Kolejny laik chce przerobic latarke

co i jak zrobiłem...
DeeM

Post autor: DeeM »

Uzasadnij... Tranzystor ma opór 0.5oma, ponieważ jest to tranzystor to są na nim mniejsze straty niż na rezystorze 0.5oma...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jaki tranzystor ma rezystancje 0.5 ohma?Z checia wyjasnie.
Dodam, ze tranzystor to nie jest element pasywny, jesli mowimy o mosfetach to produkuje sie rozne modele o roznych parametrach.Ten sam tranzystor zalaczany napieciem np. 2,5V moze miec rezystancje rzedu omow a przy 10V Ug-s juz miliohmy...
Podaj symbol tranzystora.
DeeM

STW12NB60, ale nie o te 0.5 oma tu chodzi.
Ja używam BSS123 jako regulowany potencjometr, w zależności od tego co podam na bramkę (2V..4V) mam różną rezystancję, powiedzmy że mam 20 omów, różni się to czymś od rezystora 20 omów? Może dowiem się coś nowego..
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

wiesz co, narysuj mi prosze schemat ktory rezystor zmieniasz, gdzie, jak...bo gadamy jak potluczeni.A co do twojego pytania-oczywiscie, zwykly rezystor ma zazwyczaj duzo wieksza obciazalnosc pradowa ;-)...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 2NB60.html

ten tranzystorek srednio sie nadaje do latarek.
Jego glowna zaleta jest mozliwosc przelaczania wysokich napiec...w latarce raczej potrzeba przelaczac niskie napiecia jak najmniejsza rezystancja.Zobacz na rezystancje zalaczenia twojego tranzystora-jest podane typowo 0.5ohma przy 10V sterowania!!!
Zobacz na charakterystyke:

Transfer Characteristics

Obrazek

...zauwaz ze on zaczyna cokolwiek przewodzic dopiero w okolicach 5V sterowania!!!Dla typowej latarki-koszmar!
Masz w domu jakas zepsuta plyte glowna albo karte graficzna?Jak tak to smigaj po nie, zaraz znajdziemy Ci cos duzo lepszego ;-)
DeeM

Wiem że się nie nadaje, wyszukałem specjalnie dla Ciebie 0.5 oma bo pytałeś :wink:
Tak na poważnie to tranzystor ma sens dopiero wtedy gdy zastosuje się go do kluczowania impulsem (PWM).

Rezystor o którym mówię to ten szeregowo z ledem.

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ