SSC P7 - W724C0 - 10W LED - 900 lumenów !
Ilosc lumenow nie ma nic do rzeczy tutaj. Jesli chodzi Ci o dluzsze swiecenia to trzeba by rownolegle je polaczyc, a nie szeregowo bo to zwieksza napiecie, a pojemnosc sie nie sumuje.
Pozdrawiam
DNF
PS 2.8A wyciagnie i na jednym ogniwie tylko pytanie jak bardzo napiecie spadnie. Ja wiem co nie co o spawaniu jednym ogniwkiem 18650
Pozdrawiam
DNF
PS 2.8A wyciagnie i na jednym ogniwie tylko pytanie jak bardzo napiecie spadnie. Ja wiem co nie co o spawaniu jednym ogniwkiem 18650
- Calineczka
- Kontakt:
DNF, mozna laczyc i rownolegle, i szeregowo.Ciezko o body gdzie wsadzisz rownolegle 2 18650, za to szeregowo-są. Zatem nic nie stoi na przeszkodzie, zeby polaczyc dwa szeregowo i zbudowac odpowiedniego step-downa ktory da tyle pradu.Policz sobie moce...przy szeregowym akkusy beda mniej obciazone pradowo.Jesli z dobrym step-downem to sie ozeni to z prostej matematyki wyjdzie kolo 1,5A z tych dwoch 18650 polaczonych szeregowo...
- Calineczka
- Kontakt:
Arku, chyba nie zrozumiales mnie do konca.
Pozdrawiam
DNF
Wiec poprawilem kolege Hoffera, ze aby wydluzyc czas swiecenia nalezy polaczyc rownolegle a nie szeregowo. Bo szeregowo tylko podniesie napiecie.Hoffer007 pisze:Z 4 ogniw dlatego bo dioda ma 900lm i bedzie szybko zarlo aku a zeby tak przyzwoicie dlugo swiecilo.
Pozdrawiam
DNF
A ja popełniłem ten błąd bo myslalem ze z 2*18650 (pradu ok 8V) bedzie trudno wyciągnac 2,8 / 3A (wiem ze co niekorzy sie pokusza dac jej 3A.
Ale ufam waszemu doswiadczeniu ze nawet 1 aku styka wiec "cofam" to co powiedzialem.
Oczywiscie Kolega DNF ma racje ze wystarczy je polaczyc rownolegle to wydluzy czas pracy latarki.
Ale ufam waszemu doswiadczeniu ze nawet 1 aku styka wiec "cofam" to co powiedzialem.
Oczywiscie Kolega DNF ma racje ze wystarczy je polaczyc rownolegle to wydluzy czas pracy latarki.
Ostrzege Cie odrazu...nie probuj robic zwarcia tym akusem trzymajac niezaizolowane druciki...zostaje wypalony slad drucika na palcu:] Mowie Wam,nic przyjemnego.
Pozdrawiam
DNF
PS dobre akusy moga wyciagnac i ze 30A. Dlatego ostrzegalem przed spawaniem.
Edycja.
Hoffer, "prad" potocznie uzywa sie do okreslania natezenia, nie napieca. Pamietaj o tym.
Pozdrawiam
DNF
PS dobre akusy moga wyciagnac i ze 30A. Dlatego ostrzegalem przed spawaniem.
Edycja.
Hoffer, "prad" potocznie uzywa sie do okreslania natezenia, nie napieca. Pamietaj o tym.
Już jestem po wstępnych "rozmowach" dotyczących PowerLedP7. Niedługo powinienem znać orientacyjną cenę i termin dostawy. Osobiście będę chciał kupić dla siebie do 10szt. tych diod. Resztę partii odsprzedam na Alledrogo lub bezpośrednio tutaj w "światełkach". Niczego nie chcę obiecywać, póki nie będę znał szczegółów.
Pytanie brzmi:
Czy byliby chętni na te diody i ewentualnie na ile sztuk?
Pytanie jest niezobowiązujące. Cena myślę że nie będzie wyższa niż ta, o której pisał Dominik, czyli 40$.
Pytanie brzmi:
Czy byliby chętni na te diody i ewentualnie na ile sztuk?
Pytanie jest niezobowiązujące. Cena myślę że nie będzie wyższa niż ta, o której pisał Dominik, czyli 40$.
Ja na 100% biore jedna.
na 50% biore druga !
(zalezy czy uzbieram kase na druga diode jak zdaze do zamowienia to wezme 2)
A tak na oko cos wiadomo na kiedy? (do maja sie wyrobimy tak zebybyla juz u mnie?)
(czy to juz jest choroba maniakalna? tak to jest juz choroba, robie wyprzedaz zeby miec na 3 takie )
na 50% biore druga !
(zalezy czy uzbieram kase na druga diode jak zdaze do zamowienia to wezme 2)
A tak na oko cos wiadomo na kiedy? (do maja sie wyrobimy tak zebybyla juz u mnie?)
(czy to juz jest choroba maniakalna? tak to jest juz choroba, robie wyprzedaz zeby miec na 3 takie )
- Calineczka
- Kontakt:
DNF pisze:Arku, chyba nie zrozumiales mnie do konca.
Wiec poprawilem kolege Hoffera, ze aby wydluzyc czas swiecenia nalezy polaczyc rownolegle a nie szeregowo. Bo szeregowo tylko podniesie napiecie.Hoffer007 pisze:Z 4 ogniw dlatego bo dioda ma 900lm i bedzie szybko zarlo aku a zeby tak przyzwoicie dlugo swiecilo.
Pozdrawiam
DNF
nie wiem czy zrozumialem czy nie
Wez pod uwage ze jak polaczy 4 ogniwa to NIE TYLKO podniesie napiecie ale i pojemnosc wypadkowa pakietu.Tak naprawde chodzi o bilans mocy, P=U*I, wiec mozemy podnosic napiecie aby zmniejszyc prad jesli P=constans.O co chodzi?O to, ze zdrowiej jest ciagnac z akkusa 1A niz 3A, mniejsze straty na rezystancjach(w tym szeregowej akumulatora).To napiecie (np. 4*3,6V) obnizamy w dobrym step-downie do 3,6V za to ze zrodla pobieramy duzo mniejszy prad. Po to wlasnie podnosi sie m.in napiecia w przemysle energetycznym-zobacz, te linie przesylowe to kilovolty-za to amperaz maly....pomijajac wydajnosci pradowe.Zobacz, ze w laptopie np. elektronika korzysta z napiec rzedu 1.3V, 1.7V , 3,3V i 5V a akkusy robi sie nawet 14,4V i w srodku kilka step-down-ow siedzi( w laptopie).