Bocialarka 4.0 - testowal juz ktos?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Dzięki gtsvectra, wygląda na to, że masz dobrą lampę :mrgreen:
kafi

Post autor: kafi »

szkoda ze cena bocialarki 4.0 jest tak zaporowa bo świeci poprostu mega:/
Czy idzie cos podobnego zakupić na DX w niższej cenie tak do 100-150 zł?
jest tam tych latarek bez liku ale nie wiem już na co się zdecydować a 300 zł za bocialarkę przekracza niestety mój budżet:/
karlosboy

Post autor: karlosboy »

kafi, latarkę za 150zł spokojnie zakupisz pod warunkiem, że masz już do niej akcesoria typu ładowarka i ogniwa :!: :wink:
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

700lm za 150zł?

Powiedz gdzie, a w momencie zarzuce swój projekt :D
kafi

karlosboy pisze:kafi, latarkę za 150zł spokojnie zakupisz pod warunkiem, że masz już do niej akcesoria typu ładowarka i ogniwa :!: :wink:
ładowarke i ogniwa już mam
chce cos na 18650, ...piiii... jesień za pasem, zanim przyjdzie cos z DX to zima bedzie, trzeba sie uwijać:/ co wybrać jako EDC na codzień, mocno świecące, ...piiii... ta bocialarka bociana 4.0 poszla migiem:/ choc to i tak za wysoko na moje progi:/ czy cos z DX sie dostanie zblizonego w cenie do 150 zł?
wojtek_krakow

kafi pisze:...czy cos z DX sie dostanie zblizonego w cenie do 150 zł?
Za 150zł nie kupisz nic zbliżonego. Raczej 2-3 krotnie słabszego.
karlosboy

wojtek_krakow, nie przesadzaj z tą krotnością, fakt podobnej lampki do bocialarki 4.0 za 150zł nie dostaniesz, ale można poszukać "zamiennika" np. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16501
wojtek_krakow

A teraz powiedz ile z tego realnie światła wychodzi.
To że na papierze jest 700lm to każdy widzi :)

Jest tu parę tematów o tych latarkach, pisze z głowy ale oceniali realną moc /2 w porównaniu do danych katalogowych. Więc moim zdaniem nie przesadzam ani trochę.

Ale żeby nie ciągnąć OT bo to w końcu topic o Bocialarce, możesz kupić i sprawdzić :)
karlosboy

wojtek_krakow, 400lm jest realne, chodź tu duże znaczenie ma driver, a on w zależności od serii może się różnić szczegółami.

Jeśli to ma być latareczka do kieszeni to bym szukał dla siebie A10B i ją troszkę po modyfikował. W 150zł się zmieścisz ;)
kafi

karlosboy pisze:wojtek_krakow, 400lm jest realne, chodź tu duże znaczenie ma driver, a on w zależności od serii może się różnić szczegółami.

Jeśli to ma być latareczka do kieszeni to bym szukał dla siebie A10B i ją troszkę po modyfikował. W 150zł się zmieścisz ;)

mam juz te a10:) i kilka innych małych latareczek do 250 LM
własnie ta bocialarka ma super osiągi, ale nie stać mnie zeby kupic taką za 400 zł:/
Chyba że bocian dla forumowiczów robi rabaty:) teraz pewnie siedzi i składa kolejne bo wszystko poszło:)
nie wiem co juz wybrac takiego do 150 zł żeby swieciło o wiele mocniej niz a10B a nie było tez bardzo duze:)
Myslalem nad dwoma
Ultrafire wf-502B i aurorą Ak P7 obydwie na SSC p7 ale już sam nie wiem czy warto kupować gdzie zysk będzie tylko 100 LM:/
Awatar użytkownika
breshnew

Bocialarka 4.0

Post autor: breshnew »

Stary temat, ale napisać chcę. Kupiłem używaną Bocialarkę 4.0 i uważam, że to BARDZO fajna latarka. Używam jej do spacerów i do napraw rozmaitych jako światło EDC. Jasna, zwarta, wydajna. Dobry produkt, lub może wytwór pasji entuzjasty. Trzy diody dają mocne światło, jest słodko. Pochwalam i apeluję o dalsze konstrukcje!

Pozdrawiam Wszystkich i Bociana of course!
Breshnew
atm

Post autor: atm »

Wszystko się zgadza, parametry światła i wykonanie są bardzo dobre. Sprawdza się świetnie zarówno na rowerze jak i podczas pieszych wypraw.
Jednak z mojego punktu widzenia istnieje spory problem. Wodoszczelność tej latarki jest wątpliwa. Sprawdziłem jak zachowa się przy zanurzeniu w umywalce. Do testu wyjąłem aktu...i dobrze zrobiłem. Po niecałej minucie moczenia, wyjęciu i rozkręceniu okazało się, że w środku znalazło się już kilka kropel. Dłuższe zanurzenie zapewne całkiem by ją zalało. Jest to duży minus, jako że tego typu latarka jest sprzętem z wszech miar outdoorowym. Jakiś czas temu przechodziłem z rowerem na ramieniu przez dość wartką rzekę z wodą sięgającą do pasa, dno kamieniste a ja na bosaka. Słowem niewiele trzeba, żeby stracić równowagę i zaliczyć kąpiel. Zapomniałem wspomnieć, że to był niemal środek nocy i jedynym źródłem światła była Bocialarka. Gdybym się skąpał, zostałbym pośrodku rzeki bez roweru (który pewnie popłynął by kawałek z prądem) i światła. Wożenie zaś ze sobą Fenixa jako backup wraz z dodatkowym zasilaniem nie jest wg mnie dobrym rozwiązaniem. GPS przetrwa, telefon przetrwa a latarka...zamoknie.
Mam zatem prośbę do Bociana o update Bocialarki zapewniający wodoszczelność latarki do min. 1m z możliwością włączania/wyłączania pod wodą.
Ostatnio zmieniony czwartek 21 cze 2012, 05:56 przez atm, łącznie zmieniany 1 raz.
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Może nie skręciłeś dobrze, może podwinęła się uszczelka, albo się zużyła. Jak są dobre uszczelki i latarka jest porządnie skręcona powinna być wodoszczelna, przynajmniej w umywalce.
Luigi

Post autor: Luigi »

Wymień oringi i posmaruj smarem silikonowym, po takim zabiegu krótkotrwałe zanurzenie nie powinno robić na niej wrażenia :)
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Dodatkowo przesmaruj gwinty i oringi smarem silikonowym.
ODPOWIEDZ