Dioda mocy IR 940nm - skąd?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

No tak, ale nigdzie nie widze jaka jest długość fali tej diody. Musi być w okolicach 940nm bo takie też odbiorniki/filtry są stosowane w duzej większości telewizorów. Inna długość fali (np.850nm) to drastyczny spadek zasięgu, więc cała idea traci sens.

Co do kilku mnuiejszych diod zamiast jednej konkretnej... są takie wersje tv-b-gone, są wielkie i nieporęczne, muszą mieć dużą przednią powierzchnię aby pomieścić diody.

A co do programu, tak, w 8kB kodu jest funkcja modulująca sygnał a reszta to zapisane sekwencje z rozkazem wyłączenia dla różnych typów telewizorów. Przycisk jest na pinie reset, to przyciśnięciu program po prostu startuje, wysyła wszystko po kolei, i przechodzi w tryb power-down.

[ Dodano: Sro Wrz 16, 2009 10:11 am ]

Obrazek

Płytka poskładana, uruchomiona, wszystko gotowe, obudowa, kolimator, brak jeszcze diody :(

http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/tvbgone1.jpg
http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/tvbgone2.jpg
http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/tvbgone3.jpg
http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/tvbgone4.jpg

Narazie testy wykonałem na zwykłej 5mm 850nm 20mA, wyłączył dwa TV u mnie w domu (więcej nie mam :) )

FILMIK http://www.mm.pl/~kisiel-ket/tvbgone/tvbgone.avi

Kolea Bocian zaoferował pomoc w zdobyciu diody ale nie odpisał mi jeszcze na PW :( . Znalazłem natomiast inne źródło diod (jeszcze nie pewne), dokładnie takich jakie trzeba, ale prawdopodobnie będe musiał wziąć 10szt. Czy jest ktoś zainteresowany?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Manekinen pisze:Czy jest ktoś zainteresowany?
o ile sprzedasz mi laminat ze ścieżkami to bardzo chętnie bo jakoś nie mam cierpliwości i warunków ostatnimi czasy do samodzielnej produkcji płytek... :mrgreen:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

O, ja również piszę się na PCB+LED, jaki koszt?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

No właśnie jeszcze nie wiem jak się zachowa to z diodą 1W, może trzeba będzie jakieś poprawki robić. Robiłem test z obciążeniem oporowym, wygląda na to że tranzystor spokojnie da rade tej diodzie 1W.
Tylko właśnie nie wiem jeszcze co z tą diodą, czekam na informację. Płytek nie będe zamawiał, zrobiłem tylko dwie, moge jednak jeszcze dorobić kilka.
Koszta... hmmm dioda myśle że nie więcej jak 18zł, do tego attiny85V 10zł (dobrze gdyby była właśnie wersja V która pracuje już od 1.8V, zwykła pracuje od 2.7V gdzie dwa 1.2V AA to za mało) , kolimator 5zł, a drobnicę w postaci rezystorów czy tranzystorów to myśle że każdy ma.

Jak już będe wiedział czy zdobęde te diody to się odezwe.
moorek

Post autor: moorek »

Ja też się piszę na takiego tVrminatora. :-) Płytka+LED+ zaprogramowany attiny. :-)
dodatkowo odkupię LEDy ze 2szt luzem.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Witam. Niestety ta jedna sztuka jest już dla kogoś zaklepana.

PS. Mogę to zamówić niestety minimalna ilość nowego zamówienia emiterów E-O to 100szt. więc jak zbierzesz zamówienie na choć 40szt. to mogę to zamówić.

Pozdrawiam
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ok diody będą, panowie piszcie jakie kolimatory do tych diod brać.

Mogę wziąć 5*, 15*, 45*, 60*, inne na własną ręke.

A teraz konkretnie, kto by jeszcze chciał taką diodkę, bo chciałbym dzisiaj wysłać zamówienie.

Płytki mogę wykonać, będzie to goła miedź, trzeba będzie to dociąć i pocynować sobie. Co do zaprogramowanych procków jeszcze nie wiem, nie moge tego obiecać.

I jeszcze jedna najważniejsza sprawa... jest to prototyp, nie wiem jeszcze jak to będzie działało z taką diodą 700mA, czy to będzie warte wysiłku.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Manekinen pisze:A teraz konkretnie, kto by jeszcze chciał taką diodkę,
Ja :wink: wstępnie 2 szt., płytkę (jeśli to oczywiście możliwe) i mikro-kanara też
A wiesz już dokładnie ile kosztują?
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Cena zależy od ilości. Tak czy siak wezmę 10szt i jakoś to się roździeli, więcej nie będe brał bo krucho narazie z funduszami. Ale tak jak napisałem wyżej, nie więcej jak 18zł.

Pozostaje jedno zasadnicze pytanie JAKIE KOLIMATORY - przecież Wy jesteście specami od światełek, latarek, więc powinniście wiedzieć :) Z tego co wiem to w diodach używanych w pilotach TV znajduje się soczewka o kącie 15*, ale ten pilot nie będzie zwykły bo przecież ma obejmować zasięgiem wiele TV naraz. Chociaż wydaje mi się że przy takiej mocy, w pomieszczeniu zamkniętym, światło się będzie odbijało we wszystkich kierunkach :) Wystarczy pomysleć jak się odbija światło ze zwykłego pilota z diodą 20mA, można strzelac po ścianach a TV i tak wyłapie... A kolimatory chcem od razu w jednej przesyłce wziąć więc musze wiedzieć.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

nie wiem jaki kolimator będzie najlepszy.Wydaje mi się, że 90stopni(czyli polowkowy 45st) bedzie bardzo dobry, nie ma sensu bardziej rozpraszac wiazki moim zdaniem. Pokusił bym się na dwie diodki i dwa kolimatory-jeden 15st, drugi 45st. I poproszę dwie płytki, a jak bedziesz Attiny kupował-również 2szt. Z chęcią dokonam przedpłaty na konto-proszę info na PW :mrgreen:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Za wykonanie płytki kasuje 5zł/szt + oczywiście koszt wysyłki. Płytka:

Obrazek

No ta akurat jest troche nieudana/podtrawiona ale po pocynowaniu nie robi to żadnej różnicy.

O płytkach będziemy rozmawiali jak już dostane diody i przetestuje.

Co do procków, zamówił bym z seguro, przy 5szt będzie 8.70/szt.

I jeszcze musze znaleźć jaki to typ obudowy do kórej przystosowałem płytkę, jest naprawde poręczna i wszystko ładnie pasuje, może się uda też te obudowy zamówić za jednym zamachem z prockami, to by było super.

Pozostałe zainteresowane osoby proszę o kontakt via PW z info czego ile i co ważne jakie kolimatory. Czekam do niedzieli wieczór, w poniedziałek z rana działam.

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 9:31 pm ]
Z tego co znalazłem, obudowa to Z24A - wym zew. 24x47x66 wym wew 20x42x61 - ale są takie otwierane dokładnie na środku (czyli ok), i są nieco wyższe z płytkim denkiem i głębokim wiekiem, widze że każdy sklep inaczej to sobie oznacza :/
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Jak by co piszę się na komplet - dioda, płytka procek :)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Manekinen, napisałem szczegóły na PW.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Moim zdaniem kolimator 15 stopni będzie lepszy. Myślę że przy diodzie takiej mocy i tak zgasną wszystkie tv w sklepie, ale za to zyskamy na zasięgu, a to mi się bardziej podoba ;), np wyłączyć tv sąsiadowi po drugiej stronie ulicy ;). No i atakując tv w sklepie będziemy mogli zrobić to z większej odległości, bez wzbudzania podejrzeń ;)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Otóż właśnie, watro tego typu "numery" wykonywać z większej odległości. Kolimator 15* wydaje się być optymalny, ewentualnie drugi w zapasie na 30* do testów. Ja pisałbym się na komplet, PCB, LED, procek i kolimatory 15 i 30*. Przedpłatę chętnie poczynię.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
ODPOWIEDZ