Jaką wybrać E27
o firmy mi chodzi takie jak Philips Lightinig, Osram
i to one nadal wciskają świetlówki tylko po to żeby najpierw się zwróciły koszty zainwestowanych pieniędzy w tzw ślepą uliczkę
nie mówię tu o firmach które produkują same diody
i to one nadal wciskają świetlówki tylko po to żeby najpierw się zwróciły koszty zainwestowanych pieniędzy w tzw ślepą uliczkę
nie mówię tu o firmach które produkują same diody
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
- Calineczka
- Kontakt:
mój kolega jest inż ds procesów technologicznych w jednej z największych firm produkujących oświetlenie w polsce i mi trochę opowiedział jak to naprawdę jest z tymi świetlówkami ale to już opisałem powyżej
po prostu firmy inwestując w technologię świetlówek nie wzieły pod uwagę tego że nagle tak mocno wskoczy technologia led która jest o wiele lepsza ale najpierw trzeba aby koszty się zwróciły to trzeba usilnie ludziom powpychać
po prostu firmy inwestując w technologię świetlówek nie wzieły pod uwagę tego że nagle tak mocno wskoczy technologia led która jest o wiele lepsza ale najpierw trzeba aby koszty się zwróciły to trzeba usilnie ludziom powpychać
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
- Calineczka
- Kontakt:
no niestety z każdą technologią jest tak że się wkońcu na nas odbija
po za tym wspierane jest to wszystko prze eko-świrów
kilka lat temu VAG miał opracowany i przetestowani silnik diesla który spalał do 3l i miał moc ponad 200koni niestety go nie wprowadził a czemu bo więcej firma zyska kiedy wprowadzają kolejną norme "euro" a ty płacisz za wymiany kata, filtry cząstek itp podobne cuda
po za tym wspierane jest to wszystko prze eko-świrów
kilka lat temu VAG miał opracowany i przetestowani silnik diesla który spalał do 3l i miał moc ponad 200koni niestety go nie wprowadził a czemu bo więcej firma zyska kiedy wprowadzają kolejną norme "euro" a ty płacisz za wymiany kata, filtry cząstek itp podobne cuda
Jakieś 15 lat temu moi rodzice kupili do mieszkania 11 watowe świetlówki osrama , świeciły przez jakieś 10 lat bez żadnej awarii aż do momentu jak stwierdziłem że ich jasność jest nie wystarczająca . Wymieniłem na inne i tu się zaczęła moja wielka przygoda ! pierwsze jakiejś taniej firmy padły po 3 miesiącach , potem następne podobny czas życia , kolejne były jakieś nowe osramy padły po roku , kupiłem po 40zł za sztukę 2 philipsy - padły po około 15 miesiącach i co najśmieszniejsze padły jedna po drugiej w odstępie tygodnia jak by miały jakiś zegarek w środku .
Aktualnie całą tę ekologię mam gdzieś kupiłem normalne żarówki z halogenem w środku za 5zł /1szt.
Aktualnie całą tę ekologię mam gdzieś kupiłem normalne żarówki z halogenem w środku za 5zł /1szt.
Witam wszystkich w swojej pierwszej wiadomości.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć? Gdzie są punkty np. w Warszawie i woj. mazowieckim do utylizacji halogenów, świetlówek, diod?
Nie wiedziałem gdzie to pytanie zamieścić, więc tutaj napisałem. W razie czego, prosze o przeniesienie tego postu w inne miejsce.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć? Gdzie są punkty np. w Warszawie i woj. mazowieckim do utylizacji halogenów, świetlówek, diod?
Nie wiedziałem gdzie to pytanie zamieścić, więc tutaj napisałem. W razie czego, prosze o przeniesienie tego postu w inne miejsce.
"Livin' On A Prayer"
-----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
-----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
Witaj.
Chyba przy parkingu podziemnym pod CH Reduta widziałem pojemnik na zużyte świetlówki.
I jeszcze taką listę znalazłem.
Chyba przy parkingu podziemnym pod CH Reduta widziałem pojemnik na zużyte świetlówki.
I jeszcze taką listę znalazłem.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)