: poniedziałek 11 wrz 2017, 12:46
Nie daj się też omamić fali energooszczędności - A+++.
Ludzie kupują A+ i żyją, warto takie sprawy przeliczyć.
Ludzie kupują A+ i żyją, warto takie sprawy przeliczyć.
...czyli forum miłośników światełek... ;-)
https://www.swiatelka.pl/
To tak jak z oświetleniem LED w lodówcetOmki pisze:Nie daj się też omamić fali energooszczędności - A+++.
Ludzie kupują A+ i żyją, warto takie sprawy przeliczyć.
No moja zmywarka Bosch'a ma już 7 lat (średnio robi 2 mycia na 3 dni) i właśnie zaczyna mi szwankować pompa, ale ta spustowa - koszt 80 zł.ww296 pisze:Zmywarki Bosch i Siemens nie polecam. Szczególnie modele a++, mają dwie pompy, jedną z nich jest zintegrowana z grzałką, pompy są plastykowe i mało trwałe a kosztują dużo. Dwa lata temu serwisant wspomniał że tylko zmywarki ekektroluxa mają normalne pompy za kilkadziesiąt zł. Najpierw psuje się ta tańsza od wypuszczania wody, podobno za kolejne dwa lata trzeba wymienić obie. Zresztą poza fajnym wyglądem i sterowaniem w środku to straszna tandeta. Wytrzymują bezawaryjnie gwarancję przedłużona czyli 5 lat. Ekonomiczność polega na tym że właśnie grzałką jest zintegrowana z pompą.
Dodałbym jeszcze Liebherra co sprowadza się do tego samego bo Miele miele lodówki Liebherra ale dolicza swoje do ceny.fxxx pisze:... Wszystko jeden pieron poza Miele...
Potwierdzam. Pompa zintegrowana z grzałką kosztuje ok. 500PLN, u mnie jest na (uwaga!) 115VAC (OIDP, na pewno nie na 230VAC). Rozwalają się panewki, raz już dorabiałemww296 pisze:Może masz starszy albo niższy model u mnie spustowa kosztowała ponad 200 zł a ta druga dużo więcej. Na razie wymieniłem tylko spustowa ale serwisant mówił że druga już też nieładnie pracuje.
Gaz jest tańszy od prądu.endrju1 pisze:Dokładnie. I boję się, że jak na raz będzie chodzić zmywarka i piekarnik to nie ugotuje nawet wody.
Inna sprawa, to że wydaje mi się że gaz wyjdzie taniej.
...i odpowiedni czajniczek do parzenia kawy (aluminiowe odpadają, ja musiałem zmienić).Marcin S. pisze:...i musisz mieć specjalne garnki...
Jest to dom wolnostojący w którym mam całe piętro z osobnym wejściem (dom po rodzicach dzielony z bratem), w remont (taki z kuciem ścian) wolę się teraz nie bawić, choć go nie wykluczam za np 2-3 lata, jednak teraz nie mam na to ani środków ani czasu, bo wprowadzić się muszę do końca miesiąca.kisi pisze:- skoro masz aluminiowe przewody to kicha pod indukcję, nie wiem kiedy chcesz to zmienić jeśli nie teraz przed wprowadzeniem albo zanim urządzisz kuchnię. Teraz albo nigdy - potem robić taki remont kiedy musisz mieszkać to WIELKI problem - przerabiałem to u mamy u siebie zrobiłem wymianę instalacji zanim się wprowadziłem - niektóre Spółdzielnie finansują całą taką wymianę.
Niby tak, ale gaz mam podciągnięty do kuchni (z instalacji, nie butli), co prawda duże moje miasto nie jest, ale jakoś tak wolę gaz, poza tym dochodzą względy ekonomiczne.kisi pisze:- elektryczna + gaz to dobre na wioskę - jak braknie prądu (burze) to masz gaz, do miasta gdzie zasilanie jest pewne to nie ma sensu. Zwykła elektryczna odpada - tylko indukcja. Jeśli nie masz kasy od razu albo pewności kup taką indukcyjną nablatową kuchenkę i koniecznie zrób instalacje potem już indukcja, itd. Indukcja daje ci to co gaz - chcesz wysmażyć dajesz pełną moc - jak się przypala zmienszasz moc i od razu jest efekt na patelni (bez zwłoki jaka jest na zwykłych elektrycznych)
Kiedyś tak było, obecnie wszyscy producenci mają bliźniacze systemy, choć czytałem opinie, że w samsungu działa to obecnie najlepiej, gdyż jest cyrkulacja powietrza na każdym poziomie, a nie tylko na górze.kisi pisze:- jedno zdanie co do lodówek - ponoć LG jest prionierem no frost i tam ta fukcja działa najlepiej - ale to ponoć
W domku jednorodzinnym mam osobny pion wentylacyjny na kuchnię i nie ma problemu z wyciągiem, mało tego, w zimie ciąg jest tak duży, że okap sam ciągnie powietrze nawet jak nie jest włączony.kisi pisze:- miałem okap u siebie (otwarta kuchnia) ale po 5 latach wywaliłem bo nie można w bolku podłączyć go do wentylacji (wentylacja grawitacyjna i co roku sprawdzają podczas kontroli czy ktoś nie dał wentylatorka), wiec jako pochłaniacz zapachów kwestia gustu - mój z Amica żeby coś dawał musiałem dać 3/4 albo full moc a przy tym wył niemiłosiernie
Znam ten temat, jednak od samej szyby się pomieszczenie nie nagrzewa (ale jest bezpieczne, np jak dzieci się kręcą), za nie nagrzewanie całej kuchni odpowiada izolacja termiczna ścianek bocznych i tylnej.kisi pisze:- piekarnik to ważnym jest aby miał zimną szybę bo pomieszczenie się strasznie od tego nagrzewa