Romisen RC G2 kontra Romisen RC

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witaj

A MOC będzie z Tobą.... na zawsze :)

Pozdrwiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wanmic1

Post autor: wanmic1 »

Witajcie,

W końcu (po 3 miesiącach oczekiwania) stałem się właścicielem tego cuda (to moja pierwsza): http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28546

Latarka bardzo ładnie zrobiona, estetyczna i mała a przy tym dająca bardzo wiele białego światła (mój ojciec jak ją zobaczył od razu powiedział, żebym mu taką kupił :P )

Ale do sedna: są 2 rzeczy które mi w tej latarce przeszkadzają:

1) lampka ma 5 trybów i niestety nie uruchamia się w trybie, który był ostatnio używany (co mnie trochę denerwuje, bo za każdym razem trzeba przejść przez 4 tryby, żeby dojść do właściwego). Czy ktoś wie, czy to można jakoś sprytnie "zaprogramować" ? :P
Ponadto czasami od razu po wyłączeniu włącza się w kolejnym dostępnym trybie a jak się dłużej odczeka, to wskakuje tryb stroboskop (czego nie kumam w ogóle...)

2) lampka piszczy przy każdym trybie. Z czego to wynika i jak to można wyeliminować ? Pisk nie jest głośny (w dzień trzeba ją przyłożyć do ucha, żeby coś usłyszeć, ale w nocy, jak jest prawie idealna cisza to słychać te piski dosyć wyraźnie).

Będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc i wskazówki.

Czuję, że się zaraziłem i chyba będę składał zamówienie na kolejną :P
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam

Tu znajdziesz co potrzebne odnośnie przeróbki, mi działa znakomicie.

Piszczenie jest związane z kluczowaniem przetwornicy, której obciążenie zmienia się w sposób krańcowy (bardzo szybko 100% i 0%), w trybie max nie powinna piszczeć.

Pozdrawiam
wanmic1

Witaj,

dzięki za linka :)

A co do piszczenia, to jest w każdym trybie, nieważne czy to strobo, czy SOS, czy max czy min.
I jeszcze jedno: mam chyba jakiś inny driver :( nie można go programować tak jak było to opisane na stronie którą mi wskazałeś:

Instructions:

Turn light on

Quickly tap the switch 6 times...

Chyba dostałem jakiś trefny egzemplarz, chociaż czytałem tutaj na forum, że w niektórych 106 nawet tryb SOS jest niepoprawny, u mnie przynajmniej SOS świeci w porządku.

ehhh, ponieważ to moja pierwsza, to boję sę ją ruszać, żeby czegoś nie zepsuć :( zwłaszcza, że szła do mnie przez 3 miesiące...

EDIT:
Przeczytałem, że Dex-ter ma taką jak ja, tzn felerną z niechlujną pigułą, bzyczeniem na każdym trybie i brakiem pamięci osatnio używanego trybu...Już się trochę zraziłem do DX... Nigdy nie ma pewności co podeślą :( Zamawiasz taki towar a przysyłają inny, trochę to "niesmaczne".

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

No niestety, ale kupiłeś (równie jak ja) tańszą wersję z kiepskim sterownikiem, dlatego podałem Ci linka do mojej przeróbki.
Akoray106 to jest ta lepsza wersja z "bajerami".

Pozdrawiam
wanmic1

Witajcie,

Bardzo proszę o pomoc - swój problem opisałem tutaj:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=54876#54876

Na stronie 8.

dziękuję i pozdrawiam,
Michał
Timmy

Post autor: Timmy »

Dzisiaj otrzymałem RC-G2, dioda jest bardzo zimna, właśnie taką chciałem :)
Sterownik mają mi dosłać.
Mam do Was pytanie jak wypchnąć sterownik by nic nie urwać itp?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Timmy pisze:Mam do Was pytanie jak wypchnąć sterownik by nic nie urwać itp?
Jak odlutujesz cynę z dołu sterownika to po pierwsze odłącz kabelki od diody (lub działaj z kablami ale to ryzykowne) i przez dziurki którymi kable wychodzą z modułu do diody wsadź cienki śrubokręt, tylko kieruj go w stronę ścinek modułu tak by koniec zsuwając się po ściance dotknął samego brzegu sterownika od wewnątrz modułu. Teraz możesz lekko puknąć lub nacisnąć - regularnie raz z jednej, raz z drugiej strony...
Pozdr.
Pikom
Timmy

Post autor: Timmy »

Wokół diody jest taka podkładka izolacyjna, czy mogę ją zdemontować? Do czego ona w ogóle służy? Dzięki za wskazówki.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Na czas pracy z diodą / sterownikiem możesz (powinieneś) ja zdemontować. Służy do izolacji elektrycznej oraz uszczelnia nieco i odpowiednio poprawia docisk. Lepiej żeby po całej operacji wróciła na swoje miejsce.
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ