzedaje driverki po modach itp.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

jeśli zasilanie tylko z 14500 to driver deree 3SM, masz tryby i jest OK
barney_81

Dalej kasy z DX nie widać :/ kolejną reklamację załozyłem i nadal zero odzewu, chyba zleli mnie kompletnie.
Także DX nie polecam stanowczo, widać w razie czego olewają klienta.
Miał ktos podobne przeboje?
ODPOWIEDZ