pytanie do sieciowców

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

geos pisze:swietlik, jeśli chodzi o tabelę routingu to w windowsie też jest polecenie do tego. jestem gotowy stawić mu czoła ;) czy dobrze rozumiem, że należy zmodyfikować tabelę routingu zarówno na routerze jak i na stacjonarnym?

pozdrawiam,
geos
W routerze idealnie było by nic nie zmieniać, ale jeśli to będzie praca w trybie infrastruktury to pewnie trzeba będzie dodac wpis, że interfejs wifi routera jest w dwóch podsieciach (jeśli się da). Tylko, co do pracy w tym trybie to dodałem swoją wątpliwość do wpisu wyżej. Jeśli dodasz do laptopa drugi interfejs wifi i skonfigurujesz na ad-hoc, to routera wifi w ogóle nie ruszasz.

Czyli sytuacja wyjściowa jest taka, że wszystkie komputery w sieci domowej są na 192.168.0.x i to jest ich sieć domyślna 'na świat'.

W stacjonarnym dokładasz interfes wifi i dajesz mu adres statyczny z innej podsieci (np. 192.168.10.1).

W laptopie dodajesz do istniejącego interfejsu wpis, że obsługuje także sieć 192.168.10.x i ma w niej adres np. 192.168.10.2.

Na koniec na obu komputerach wpisujesz statyczne bezpośrednie host-route, wskazujące na właściwy interfejs.

ALE, jeśli to jest przycinający się router wifi, to jak już koledzy wcześniej sugerowali, lepiej na laptopie delikatnie przydławić prędkość wysyłania danych do komputera stacjonarnego. Niewiele, ot tak, żeby nie zarzynać routera.
kisi

Post autor: kisi »

Panowie - nie proponujcie rozwiązania z dodatkową kartą wi-fi. To nie bedzie działało. Jedyną funkcjonalnością jaką możemy uzyskać to funkcja routera a nie o to chodzi żeby stacjonarka taką funkcjonalność pełniła. Można kombinować z wagami połączeń sieciowych ale to miałoby sens przy dwóch takich samych prędkościach kart sieciowych a tutaj tak nie ma.
Rozwiązaniem jest postawić serwer ftp (to może być to).

Co do ściągania plików przez siec to w firmie wiele razy jak ktoś odemnie coś ściąga lub ja od kogoś to do momentu zakończenia transferu na kompie który udostępnia plik nie da się nic zrobić - po prostu M$ spieprzył sprawę buforowania pliku który wysyła (sprawdź jakie jest obciążenie pamięci w momencie przed i jak rośnie w trakcie pobierania pliku).

Router jeśli nie jest wąskim gardłem na pewno więc o to jestem spokojny. Próbuj przez ftp - to inny protokół który sobie poradzi z tym a przy okazji będziesz widział realny transfer.
Proponuję jednak aby na czas transferu plików jednak podłączyć lapka do kabelka bo i tak przez wi-fi to będą wieeeeeki.
Pamiętaj że 54Mb jakie oferuje ci wi-fi to nie jest połowa (w bezprzewodówce oprócz tego to jest w kablu dochodzi jeszcze kodowanie i szyfrowanie pakietów które zajmuję troszkę pasma) 100Mb jakie oferuje kabelek. Często z doświadczenia wiem że czas ten może być dłuższy nawet 4 krotnie na niekorzyść wi-fi.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a ja bym jeszcze jedną rzecz sugerował. Skoro Kobieta ma dla Ciebie taki priorytet to kup Jej 2 lub 4 dyski i....wstaw do swojego kompa jako macierz. :mrgreen: Nie wiem ile na szybkości zyskasz, ale zyskasz ;-) I nadal proponuję net limiterem dać kapke niżej niz max....
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

kisi pisze:Co do ściągania plików przez siec to w firmie wiele razy jak ktoś odemnie coś ściąga lub ja od kogoś to do momentu zakończenia transferu na kompie który udostępnia plik nie da się nic zrobić - po prostu M$ spieprzył sprawę buforowania pliku który wysyła (sprawdź jakie jest obciążenie pamięci w momencie przed i jak rośnie w trakcie pobierania pliku).
M$ spi... wiele rzeczy, tu zgoda, ale jak to się ma do problemu naszego kolegi, któremu przycina się komputer odbierający plik (albo jego łącze)?
Router jeśli nie jest wąskim gardłem na pewno więc o to jestem spokojny.
A tu bym takich jednoznacznych opinii unikał. Widziałem już routery wifi, które się wykładały po serii pingów albo na 'mtr'.
Próbuj przez ftp - to inny protokół który sobie poradzi z tym a przy okazji będziesz widział realny transfer.
O ile _serwer_ ftp nie ma wbudowanego w kod mechanizmu częstego zapisywania buforów na dysk, problem nie zniknie (jeśli jest spowodowany złym zarządzaniem pamięcią/dyskiem w win.).
Proponuję jednak aby na czas transferu plików jednak podłączyć lapka do kabelka bo i tak przez wi-fi to będą wieeeeeki.
A to jest dobra sugestia, o ile w laptopie jest wbudowane złącze sieci (zazwyczaj jest).

A sugestia Calineczki wymiata :grin:
kisi

swietlik, tego routera jestem pewien - kolega z pracy ma w domu 4 takie (udostępnia sieć jak i ma przerobione do udostępniania sygnalu TV SAT po dorobieniu portu RS232).

Co do transferu plików to nie wiemy czy plik z lapka jest wysyłany czy pobierany przez stacjanarny komputer i choć powinno być to to samo niekoniecznie musi być tak samo obsługiwane przez system.
Przeskanowałbym jeszcze komputer stacjonarny ComboFix'em czy nie siedzi na nim jakieś gówno które zapycha łącze. W normalnych warunkach nie ma szans zapchać łącze szybsze wolniejszym. Nie ma cudów.
geos

Post autor: geos »

zasypaliście mnie pomysłami. kupno dysków na razie odpada, macierz również, zmiana dziewczyny także ;) może zacznę od ftp i sprawdzę jak działa. podoba mi się cała historia z drugą siecią i poczytam dogłębniej o zagadnieniach, które poruszył m.in. świetlik, bo na razie niewiele o nich wiem (np. statyczny host-route).

ogólnie najbardziej chciałbym wyodrębnić osobną sieć do takiego przesyłania. prędkość wi-fi jest satysfakcjonująca dla mnie do tych celów, czas nie jest priorytetem. to co mnie irytuje to przytykanie współdzielonego połączenia kabelkowego. wiem, że gdyby skrócić czas przesyłu to może byłoby to mniej dokuczliwe, ale nakłady na takie usprawnienie są znacznie wyższe niż utworzenie osobnej sieci z tych komponentów, które mam. to czego mi brakuje to know-how :)

dziękuję i pozdrawiam,
geos
kisi

geos pisze: ogólnie najbardziej chciałbym wyodrębnić osobną sieć do takiego przesyłania.
dziękuję i pozdrawiam,
geos
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem wyodrębnionej sieci, bo dla mnie to dwie różne sieci, a więc różne adresy sieci i teraz co z routingiem tychże sieci. No mam nadzieję że wiesz co chcesz czynić. Tak czy siak życzę powodzenia - rozumiem twoją ścieżkę że chcesz sam dojść do pewnych efektów bo wtedy większa satysfakcja.
geos

kisi pisze:Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem wyodrębnionej sieci, bo dla mnie to dwie różne sieci, a więc różne adresy sieci i teraz co z routingiem tychże sieci.
to właśnie mam na myśli, z braku doświadczenia i znajomości nomenklatury może wyraziłem się niezbyt ściśle.

pozdrawiam,
geos
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój plan, to podsumowując chcesz:

a) wsadzić wifi do stacjonarnego
b) ustawić oddzielną podsieć, w której będzie stacjonarny i laptop łączone przez interfejs wifi z pośrednictwem routera
c) ustawić routing tak, aby lokalny ruch do routera ze stacjonarki był kierowany do interfejsu wifi, a ruch zewnętrzny (WAN) przez interfejs ethernet (kabelek)
d) ustawić routera tak, żeby przychodzący z laptopa ruch lokalny był kierowany do stacjonarki przez interfejs wifi

O ile się w tym podsumowaniu nie mylę to dla mnie punkty c) i d) są trochę bez sensu z tego powodu, że stacjonarny jest podłączony do routera kabelkiem. Równie dobrze zamiast karty wifi można wsadzić do stacjonarnego drugą kartę ethernet i podłączyć drugi kabelek do routera i skonfigurować odrębną podsieć z routingiem przez oddzielny interfejs.
W ramach ćwiczeń fajny pomysł. :mrgreen:

PS: Jak będziesz chciał poćwiczyć ustawianie routingów daj znać, wyskoczę z Twoją dziewczyną do kina, żebyś miał trochę luzu. :wink: (dżołk of korz)
clorox
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Moim zdaniem problem leży w windowsie, nie widzę żadnego miejsca gdzie obecna konfiguracja mogła by się przycinać. Sam mam identyczną w domu - lap + wrt54gl@tomato + stacjonarka i nie mam problemów z transferami filmów pomiędzy maszynami i jednoczesnym przeglądaniem neta. Inna sprawa że jak już muszę przerzucać duże pliki to zdecydowanie wolę za pomocą szybkiego pendrive, bo 54 Mb/s w wifi to realnie nie jest nawet 30 Mb/s . A podłączając dwie maszyny pod wifi jest jeszcze gorzej.

Ja bym zaczął od sprawdzenia konfiguracji windowsa, zbadał czy na ftp też problem występuje, bo inwestowanie kasy w sprzęt gdy okaże się że to soft jest wadliwy jest trochę bez sensu.

Jak już inwestować w sprzęt to zdecydowanie najlepszy pomysł ma clorox ;)
krudnik

Post autor: krudnik »

clorox pisze:Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój plan, to podsumowując chcesz:

a) wsadzić wifi do stacjonarnego
b) ustawić oddzielną podsieć, w której będzie stacjonarny i laptop łączone przez interfejs wifi z pośrednictwem routera
c) ustawić routing tak, aby lokalny ruch do routera ze stacjonarki był kierowany do interfejsu wifi, a ruch zewnętrzny (WAN) przez interfejs ethernet (kabelek)
d) ustawić routera tak, żeby przychodzący z laptopa ruch lokalny był kierowany do stacjonarki przez interfejs wifi

O ile się w tym podsumowaniu nie mylę to dla mnie punkty c) i d) są trochę bez sensu z tego powodu, że stacjonarny jest podłączony do routera kabelkiem. Równie dobrze zamiast karty wifi można wsadzić do stacjonarnego drugą kartę ethernet i podłączyć drugi kabelek do routera i skonfigurować odrębną podsieć z routingiem przez oddzielny interfejs.
W ramach ćwiczeń fajny pomysł. :mrgreen:
To też jest bez sensu - dwa kabelki łączące "równolegle" dwa urządzenia są zbędne, wystarczy jeden i dwa adresy IP na interfejsie.
Jest też taki problem, że większość tzw routerów to tak naprawdę dwuportowy router + wieloportowy switch - konfigurować można jedynie ruch przez router a nie ten w switchu. No chyba, że to jakieś bardziej zaawansowane urządzenie.
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

krudnik pisze: To też jest bez sensu - dwa kabelki łączące "równolegle" dwa urządzenia są zbędne, wystarczy jeden i dwa adresy IP na interfejsie.
Jest też taki problem, że większość tzw routerów to tak naprawdę dwuportowy router + wieloportowy switch - konfigurować można jedynie ruch przez router a nie ten w switchu. No chyba, że to jakieś bardziej zaawansowane urządzenie.
Nie jest bez sensu! Z tego co zrozumiałem autorowi chodzi o fizyczne wydzielenie podsieci (za pomocą wifi). Zastosowanie drugiego interfejsu zapewni przy odpowiedniej konfiguracji tablic routingu całkowitą niezależność ruchu lokalnego i zewnętrznego. Po "jednym kabelku" już jest i są problemy. O ile konfiguracja ruchu wychodzącego z kompa stacjonarnego przez oddzielne interfejsy nie będzie problemem, to w przypadku routera, może być niemożliwe do zrealizowania puszczenie ruchu przychodzącego z laptopa na konkretny interfejs komputera stacjonarnego ze względu na ograniczenia routera (nie znam możliwości konfiguracji wrt54gl z tomato) , o których pisałeś ( dwuportowy router + 4 portowy switch).
clorox
kisi

Panowie można i 10 kabli połączyć do switcha :)
Jeśli problem tkwi w windowsie to nic to nie da - też będzie przytup. Łącze 54Mb NIGDY nie zapcha łącza 100Mb - to chyba jasne, więc problem nie tkwi tutaj.
Panowie dwie karty stosuje się w zaawansowanych serverach sieciowych przeważnie są to 1Gb żeby podnieść transfer, tutaj proponujecie rozwiązanie podobne. I tam obsługuje to system serverowy a tutaj ty masz do dyspozycji jedynie wersje desktopową.

Że tak zapytam Windows na stacjonarce jest legalny i zaktualizowany na bieżąco z najnowszymi SP ?

Panowie powiedzcie mi zatem jak działają systemy które są serwerami plików? Czy tam też wydajnośc tak siada?

Daj znać jak uda ci sie to zrobić.
krudnik

Post autor: krudnik »

clorox pisze: O ile konfiguracja ruchu wychodzącego z kompa stacjonarnego przez oddzielne interfejsy nie będzie problemem, to w przypadku routera, może być niemożliwe do zrealizowania puszczenie ruchu przychodzącego z laptopa na konkretny interfejs komputera stacjonarnego ze względu na ograniczenia routera (nie znam możliwości konfiguracji wrt54gl z tomato) , o których pisałeś ( dwuportowy router + 4 portowy switch).
Akurat to nie będzie żadnym problemem - interfejsy komputera stacjonarnego będą miały różne adresy i na laptopie będzie można po prostu połączyć się na jeden albo drugi adres.
Ale dwa adresy można też skonfigurować na jednej karcie. A nawet dwa interfejsy.
geos

kisi pisze:Panowie dwie karty stosuje się w zaawansowanych serverach sieciowych przeważnie są to 1Gb żeby podnieść transfer, tutaj proponujecie rozwiązanie podobne. I tam obsługuje to system serverowy a tutaj ty masz do dyspozycji jedynie wersje desktopową.
tutaj też jest system serwerowy, windows 2003.
kisi pisze:Że tak zapytam Windows na stacjonarce jest legalny i zaktualizowany na bieżąco z najnowszymi SP?
jak najbardziej.
kisi pisze:Daj znać jak uda ci sie to zrobić.
dam znać. coraz bardziej interesuje mnie skonfigurowanie serwera z dwoma kartami dla samego skonfigurowania (czyli jako ćwiczenie akademickie). głosy, że problem leży w samym systemie są przekonywujące. ciekawość odwróciła jednak moje zainteresowanie (chwilowo) z rzeczywistego problemu na możliwość uzyskania interesującej konfiguracji. wszelkie wskazówki mile widziane.

pozdrawiam,
geos
ODPOWIEDZ