Troszeczkę nie doceniasz współczesnych świetlówek... Philips czy Osram bez trudu dobijają do 76lm/W. Przykładowo DULUX S 11W/827 daje 900lm przy 2700K i Ra w granicach 80-89. I kosztuje całe 11 zeta Teraz znajdź odpowiednią XP-... o takich parametrach i policz, ileż to będzie razem kosztować... Trzy diody, sterownik, pewnie też i zasilacz niskiego napięcia, razem pi-razy-drzwi ze 150 PLN, jeszcze bez optyki. Nie zrozum mnie źle, też mam poskładane różne diodowe oświetlacze na biurko i nie jestem zdeklarowanym fanem świetlówek, ale uważam, że porządna rura z elektronicznym balastem jest całkiem do rzeczy z różnych względów...WSW pisze:Lampka Ikei, którą przerabiam pali 11W świetlówką. Nie wiem jaka jest skuteczność mają te konkretne świetlówki, ale zakładając, że biedne 60 lm/W, to miałem ponad 650 lm. Chcę, żeby lampka LED nie miała mniej jak 300lm.
Teraz to w ogóle zastanawiam się nad wersją 4-diodową...
[...]
[ Dodano: 4 Czerwiec 2010, 15:38 ]
Aha, cztery diody zamknięte w tak małej przestrzeni się zaczną dusić. Ciepło z nich górą też wyłazi, nie tylko w dół do radiatora... Zróbże chociaż kilka otworów w budzie, coby była cyrkulacja. No i nie zapomnij o wybieleniu wnętrza albo o reflektorze - czarne jest czarne, bo pochłania...