Ile maksymalnie sztuk amc obsłuży attiny13A?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Amarantus pisze:Zaczaiłem o co chodzi z tranzystorem
oczywiście, o to chodziło.
Jeśli mnie pamięć nie myli, możesz znaleźć tranzystor mosfet w obudowie sot-23 o maksymalnym prądzie do 500mA. Myślę,że bez problemu znajdziesz więcej niż 100mA, jeśli Ci to w ogóle potrzebne.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Amarantus pisze:pod pin attiny podpiąć malutki tranzystorek sterujący bramkami amc, o to ci chodziło GanzConrad ?
Malutki tranzystorek ma tych 100mA przepustowości, starczyło by na 500 AMC'ków :)
Dołożenie tranzystora wystarczy?
Prąd wyjściowy portu, jest wystarczający do wysterowania wielu układów AMC, jednak w przypadku sterowania PWM, dochodzą pojemności pasożytnicze, które powodują przeciążenie portu. Dołożenie tylko tranzystora do zasilania układów AMC, też na niewiele się zda, ważne jest też rozładowanie pojemności pasożytniczych. Jak wiesz, wszelkie pojemności, są strasznie wredne, dla układów sterujących.
Jest jeszcze sztuczka, polegająca, na obniżaniu częstotliwości PWM, przy małych wypełnieniach.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Pyra, no to zamiast jednego tranzystora to dwa, w układzie wzmacniacza komplementarnego. Taki wtórnik będzie bardzo ładnie przeładowywać pojemności przy szybkim PWM.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Pyra pisze:Jest jeszcze sztuczka, polegająca, na obniżaniu częstotliwości PWM,
Ja korzystam praktycznie tylko z niskich częstotliwości, ~488Hz . Kto, w ogóle wpadł na pomysł, żeby je nazwać niskimi?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
GanzConrad pisze:Ja korzystam praktycznie tylko z niskich częstotliwości, ~488Hz . Kto, w ogóle wpadł na pomysł, żeby je nazwać niskimi?
Może Ci, którzy stosują 37 i 18kHz. ;)

Pozdrawiam
Amarantus

Post autor: Amarantus »

Myślałem że temat obumarł, dopiero zobaczyłem że jest druga strona xD heh
Jeśli chodzi o ten wzmacniacz komplementarny który schemat mógłbym wykorzystać?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

projekt mojego sterownika na chwilę obecną
Wszystkie bramki amc wspólne, sygnał wzmacniany przez tranzystor NPN
Uc attiny13A na adapterze dip8 dzięki czemu zaoszczędzam trochę miejsca i pod nim umieściłem układ zasilania Uc oraz pomiaru ogniw (czyli rezystory dioda kondensator)
pole nad diodą i ta ósemka to miejsca do połączenia XM-L2 z (+)
pola obok amc to 10x osobnych wyjść do XM-L2 (-)
amc będą łączone na kanapkę po 5x (dam coś żeby się nie przegrzały)

Obrazek

P.S. wiem jak wyliczyć rezystory do tranzystora ale wzory z których korzystałem chyba nie działają gdy chce się żeby tranzystor pracował jako klucz /był w nasyceniu
Byłbym wdzięczny za przykład, sporo czytałem ale kompletnie się już pogubiłem
poza tym napięcie zasilania będzie się zmieniać w czasie od 4,15 do 3v więc prąd za rezystorami również się zmieni... jeśli dam tranzystor do 500mA to dam radę się zmieścić żeby się nie zamknął? tak na oko pytam

P.S.S. gość na ebay'u sprzedaje płytkę do ładowania SRK z usb, myślę że też sobie coś takiego zrobię :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Amarantus pisze:Jeśli chodzi o ten wzmacniacz komplementarny który schemat mógłbym wykorzystać?
Pierwszy, bez tego rezystora, po prostu chodzi o te dwa tranzystory. Takie coś jest używane w przetwornicach do sterowania kluczy gdzie trzeba je szybko zamykać i otwierać (częstotliwości rzędu 50KHz), klucze mają też jakąś tam swoją pojemność bramki i daje się to we znaki bo zbyt mało ostre zbocza powodują że klucze się grzeją. Powinno się to dobrze sprawdzić przy wszelakim pwm, porób testy :)
Amarantus

"do sterowania kluczy" czyli wzmacniacz przed RB, dobrze myślę? :)
żadnego rezystora pomiędzy Ucc a wzmacniaczem?
2 diody ze schematu nr. 3 mają zmniejszać zakłócenia przejścia ale to przy zmiennym zasilaniu, coś pomogą w moim przypadku?

szukając jak się dobiera rezystory znalazłem przypadkiem taki patent
kondensator równolegle z RB

Obrazek
Obrazek
źródło: http://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=79892
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Amarantus pisze: szukając jak się dobiera rezystory znalazłem przypadkiem taki patent
kondensator równolegle z RB
Stary patent na zwiększenie nachylenia zbocza, stosowany wtedy, gdy mamy dużą rezystancję w bazie. Niestety, przy wyższych częstotliwościach powoduje wzbudzenia, i rezystor antyparazytowy (zapobiegający wzbudzaniu się), traci swoje właściwości. Elementy te trzeba dobierać z oscyloskopem.

Pozdrawiam
Amarantus

Panowie, wzmacniacz komplementarny (dwa tranzystory NPN i PNP) mam dać bezpośrednio pomiędzy bramkami AMC a PB1 czy potrzebny jest jeszcze jeden tranzystor po drodze?
Jak np. na tym schemacie
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Amarantus pisze:Panowie, wzmacniacz komplementarny (dwa tranzystory NPN i PNP) mam dać bezpośrednio pomiędzy bramkami AMC a PB1
Jeśli zasilasz je tym samym napięciem, to tak.
Tranzystor jest wymagany przy różnych napięciach. Zwróć uwagę, że napięcie zasilania przedstawionego układu, to 12V, a procek, z reguły to 5V.

Pozdrawiam
Amarantus

To wystarczy czy jeszcze gdzieś umieścić rezystor?
Przepraszam za tak banalne pytania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Amarantus pisze:To wystarczy czy jeszcze gdzieś umieścić rezystor?
Możesz dać rezystor na wyjściu z procesora, rzędu 1 - 10k. Wartość nie jest krytyczna, ale w razie "W" ograniczy prąd portu.

Pozdrawiam
Amarantus

Dzięki wielkie Pyra
Jutro będę miał dostęp do drukarki laserowej to wydrukuję sobie ścieżki
Na początku tygodnia przyjdzie mi laminat to poskładam wszystko w całość i wtedy się okaże jak to będzie działać :)
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Amarantus pisze:Myślałem że temat obumarł, dopiero zobaczyłem że jest druga strona xD heh
Jeśli chodzi o ten wzmacniacz komplementarny który schemat mógłbym wykorzystać?

Obrazek

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_574d801be04f35945.jpg]Obrazek[/url]

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_574d7ddbe05913713.jpg]Obrazek[/url]

projekt mojego sterownika na chwilę obecną
Wszystkie bramki amc wspólne, sygnał wzmacniany przez tranzystor NPN
Uc attiny13A na adapterze dip8 dzięki czemu zaoszczędzam trochę miejsca i pod nim umieściłem układ zasilania Uc oraz pomiaru ogniw (czyli rezystory dioda kondensator)
pole nad diodą i ta ósemka to miejsca do połączenia XM-L2 z (+)
pola obok amc to 10x osobnych wyjść do XM-L2 (-)
amc będą łączone na kanapkę po 5x (dam coś żeby się nie przegrzały)

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_574d7dc4ad8168806.jpg]Obrazek[/url]

P.S. wiem jak wyliczyć rezystory do tranzystora ale wzory z których korzystałem chyba nie działają gdy chce się żeby tranzystor pracował jako klucz /był w nasyceniu
Byłbym wdzięczny za przykład, sporo czytałem ale kompletnie się już pogubiłem
poza tym napięcie zasilania będzie się zmieniać w czasie od 4,15 do 3v więc prąd za rezystorami również się zmieni... jeśli dam tranzystor do 500mA to dam radę się zmieścić żeby się nie zamknął? tak na oko pytam

P.S.S. gość na ebay'u sprzedaje płytkę do ładowania SRK z usb, myślę że też sobie coś takiego zrobię :)

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_574d7d7c672618919.jpg]Obrazek[/url]
Możesz dać linka do tego modułu ładującego dla SRK?
ODPOWIEDZ