Kilka pytań o diodę XP-G

co i jak zrobiłem...
barjab

Post autor: barjab »

Hej.

Tak właśnie zrobiłem na razie idzie do mnie sama dioda. Co do optyki to właśnie jestem w tym zupełnie zielony i nawet tak na próbę zupełnie nie wiem jakie soczewki ewentualnie wybrać dlatego o to pytałem. Zobaczę co da sama dioda i potem ewentualnie spróbuję coś dobrać jeśli zajdzie potrzeba. Co do temperatury to właśnie zimne światło bardziej mi odpowiada - pewnie kwestia gustu. Co do widma to chce zobaczyć to w praktyce - są różne szkoły - a mnie interesuje praktyka w szczególności najpierw co do niewymagających roślinek - stwierdziłem, że dość czytanie i czas sprawdzić samemu. Widmo niebieskie XP-G ma ok, wiem, że brak czerwonego, ale z drugiej strony czerwone praktycznie nie penetruje wody więc może się uda ;-)
Dioda będzie raczej nad wodą - zbudowanie jakiegoś szczelnego opakowania byłoby chyba trudne. Co do chłodzenia to mam w zanadrzu naszykowanych kilka radiatorków - chyba coś się dobierze.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Ja bym Ci jednak proponował jakąś obudowę, wilgoć panująca nad powierzchnią wody w akwarium, będzie zdecydowanie negatywniw wpływać na metale, szczególnie, że będą pod napięciem. Mimo, że niewielkie to jednak elektroliza metali pójdzie pełaną parą... :-(
Z drugiej strony wyczyszczenie szybki będzie prostrze niż soczewki LEDa. Zobacz jak po pewnym czasie wyglądają świetlówki

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ