SSC P7 - W724C0 - 10W LED - 900 lumenów !

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
DNF

Post autor: DNF »

Ilosc lumenow nie ma nic do rzeczy tutaj. Jesli chodzi Ci o dluzsze swiecenia to trzeba by rownolegle je polaczyc, a nie szeregowo bo to zwieksza napiecie, a pojemnosc sie nie sumuje.
Pozdrawiam
DNF
PS 2.8A wyciagnie i na jednym ogniwie tylko pytanie jak bardzo napiecie spadnie. Ja wiem co nie co o spawaniu jednym ogniwkiem 18650 :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

DNF, mozna laczyc i rownolegle, i szeregowo.Ciezko o body gdzie wsadzisz rownolegle 2 18650, za to szeregowo-są. Zatem nic nie stoi na przeszkodzie, zeby polaczyc dwa szeregowo i zbudowac odpowiedniego step-downa ktory da tyle pradu.Policz sobie moce...przy szeregowym akkusy beda mniej obciazone pradowo.Jesli z dobrym step-downem to sie ozeni to z prostej matematyki wyjdzie kolo 1,5A z tych dwoch 18650 polaczonych szeregowo...
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Juz widze ze zaczyna sie myslec o przetwornicy :d piwerwsze plany i pomysly :D
Ale Panowie Diody jeszcze na ma :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Jak nie ma jak jest, choćby na obrazku :mrgreen:
A tak serio to myślę, że zanim my, szaracy, zobaczymy jakąs nowośc technologiczną to w technice wojskowej dawno to zastępuja nowszymi rozwiązaniami...a w jakichś tam laboratoriach taki 900 lumenowy Seoul lezy juz na zakurzonej półce :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

oj raczej nie- wojsko stawia na pewność działania , a nie na nowinki
DNF

Arku, chyba nie zrozumiales mnie do konca.
Hoffer007 pisze:Z 4 ogniw dlatego bo dioda ma 900lm i bedzie szybko zarlo aku a zeby tak przyzwoicie dlugo swiecilo.
Wiec poprawilem kolege Hoffera, ze aby wydluzyc czas swiecenia nalezy polaczyc rownolegle a nie szeregowo. Bo szeregowo tylko podniesie napiecie.

Pozdrawiam
DNF
Hoffer007

A ja popełniłem ten błąd bo myslalem ze z 2*18650 (pradu ok 8V) bedzie trudno wyciągnac 2,8 / 3A (wiem ze co niekorzy sie pokusza dac jej 3A.

Ale ufam waszemu doswiadczeniu ze nawet 1 aku styka wiec "cofam" to co powiedzialem.

Oczywiscie Kolega DNF ma racje ze wystarczy je polaczyc rownolegle to wydluzy czas pracy latarki.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

4-6A z palcem w nosie da się pociągnąć jak są dobre ogniwa :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Hoffer007

Dobrze wiedziec ;)
DNF

Ostrzege Cie odrazu...nie probuj robic zwarcia tym akusem trzymajac niezaizolowane druciki...zostaje wypalony slad drucika na palcu:] Mowie Wam,nic przyjemnego.
Pozdrawiam
DNF
PS dobre akusy moga wyciagnac i ze 30A. Dlatego ostrzegalem przed spawaniem.
Edycja.
Hoffer, "prad" potocznie uzywa sie do okreslania natezenia, nie napieca. Pamietaj o tym.
Hoffer007

DNF napewno zapamietam.

[ Dodano: Nie Mar 02, 2008 11:43 pm ]
Wiadomo moze juz cos ?
Kiedy mozna ta diode kupic :D ? pale sie do montowania i skladania :D

Moje Body czeka niecierpliwie.
Serkules

Post autor: Serkules »

Już jestem po wstępnych "rozmowach" dotyczących PowerLedP7. Niedługo powinienem znać orientacyjną cenę i termin dostawy. Osobiście będę chciał kupić dla siebie do 10szt. tych diod. Resztę partii odsprzedam na Alledrogo lub bezpośrednio tutaj w "światełkach". Niczego nie chcę obiecywać, póki nie będę znał szczegółów.

Pytanie brzmi:

Czy byliby chętni na te diody i ewentualnie na ile sztuk?

Pytanie jest niezobowiązujące. Cena myślę że nie będzie wyższa niż ta, o której pisał Dominik, czyli 40$.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A to spoko. Jak coś to piszę się na jedną sztukę na próbę :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Hoffer007

Ja na 100% biore jedna.
na 50% biore druga !
(zalezy czy uzbieram kase na druga diode jak zdaze do zamowienia to wezme 2)

A tak na oko cos wiadomo na kiedy? (do maja sie wyrobimy tak zebybyla juz u mnie?)

(czy to juz jest choroba maniakalna? tak to jest juz choroba, robie wyprzedaz zeby miec na 3 takie :()
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

DNF pisze:Arku, chyba nie zrozumiales mnie do konca.
Hoffer007 pisze:Z 4 ogniw dlatego bo dioda ma 900lm i bedzie szybko zarlo aku a zeby tak przyzwoicie dlugo swiecilo.
Wiec poprawilem kolege Hoffera, ze aby wydluzyc czas swiecenia nalezy polaczyc rownolegle a nie szeregowo. Bo szeregowo tylko podniesie napiecie.

Pozdrawiam
DNF

nie wiem czy zrozumialem czy nie :mrgreen:
Wez pod uwage ze jak polaczy 4 ogniwa to NIE TYLKO podniesie napiecie ale i pojemnosc wypadkowa pakietu.Tak naprawde chodzi o bilans mocy, P=U*I, wiec mozemy podnosic napiecie aby zmniejszyc prad jesli P=constans.O co chodzi?O to, ze zdrowiej jest ciagnac z akkusa 1A niz 3A, mniejsze straty na rezystancjach(w tym szeregowej akumulatora).To napiecie (np. 4*3,6V) obnizamy w dobrym step-downie do 3,6V za to ze zrodla pobieramy duzo mniejszy prad. Po to wlasnie podnosi sie m.in napiecia w przemysle energetycznym-zobacz, te linie przesylowe to kilovolty-za to amperaz maly....pomijajac wydajnosci pradowe.Zobacz, ze w laptopie np. elektronika korzysta z napiec rzedu 1.3V, 1.7V , 3,3V i 5V a akkusy robi sie nawet 14,4V i w srodku kilka step-down-ow siedzi( w laptopie).
ODPOWIEDZ