Zgadzam się ze stwierdzeniem Piotrka K przez układ strumienia światła latarka zawsze będzie powodowała mniejsze lub większe oślepienie tak poprostu świeci kwestia czy sie tym będziesz przejmował czy nie familyguy ... znam to z autopsjii jak odpale MCE z refem mam taki widok od frontu http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... e06687.jpgPiotrek K. pisze:Oślepianie jest niestety pewne przez to że bezpośrednio widać strukturę świecącą diody . Nie ma co się łudzić - każda lampka z tradycyjnym reflektorem będzie oślepiać innych użytkowników.familyguy pisze:myślę, że nie będzie problemu oślepiania innych użytkowników
więc mniej lub bardziej oślepiam zależnie od mocy światła ale że oślepiam to pewne jak w banku dlatego z uporem maniaka powtarzam ze najlepszy układ to conajmniej dwururka jedna na miasto druga w teren ale to już Twój wybór.
Sam zamierzam zakupić MTE ale raczej jako laterkę nż na rowerek i w takiej roli mam nadzieje się sprawdzi .
Sporo ostatnio wieczorkami śmigam i jazda między ludźmi na terenowej lampce nie ma sensu bo czujesz się tak jak pieszy któremu samochód jadący z przeciwka odpalił "długie" ... światło przy zmniejszeniu mocy do 10% około nie będzie zbyt słabe światło do czegokolwiek poza oznajmieniem swojej pozycji ? ale wtedy śmigasz po mieście oświetlonym lampami więc nic światełko nie daje ale to sie robi jałowa dyskusja my wiemy jak to będzie wyglądało natomiast jeśli ci latareczka pasuje to tylko się cieszyć i jak NAJMNIEJ oślepiać innych uczestników bo zawsze ktoś moze mieć mocniejsze światełko od Ciebie ... Pozdrawiam