Projekt X2 Light

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Jeśli masz już rurki z wewnętrzną średnicą 22mm to możne skusisz się na TAKIE soczewki i najnowsze (czyt. najlepsze) pasujące do nich diody czyli Cree XP-G?
Sam właśnie planuje lampkę na tych diodach i soczewkach, tylko ze moja będzie poczwórna :twisted:
Soczewki nabędziesz TUTAJ a o diody pytaj kolegę czarny_kruk :)
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

To tak zapytam. Czym się różnią XR-E od XP-G ??
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

XP-G są wydajniejsze, mają więcej lumenów/W większą powierzchnię chipa.
Różnią się też budową - są dużo mniejsze, mają silikonową soczewkę.
Awatar użytkownika
Kuras77

Generalnie XP-G są diodami nowszymi i bardziej wydajnymi, wchodzącymi właśnie do sprzedaży. W TYM temacie przeczytasz między innymi:
"Cree prezentuje nowe diody. Wsrod nich chyba najciekawsza dla nas Cree XP-G.
345 lumenów przy zalecanym 1A w superkompaktowej obudowie 3.45x3.45mm!
Oznacza to 37% wiecej swiatla od aktualnie najjasniejszych diod Cree z pojedynczym chipem XR-E oraz az 53% (!!) większa efektywnosc. 132lumeny/W (!) i nominalne 139lm@350mA. Jest to najjaśniejsza dioda na rynku o pojedynczym chipie.
"
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Pichu, budową i wydajnością :) Całą resztę znajdziesz w opisie technicznym.

http://www.cree.com/products/pdf/XLamp7090XR-E.pdf

http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-G.pdf
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Pichu

A jak te diody XP-G wyglądają cenowo?? Mój budżet jest niestety skromniutki Wyliczyłem że koszt lampki wyjdzie około 200zł. (I tak będę ja musiał budować na raty bo nie mam od razu całej kwoty)
Awatar użytkownika
Kuras77

Wersja "standard" to wydatek 25zł a "premium" to 40zł - poczytasz o nich i zakupisz je TUTAJ.
Awatar użytkownika
Pichu

Ok, to będa XP-G. Mam już dotoczone wkłady chłodzące, co prawda jeden z miedzi jeden z alu ale nie szkodzi :) Wystarczą?? Przyklejone do ścianek rurek będą klejem termo zalmana. Oczywiście wkłady będą też przewiercone w odpowiednich miejscach ale to dopiero jak będę miał diody z mpcb. Teraz pozostało kupić diody, soczewki, przetwornice, akusa i ładowarkę..

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

Akurat wszystkie piguły są robione odwrotnie tzn. dłuższy węższy odcinek walca styka się z body a szerszy krótszy wystaje na zewnątrz. U Ciebie jest wg. mnie za mały styk z rurką.
Awatar użytkownika
Pichu

jezjacek pisze:Akurat wszystkie piguły są robione odwrotnie tzn. dłuższy węższy odcinek walca styka się z body a szerszy krótszy wystaje na zewnątrz. U Ciebie jest wg. mnie za mały styk z rurką.
Niestety braki materiałowe zmusiły mnie właśnie do takiego a nie innego rozwiązania. Będzie musiało wystarczyć i uważam, że wystarczy. A jak będzie naprawdę okaże się jak już zbuduje lampkę :P
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Ale i tak trzeba je wepchnąć dużo głębiej tak aby do rurki weszła jeszcze soczewka.
Awatar użytkownika
Pichu

jezjacek pisze:Ale i tak trzeba je wepchnąć dużo głębiej tak aby do rurki weszła jeszcze soczewka.
Oczywiście, specjalnie nie wpychałem ich głębiej aby pokazać jak sa dopasowane :)
Aż taki tępy nie jestem :D

Obrazek

Po wepchnięciu na max jest jeszcze 2,8cm miejsca więc spokojnie soczewka i led wejdą.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Pichu, trzeba je jeszcze było przewiercić w 4 miejscach - 2 na śrubki mocujące stara i 2 na przewody.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Pichu

Dominik pisze:Pichu, trzeba je jeszcze było przewiercić w 4 miejscach - 2 na śrubki mocujące stara i 2 na przewody.
Przewiercę dopiero jak będę miał stary z ledami bo chce zgrać dziurki z tymi w starze ;)
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Pichu pisze:Aż taki tępy nie jestem :D
Nawet bym nie śmiał tak pomyśleć :grin:
Ale ja bym jeszcze kupił (zdobył) 5 cm rurki miedzianej co o śr zew 22 lub 20 (i ewentualnie rozciął wzdłuż) i wyrównał nią przetoczenie. Wtedy przekazywanie ciepła będzie idealne (można jeszcze przypastować).
ODPOWIEDZ