Pierwszy energyDIY na Rower :)

co i jak zrobiłem...
mkorbel

Post autor: mkorbel »

energysnake pisze:Pyra zaspany byłem :razz:
Dobra więc 3 x XP-G R5 :-) tylko jak je połączyć szeregowo czy równolegle :?
* * *
Gdzie można kupić najtaniej moduł 3 x XP-G R5 i z jaką soczewką :?: chciałbym żeby to świeciło jak np te latarki Midiego :smile: , może być zagranica (PAYPALL) :?:
:-)
MARITEX ma 3xXP w połączeniu szeregowym nie mają tego na stronie (handlowiec mówił że będą dodawać), ale ja załatwiłem to następująco:
kupiłem XPG R5, odpowiednie soczewki, a w uwagach dopisałem, że chcę jeszcze MCPCB-XP-3CB22 cena netto dla jednej sztuki to 1,5 PLN
Soczewki to LENS-03-XP-DM15L, LENS-03-XP-DM25L & LENS-03-XP-DM40L po 3.90 + VAT każda
MCPCB są ładnie wykonane i doskonale współpracuja z soczewkami, kupiłem 15/25/40 bo nie wiem, które docelowo wylądują na rowerze :)
Mam tylko problem robić step-up (boost) i zasilać z jednego 18650 (tak na godzinę pracy),
czy też złożyć pakiet 3 lub 4 sztuki i popędzić step-down ?
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przy 3x XP-G w szeregu zdecydowanie proponuję pakiet 4x Li-ion w szeregu i step down. Taki step down (najtańszy) kosztuje... $2. Prąd od 0-2A, ustawiany rezystorem pomiarowym, sprawność przy takiej konfiguracji nawet do 90%.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
mkorbel

Chciałem popędzić wszystko z jednego 18650, żeby była to mała mocna latarka,
którą można szybko założyć/zdjąć i schować do kieszeni, a pełna moc byłaby
używana jedynie przez 20% czasu dojazdu - dzienny cykl około 2h max mode 20 minut.

Jeżeli zdobędę ciekawego step-up (boost) drivera to trudno - skończę na pakiecie 4s,

od biedy mogę pomierzyć rozrzut XPG i jak będzie bardzo mały to przetnę ścieżki
i przerobię 3xXPG szeregowe na równoległy - ale to już ostateczość :(
Pozdrawiam,
Michał
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Taki driver step-up jak to np maxflex5

http://www.taskled.com/maxflex.html

Kosztuje więcej niż chińszczyzna z DX'a ale fiuczery ma zaawansowane.

Jakbyś znalazł coś podobnie działającego do niego, ale tańszego to się pochwal, przyda się innym.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Ciężko będzie porządnie wysterować 3x XP-G w szeregu z 1 Li-iona. MaxFlex5 ma zalecany wejściowy prąd pracy do 3A, co da nie więcej niż 1A i to na początku, przy naładowanym ogniwie. Na dłuższą metę pewnie 700-800mA w LEDy.
Jeśli tyle wystarczy, to OK.
mkorbel

700mA w diode da nam około 750lm <= 3*139(XPG R5)*1.8(700mA) będzie OK,
teraz używam A10B z XPG R5 max 250lm z bardzo dobrym rozkładem - ciemny las znana trasa,
testuje także UltraFire WF-502B z XRE R2 max 220lm, ale bardziej punktowe światło,
doskonałe do jazdy po mieście, w ostateczności do lasu.

Trochę mnie martwi cena maxFlex 35$ + 5$ przesyłka => 120zł będzie pod koniec października,
popatrzę trochę na przetwornice w sieci - może znajdę jakiś fajny scalak,
początkowo warto zrobić nawet bez trybów na sztywne 700mA.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Odświeżę temat znalazłem czas i kasę na resztę mojej budowy więc tak mam 8 sztuk takich akumulatorków http://www.diytrade.com/china/4/product ... ttery.html postanowiłem zastosować http://allegro.pl/driver-led-1-4a-z-try ... 23070.html i http://allegro.pl/cree-xlamp-modul-3xpg ... 21287.html
Nie kryję ,że troszkę nie ogarniam tego i teraz moje pytajki ;)
Ten driver nadaje się do tego modułu 3XPG i ile idzie z niego w każdą diodę ? czy mogę zastosować te 8 sztuk akumulatorków połączonych równolegle 1s8p( czyli będzie 3,7V tak ? ) w celu zmaksymalizowania czasu działania na max ustawieniu ? przy takim połączeniu ogniw będę musiał balansować je czy tylko + - i jazda z ładowaniem ?

Jako bezpośrednie odbieranie ciepła chciałem zastosować miedziany wkład od oryginalnego coolera C2D http://img710.imageshack.us/img710/3032/dsc05615w.jpg średnica tego wkładu to 36mm a wysokość 35mm i dopasować do jakiegoś body żeby to pasowało co Wy na to :)

Bardzo proszę oświećcie mnie :mrgreen:
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
karlosboy

Post autor: karlosboy »

energysnake, będzie ciężko, driver jest na 1,4A i tą wartość dzielisz na 3. Czyli daje około 0,4666...A w jednego leda więc przy takim zestawieniu 3 ogniwa połączone równolegle w zupełności wystarcza :mrgreen:

Ogólnie poproś Edima o jakieś propozycję driverkowe pod 3x XPG, na pewno coś ma.

Myślę że utkniesz w dalszej części projektu, ja bym brał jakieś seryjne body i dobrze się zastanowił jakie prądy puszczać aby wszystko termicznie wytrzymało ;)
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

moduł szeregowy
Ja nie jestem pewien czy driver na AMC będzie dobry do 3 XPG szeregowo...

Ja bym zrobił pakiet 2P4S i jakiś delikatny step-down
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

barney pisze:Ja bym zrobił pakiet 2P4S i jakiś delikatny step-down
Najtanszy, ale wcale nie najgorszy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26110
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

OK to w sprawie drivera spytam Edima :) , a możecie mi odpowiedzieć o pytania w kwestii połączenia i ładowania takiej konfiguracji o która pytałem :) ?

Jakie seryjne body by pasowało ?
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

W wypadku pakietu 1S8P traktujesz go jak jedno ogniwo o większej pojemności (zsumowana pojemność ogniw w pakiecie), więc balansowanie nie jest potrzebne.

W przypadku pakietu gdzie jest powyżej 1S balansowanie jest potrzebne (nie przy każdym ładowaniu, ale co około 10 cykli nie zaszkodzi naładować z balansowaniem).

Oczywiście do każdego pakietu staramy się użyć nowych ogniw (albo o takim samym przebiegu) takiej samej firmy.
tehan

Post autor: tehan »

Jak chcesz tą latarkę zrobić porządnie to o dobrym radiatorze nie zapomnij tak zaprojektowanym by powietrze przechodziło swobodnie. Wtedy można zrobić ja dużo lżejszą od stacjonarnych.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 sty 2011, 14:48 przez tehan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ