Statecznik elektroniczny do świetlówek

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Nindżu

Post autor: Nindżu »

Nówka. Wyrzucona z nowej oprawy Philipsa z przeróbki na rurę ledową. Grudzień 2015.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

A ja mam takie, produkowane w Polsce, co prawda w grudniu 2014, ale cały czas je produkują.
Na płytce jest widoczny PTC (w żółtym kółku).

Obrazek

Nie wiem co Philips miesza z tymi chińskimi driverami...
Musze popytać...
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

No i wszystko jasne:

HF-E 258 wyprodukowany w Chinach. W Polsce też jest produkowany taki produkt. Nie ma PTC ponieważ część produktów HF-E jest robiona na topologii 4CIC czyli na scalaku UBA1313. Jest to standardowa topologia dla produktów FLUO. Poniżej jest lista produktów HF-E które są na topologii 4CIC. Pozostałe produkty z rodziny HF-E są na topologii ring core (bez scalaka UBA1313) i tam preheat jest robiony na PTC.
Poniżej jest lista produktów HF-E które są na topologii 4CIC.
- HF-E258 TLD II 913713040966
- HF-E254 TL5 II 913713040866
- HF-E249 TL5 II 913713040766
- HF-E ½ 28-35 TL5 II 913713042866
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Nindżu

Oprawy są Made in China, dlatego.
Mam jeszcze jedno do pokazania, gdy znajdę zdjęcie.
Nindżu

Powracając do tematu kondensatora.

Byłem w jednym z elektroszrotów, to znaczy firmy która przedstawia się jako firma dokonująca "recyklingu elektroniki".
Trafiłem na kierownika z którym ciężko się dogadać. Przeszukałem stare oprawy i znalazłem stary kondensator jeszcze z Unitry 3.4 uF 450V do kompensacji szeregowej, montowany na śrubę. Kierownik zażyczył sobie 10 zł. Zacząłem się targować, on na to że takie przepisy, kondesator ma materiały niebezpieczne i muszą to wycofywać z obiegu. Ciekawe bo ich praca polega na odseparowaniu wszystkiego co ma miedź, aluminium, stal, plastik a wszystko inne trafia w niesort. W końcu utargowałem 5 zł, tyle ile bym dał za nowy gdyby można było kupić.
W domu sprawdzam na mierniku około 2.5 uF... Podłączyłem do oprawy, kondensator spiąłem do blachy opaską. Włączam, działa. Świetlówka z kondensatorem zapala się po 10 sekundach, potrzebuje czasu na rozgrzanie. Statecznik z kondensatorem grzeje się dwa razy słabiej niż statecznik bez kondesatora.
ODPOWIEDZ