smokuxx1987 pisze:Jeśli chodzi o ilość światła to zimne barwy dają odczucie większej ilości światła.
Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Dodam że wg. mnie dużo zależy od tego do czego i gdzie używamy latarki. Zauważyłem np. że białe światło jest chyba lepsze od neutralnego czy ciepłego w latarkach większego zasięgu ale w warunkach gdzie jest dużo obiektów, np. w lesie. Spędzam tam często sporo czasu na spacerach z latarkami o podobnych parametrach ale z różnej barwy diodami. Dioda ciepła odzwierciedla lepiej kolory i przez to bardziej ,,rozprasza" wzrok wieloma drobnymi szczegółami, głównie roślinnością. Żeby zobaczyć np. dzika, sarnę czy np. sowę lub innego ptaka z dużej odległości tak naprawdę biała dioda od razu ładnie oświetla ,,kontury" zwierzaka a ciepła powoduje że zwierzak ,,chowa się" w reszcie szczegółów, warto przy tym zauważyć że zwierzęta mają kolory raczej mało jaskrawe- są przystosowane kolorystycznie do ukrywania się w lesie. Podejrzewam że w przypadku np. poszukiwań ratowniczych w lesie do szperaczy lepsza by była neutralna lub ciepła dioda ze względu na możliwość szybszego zauważenia nienaturalnych dla natury kolorów, np odzieży poszukiwanej osoby. Dla edc natomiast zimna dioda jest niezbyt dobra, już po godzinnym spacerze w ciemnym lesie daje się odczuć efekt ,,oślepienia" a wrazie mżawki czy śniegu to oślepienie daje się jeszcze bardziej we znaki, mało tego- kosztem oświetlanej drogi. W przypadku szperaczy to oślepienie jest oczywiście mało zauważalne bo promień jest z zasady kierowany na dalsze obiekty. To sa oczywiście tylko takie moje odczucia i każdy może mieć inne...