Strona 2 z 6

: poniedziałek 11 wrz 2017, 12:46
autor: tOmki
Nie daj się też omamić fali energooszczędności - A+++.
Ludzie kupują A+ i żyją, warto takie sprawy przeliczyć.

: poniedziałek 11 wrz 2017, 14:33
autor: endrju1
O tych klasach energetycznych to znajomy mi już opowiadał.
Co do piekarnika Bosch to się zraziłem, teściowie mają i nagrzewa się 2h i tak samo robi się ciepło w środku co na zewnątrz, przez co bardzo słabo piecze.
Co do plyty solgaz, to po 1 wolałbym coś wolnostojącego, no i w cenie nieco ponad połowy ceny samej płyty mam kuchenkę z piekarnikiem.
Dodatkowo żona chce coś o szerokości 60cm.

: poniedziałek 11 wrz 2017, 15:33
autor: ww296
Zmywarki Bosch i Siemens nie polecam. Szczególnie modele a++, mają dwie pompy, jedną z nich jest zintegrowana z grzałką, pompy są plastykowe i mało trwałe a kosztują dużo. Dwa lata temu serwisant wspomniał że tylko zmywarki ekektroluxa mają normalne pompy za kilkadziesiąt zł. Najpierw psuje się ta tańsza od wypuszczania wody, podobno za kolejne dwa lata trzeba wymienić obie. Zresztą poza fajnym wyglądem i sterowaniem w środku to straszna tandeta. Wytrzymują bezawaryjnie gwarancję przedłużona czyli 5 lat. Ekonomiczność polega na tym że właśnie grzałką jest zintegrowana z pompą.

: poniedziałek 11 wrz 2017, 17:35
autor: belushi
tOmki pisze:Nie daj się też omamić fali energooszczędności - A+++.
Ludzie kupują A+ i żyją, warto takie sprawy przeliczyć.
To tak jak z oświetleniem LED w lodówce :)
Przeliczał ktoś kiedyś ile minut dziennie świeci taka żarówka ? - pytanie retoryczne oczywiście :)

B

: poniedziałek 11 wrz 2017, 20:23
autor: tOmki
ww296 pisze:Zmywarki Bosch i Siemens nie polecam. Szczególnie modele a++, mają dwie pompy, jedną z nich jest zintegrowana z grzałką, pompy są plastykowe i mało trwałe a kosztują dużo. Dwa lata temu serwisant wspomniał że tylko zmywarki ekektroluxa mają normalne pompy za kilkadziesiąt zł. Najpierw psuje się ta tańsza od wypuszczania wody, podobno za kolejne dwa lata trzeba wymienić obie. Zresztą poza fajnym wyglądem i sterowaniem w środku to straszna tandeta. Wytrzymują bezawaryjnie gwarancję przedłużona czyli 5 lat. Ekonomiczność polega na tym że właśnie grzałką jest zintegrowana z pompą.
No moja zmywarka Bosch'a ma już 7 lat (średnio robi 2 mycia na 3 dni) i właśnie zaczyna mi szwankować pompa, ale ta spustowa - koszt 80 zł.

: poniedziałek 11 wrz 2017, 21:47
autor: ww296
Może masz starszy albo niższy model u mnie spustowa kosztowała ponad 200 zł a ta druga dużo więcej. Na razie wymieniłem tylko spustowa ale serwisant mówił że druga już też nieładnie pracuje.

: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:28
autor: fxxx
moja indukcja boscha ciągnie w spoczynku 10W....tak tylko mówie. Ja mam lodówkę samsunga A+++ (bodajże RB31FERNBSA), zmywarka beko (5 lat gwarancji), pralka też beko (też gwarancja 5 lat), piekarnik najtańszy electrolux (jest ok, chyba za 7 stów wyrwałem w MM na wyprzedaży :) ). No a płyta boscha, ale nie polecam przez tą moc pobieraną w spoczynku.

A w pracy montuję dużo różnych sprzętów. Wszystko jeden pieron poza Miele, patrz na gwarancję i czy nie kłuje w oczy.

: wtorek 12 wrz 2017, 00:16
autor: Barton_
fxxx pisze:... Wszystko jeden pieron poza Miele...
Dodałbym jeszcze Liebherra co sprowadza się do tego samego bo Miele miele lodówki Liebherra ale dolicza swoje do ceny.

: wtorek 12 wrz 2017, 06:57
autor: kisi
A to moje doświadczenia z wyposażeniem kuchni:
- skoro masz aluminiowe przewody to kicha pod indukcję, nie wiem kiedy chcesz to zmienić jeśli nie teraz przed wprowadzeniem albo zanim urządzisz kuchnię. Teraz albo nigdy - potem robić taki remont kiedy musisz mieszkać to WIELKI problem - przerabiałem to u mamy u siebie zrobiłem wymianę instalacji zanim się wprowadziłem - niektóre Spółdzielnie finansują całą taką wymianę.
- elektryczna + gaz to dobre na wioskę - jak braknie prądu (burze) to masz gaz, do miasta gdzie zasilanie jest pewne to nie ma sensu. Zwykła elektryczna odpada - tylko indukcja. Jeśli nie masz kasy od razu albo pewności kup taką indukcyjną nablatową kuchenkę i koniecznie zrób instalacje potem już indukcja, itd. Indukcja daje ci to co gaz - chcesz wysmażyć dajesz pełną moc - jak się przypala zmienszasz moc i od razu jest efekt na patelni (bez zwłoki jaka jest na zwykłych elektrycznych)
- ja zrezygnowałem w bloku z gazu na rzecz indukcji i koszty takie same (jeden rachunek mniej do pamiętania) i większa precyzja (skala często 16 pukntowa kontra gałka analogowa gazowego piecyka)
- co do samych sprzętów to szukaj i czekaj na okazje 5 lat (beko, samsung) wydaje mi się że warto niezależnie od producenta chyba że potrzebujesz akurat takiego a takiego sprzętu
- jedno zdanie co do lodówek - ponoć LG jest prionierem no frost i tam ta fukcja działa najlepiej - ale to ponoć
- nie wiem jaką masz dużą rodzine i na jakim etapie rozwoju rodziny jesteś, ale ze sprzętów AGD polecam urządzenie typu thermomix np. z Lidla - posiadam 2 lata i bardzo dużo korzystam (zupy, pasty, ciasta, gotowanie na parze, pasztety)
- miałem okap u siebie (otwarta kuchnia) ale po 5 latach wywaliłem bo nie można w bolku podłączyć go do wentylacji (wentylacja grawitacyjna i co roku sprawdzają podczas kontroli czy ktoś nie dał wentylatorka), wiec jako pochłaniacz zapachów kwestia gustu - mój z Amica żeby coś dawał musiałem dać 3/4 albo full moc a przy tym wył niemiłosiernie
- mikrofala - miałem 2 lata i zrezygnowałem kiedy się córka urodziła - po prostu nie miałem miejsca na blacie. Przez pierwsze pół roku ciężko się było obejść ale teraz nie potrzebuję tego dziadostwa. Zbyt mała funkcjonalność, jak mam indukcję to dużo lepiej jestem w stanie podgrzać jedzenie i tylko głownie w płynie bo kotletów nie wyobrażam sobie jeść gumowych. Rozmrażanie mają piekarniki więc może warto dołożyć do piekarnika (np. z opcją pary). Wszystko zależy czy gotujecie dużo i często czy odgrzewacie czy może tylko śniadania i obiady. Każdy ma inaczej.
- piekarnik to ważnym jest aby miał zimną szybę bo pomieszczenie się strasznie od tego nagrzewa, co do funkcji to sonda termiczna jest fajna jeśli lubisz pasztety mięsne, pieczenie (idealnie wypieczesz mięsko a nie przepieczesz). Warto mieć temperaturę powyżej 250 st.C do pizzy - jest lepsza, kamienia nie warto wystarczy kafelka nieszkliwiona i efekt jest naprawdę super.

: wtorek 12 wrz 2017, 11:04
autor: Marcin S.
ww296 pisze:Może masz starszy albo niższy model u mnie spustowa kosztowała ponad 200 zł a ta druga dużo więcej. Na razie wymieniłem tylko spustowa ale serwisant mówił że druga już też nieładnie pracuje.
Potwierdzam. Pompa zintegrowana z grzałką kosztuje ok. 500PLN, u mnie jest na (uwaga!) 115VAC (OIDP, na pewno nie na 230VAC). Rozwalają się panewki, raz już dorabiałem :p

Pzdr.
M.

: wtorek 12 wrz 2017, 21:46
autor: zlp
endrju1 pisze:Dokładnie. I boję się, że jak na raz będzie chodzić zmywarka i piekarnik to nie ugotuje nawet wody.
Inna sprawa, to że wydaje mi się że gaz wyjdzie taniej.
Gaz jest tańszy od prądu.
Ale są duże straty.
W indukcji ciepła ucieka niewiele. Łatwiej się reguluje, gotuje się nieporównywalnie szybciej i najłatwiej utrzymać w czystości.
Można podłączyć na 2 fazy.

: środa 13 wrz 2017, 08:24
autor: Marcin S.
...i musisz mieć specjalne garnki...

: środa 13 wrz 2017, 09:04
autor: ptja
Marcin S. pisze:...i musisz mieć specjalne garnki...
...i odpowiedni czajniczek do parzenia kawy (aluminiowe odpadają, ja musiałem zmienić).
Ale i tak indukcja elektryczna mi się bardziej podoba w praktyce niż konwekcja ciepła płomienia :)

: środa 13 wrz 2017, 09:08
autor: endrju1
Definitywnie zostaje kuchnia gazowa (a dokładniej gazowo-elektryczna), najprawdopodobniej będzie to beko (żonie się najbardziej podoba), wyposażenie kuchenek jest porównywalne w innych firmach, a że wybór urządzeń wolnostojących o szerokości 60cm jest niewielki to z nich beko miał (przynajmniej zewnętrznie) najlepszą jakość wykonania i nie wygórowaną cenę. W grę początkowo wchodziły też urządzenia w zabudowę, jednak cena kompletu jest znacząco wyższa (co najmniej dwukrotnie wyższa niż urządzenia wolnostojącego).
Indukcja odpada z wyżej wymienionych powodów (zasilanie i późniejsze koszty), dowiadywałem się i do licznika instalacja jest już wymieniona, jednak od licznika musiałbym ciągnąć nową i pruć ściany w 2 pokojach i przejść przez strop, na co się na razie nie zdecyduje.
Co do lodówki, mam 2 faworytów, 2 modele firmy samsung i 1 model beko, musimy się tylko wybrać do sklepu aby na własne oczy zobaczyć jak to wygląda). Zmywarka będzie firmy miele (poprzez znajomego udało się załatwić w śmiesznych pieniądzach urządzenie używane).
kisi pisze:- skoro masz aluminiowe przewody to kicha pod indukcję, nie wiem kiedy chcesz to zmienić jeśli nie teraz przed wprowadzeniem albo zanim urządzisz kuchnię. Teraz albo nigdy - potem robić taki remont kiedy musisz mieszkać to WIELKI problem - przerabiałem to u mamy u siebie zrobiłem wymianę instalacji zanim się wprowadziłem - niektóre Spółdzielnie finansują całą taką wymianę.
Jest to dom wolnostojący w którym mam całe piętro z osobnym wejściem (dom po rodzicach dzielony z bratem), w remont (taki z kuciem ścian) wolę się teraz nie bawić, choć go nie wykluczam za np 2-3 lata, jednak teraz nie mam na to ani środków ani czasu, bo wprowadzić się muszę do końca miesiąca.
kisi pisze:- elektryczna + gaz to dobre na wioskę - jak braknie prądu (burze) to masz gaz, do miasta gdzie zasilanie jest pewne to nie ma sensu. Zwykła elektryczna odpada - tylko indukcja. Jeśli nie masz kasy od razu albo pewności kup taką indukcyjną nablatową kuchenkę i koniecznie zrób instalacje potem już indukcja, itd. Indukcja daje ci to co gaz - chcesz wysmażyć dajesz pełną moc - jak się przypala zmienszasz moc i od razu jest efekt na patelni (bez zwłoki jaka jest na zwykłych elektrycznych)
Niby tak, ale gaz mam podciągnięty do kuchni (z instalacji, nie butli), co prawda duże moje miasto nie jest, ale jakoś tak wolę gaz, poza tym dochodzą względy ekonomiczne.
Oczywiście nie wykluczam remontu za 2-3 lata i wstawienie płyty indukcyjnej w blat.
kisi pisze:- jedno zdanie co do lodówek - ponoć LG jest prionierem no frost i tam ta fukcja działa najlepiej - ale to ponoć
Kiedyś tak było, obecnie wszyscy producenci mają bliźniacze systemy, choć czytałem opinie, że w samsungu działa to obecnie najlepiej, gdyż jest cyrkulacja powietrza na każdym poziomie, a nie tylko na górze.
kisi pisze:- miałem okap u siebie (otwarta kuchnia) ale po 5 latach wywaliłem bo nie można w bolku podłączyć go do wentylacji (wentylacja grawitacyjna i co roku sprawdzają podczas kontroli czy ktoś nie dał wentylatorka), wiec jako pochłaniacz zapachów kwestia gustu - mój z Amica żeby coś dawał musiałem dać 3/4 albo full moc a przy tym wył niemiłosiernie
W domku jednorodzinnym mam osobny pion wentylacyjny na kuchnię i nie ma problemu z wyciągiem, mało tego, w zimie ciąg jest tak duży, że okap sam ciągnie powietrze nawet jak nie jest włączony.
kisi pisze:- piekarnik to ważnym jest aby miał zimną szybę bo pomieszczenie się strasznie od tego nagrzewa
Znam ten temat, jednak od samej szyby się pomieszczenie nie nagrzewa (ale jest bezpieczne, np jak dzieci się kręcą), za nie nagrzewanie całej kuchni odpowiada izolacja termiczna ścianek bocznych i tylnej.

: środa 13 wrz 2017, 10:07
autor: Barton_
jeżeli kuchnia wolnostojąca w wersji budżetowej to Amica.
Najlepsza relacja jakości i wyposażenia do ceny.
Tak jak w pralnictwie i chłodnictwie są na samym dnie tak w temacie kuchni są na podium.