Allegro - przymusowe korzystanie z Place z Allegro

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Ja uważam, że Płacę z Allegro jest super, ponieważ z wielu banków mam od razu informację o wykonanym transferze. Pieniądze trafiają na moje konto zwykle na drugi dzień.
Ale informacje z Allegro jest wystarczająca by wysłać towar, przynajmniej dla mnie.
Gorzej będzie jak ta opcja stanie się płatna.

Co do przetrzymywania środków prze np. 1 dzień to uważam, że sądzenie, że to daje jakieś zyski jest mylne. Po co by się mieli łasić na 0,015% w ciągu dnia, skoro prowizja sprzedającego jest rzędu 4% (250x większa).
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Dar.El

Post autor: Dar.El »

Witam
Wystarczy anulować i wysłać e-maila z informacją zapłaty przelewem bezpośrednio ze swojego banku. Część kupujących już o tym wie.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

cóż, mam nie najlepsze wrażenia z tej usługi- parę razy z tego korzystałem, do czasu, kiedy ode mnie kas wyszła, a do sprzedawcy nie doszła, po paru dniach extra zapłaciłem wprost sprzedawcy i towar wysłą, pałowanie się z allegro itd trwało dobre parę dni- oczywiście ble, ble- poczekaj sprawdź itd, a potem kasa doszła do sprzedawcy po bodajże 1.5tyg, przegięcie- gdzie wtedy były Moje pieniądze ?
A 0.015% dziennie to niby mało, ale dodajmy do tego skalę płatności- ich ilość/wartość i już to nie jest tak mało
geos

Post autor: geos »

bez względu na to jaki małe oprocentowanie będzie się rozważało skala procederu zrobi swoje, i jest to złoty interes. gdyby allegro naprawdę chciało zachować neutralność w sprawie PzA i rzeczywiście zależało im na szybkim przepływie pieniędzy od kupujących do sprzedawców (a nie tylko szybkim przepływie informacji o wpłacie na subkonto PzA) to wdrożyłoby znacznie lepsze rozwiązanie.

geos
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Mnie tam, jako odbiorcy środków, na razie nigdy się nie zdarzyły problemy. Nie widzę też możliwości anulowania wpłaty przez kupującego.
Natomiast w regulaminie jest ogólnie cennik, jak dotąd na razie wszystko darmowe.
No i jeszcze jedno, usługa Płacę z Allegro wymagała akceptacji - nie wiem na czym miała by polegać jego przymusowość? Z drugiej jednak strony nie widzę łatwego sposobu na rezygnację, ale może słabo patrzyłem.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Kilka rzeczy ostatnio kupiłem i zawsze płaciłem przelewem, jest tam opcja "zwykły przelew bankowy", w ostateczności można nie korzystać z opcji "płacę" i dogadać sie przez e-mail...

pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Ok, teraz już takiego problemu nie ma, ale na początku można było nawet niechcący zatwierdzić jako sposób zapłaty "PzA". Albowiem zaraz po kliknięciu "kup teraz" pojawiał się niewinny przycisk "wybierz sposób zapłaty" czy jakoś tak, a to już przenosiło do strony potwierdzającej chęć zapłaty przez PzA. Ja sam się tak nadziałem, myślałem że będzie szybciej (bo w teorii powinno być) a niedoświadczony sprzedający koniecznie musiał "poczekać aż pieniądze rzeczywiście będą na jego koncie". Po wielu rozmowach telefonicznych przekonałem go w końcu, że musi podać swój numer konta i zatwierdzić chęć wypłaty żeby przelać tą kasę na swoje konto. I dopiero wtedy wysłał towar...

Stworzone zostało to po to, żeby sprzedający mógł wysłać towar już w momencie gdy otrzyma info o wpłacie od allegro, i potem może sobie wypłacić. Zamysł był imo całkiem ok, ale niestety niedoinformowanie wprowadziło wiele zamieszania.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

No cóż, Allegro sobie znalazło sposób na dodatkowy dochód (taka kasa, jaka przechodzi przez transakcję dobowo przetrzymana nawet krótko da niezłe odsetki) i to nie do końca fair, bo nachalnie te płatności promują, ale sam pomysł mi się nie wydaje zły.
Przetestowałem to już i jako kupujący i sprzedający. Jako pierwszy jestem zadowolony, bo jeśli sprzedawca ma konto w innym banku, to i tak informację o mojej wpłacie ma na poczekaniu, a nie następnego dnia. Jako sprzedający też od razu dostaje info o wpłacie emailem. I nie widzę powodu, aby zwlekać z wysyłką do przelania pieniędzy na moje konto lub wymuszać na kupującym wpłatę przelewem. To byłoby czepianie się dla zasady, a już sytuacje, kiedy nie wiedział niby o wpłacie i robił jakiś problem pachną mi zwykłą niekompetencją-przecież te płatności można ustawić tak, aby przelewały codziennie kasę na konto (sam tak zrobiłem), albo robić to ręcznie nawet od razu.
Pozdrawiam!

Obrazek
ODPOWIEDZ