Otrzymałem swoje 4 sztuki 30Q - po sprawdzeniu pojemności (Li-300) każdej, wyładowaniu 2 losowych

do zera w tym
viewtopic.php?t=22762, pomiarach prądu na świeżej (Q30-7,0A, VTC6 - 7,10A) i na trupie (30Q-8,8A, VTC-9A) porównaniu z VTC6 wyszło że ... może to i Samsung 30Q nie jest ale bardzo poprawnie "oddaje" niemal tyle co VTC6:
1. średnia pojemność to 3050mA (3010, 3029, 3064, 3015) - więc nie odbiega od deklaracji opisowej
2. maksymalny prąd "ssania" na trupie 3,2-3,3A (ok. 9A) był utrzymywany i mimo to nie nagrzewał się jakoś mocniej niż podobnie wyładowany VTC6.
Podsumowując proste testy użytkowe - moja partia 4 sztuk na wczesnym etapie "zużywania" wykazuje zbliżone do VTC6 parametry prądowe - jest nieco słabsza ale nie grzeje się i nie różni się od deklarowanych parametrów.
Jak za 10,70/4 szt (2,68/sztuka = 9,60 zł/sztuka) mam komplet ładnych "różowych świnek napędowych".
Może z czasem się szybciej zdegraduje ale przy moich rotujących stale 4-6 sztukach (głownie Sany - co kupie to i tak prędzej czy później idzie do ludzi więc dopływ nowych zaburza mocno sens słowa "degradacja")
Idą do mnie jeszcze 35E - czyli równoważniki Sanyo 3500GA - porównam prądy w tych samych warunkach - jeśli wyjdzie że są podobne osiągami do GA to uznam że warto było wydać kasę.
Jednak ze względu na zbyt wiele niepewności zawartych w opiniach tych co już dostali i po badaniach stwierdzili że niepewność pozostaje - niespecjalnie namawiam - to ryzyko własnego zakupu i własnej decyzji.