Dziękuję
A wracając do strzelania fotek o dużych rozdzielczościach - Całość ogranicza się do zrobienia panoramy - kilku zdjęć i złączenie tego w jedno. Przy nabyciu wprawy trwa to kilka chwil.
Nie jest to jednak tak proste jak by się mogło wydawać, ponieważ termogram to nie jest plik graficzny (jak wspominałem wcześniej plik wyjściowy z kametry w formacie jpg tak naprawdę nie jest zdjęciem), a zbiór punktów i wymagana jest do tego pewna procedura, choć uprościłem ją do granic możliwości
Oczywiście najprościej byłoby użyć fabrycznej opcji z programu FLIR Tools, ale my to zrobimy lepiej inną metodą, bo tamto narzędzie jest koszmarnie prymitywne i nie dopracowane.
Będzie nam potrzebne:
1. Paczka z narzędziami:
https://drive.google.com/file/d/0B3Kl4V ... sp=sharing
2. Flir tools:
http://cdn.cloud.flir.se/update/flir%20 ... 0tools.zip
3. Zdjęcia z kamery, tutaj zrobiłem kilka na potrzeby poradnika:
https://drive.google.com/file/d/0B3Kl4V ... sp=sharing
Instrukcja
1. Rozpakuj paczkę z narzędziami do katalogu
C:/panoramy
2. Zainstaluj Flir TOOLS oraz 2 programy z katalogu
c:/panoramy/tools oraz zrestartuj komputer
3. Wykonaj dowolną ilość zdjęć w formie panoramy lub użyj moich testowych.
4. Wgraj zdjęcia
z widokiem IR (FLIRxxxx.jpg) do katalogu
c:/panoramy
5. Uruchom
KONWERSJA.bat, w katalogu powinno się pojawić wiele innych plików, miedzy innymi takie o nazwie
RAWxxxx.jpg, to są te, które nas interesują. Prócz nich pojawi się plik
panorama.bat, zaraz go użyjemy.
6. Uruchom program
Image Composite Editor, wczytaj wszystkie pliki
RAWxxxx.jpg (są szare i mało wyraźne - takie mają być) i kliknij dalej. Wykadruj, poukładaj tak, żeby było dobrze i zapisz gotowy plik w formacie
PNG pod nazwą
panorama.png w katalogu
c:/panorama
7. Uruchom plik
panorama.bat, pojawi się plik
panorama2.png
8. Przenieś plik
panorama2.png do katalogu
c:/panorama/php i uruchom znajdujący się tam plik
GOTOWA.bat
9. Pojawi się plik
panorama_gotowa.jpg i to jest nasza panorama, choć jeszcze nie wygląda na taką
10. Otwórz program Flir TOOLS i wczytaj plik panorama_gotowa.jpg w celu przebudowania podglądu. Ustaw odpowiedni widok, ustaw temperatury, dodaj punkty pomiarowe, kliknij
ZAPISZ i gotowe
Po pracy usuń wszystkie nowo powstałe pliki aby generowanie kolejnej panoramy szło szybko i sprawnie.
Uwaga: W katalogu
c:/panorama/php znajduje się plik
BAZA.jpg. Jest to zwyczajny plik FLIRxxxx.jpg z jakimkolwiek normalnym zdjęciem IR z kamery ale ze zmienioną nazwą. Służy za bazę do wczytywania parametrów termogramu. Ten plik musi pochodzić z tej samej kamery, z której zdjęcia używasz do robienia panoramy. Z uwagi, że na potrzeby poradnika używam moich plików - jest tam plik z mojej kamery. Jeśli jednak masz swoją kamerę FLIR E4 to usuń mój plik i wgraj tam jakikolwiek swój i zmień mu nazwę i niech tam sobie leży.
=============================
Wskazówki:
- fotki strzelaj ze statywu, nie z łapki
- panoramy należy robić na manualnym ustawieniu zakresu temperatury (przedostatnia opcja w menu)
- Im większa różnica w temperaturze fotografowanych przedmiotów tym lepsza jakość obrazu i jego ostrość, ale unikaj robienia kilku zdjęć tego samego obszaru - zdjęcia powinny jedynie lekko na siebie nachodzić (max 10-20% elementów wspólnych)
- im bliżej jesteś i im więcej zdjęć zrobisz tym wyższa jakość
- Jeśli panorama źle się składa i są przekłamania to możesz pobawić się w opcjach programu. Możliwe też, że zbyt gęsto zrobiłeś fotki i na jeden kawałek obrazu jest dużo zdjęć. Na pewno trochę wprawy i bez problemu nauczysz się robić zdjęcia.
- Dobrze jest zostawić kamerę włączona na 10 min przed robieniem panoramy w celu stabilizacji temperatury.
- jeśli brakuje jakiegoś kawałka zdjęcia do panoramy - użyj opcji autouzupełnienia brakującej części mozaiki - działa to dość dobrze.
Na pewno trzeba sprawdzić czy to będzie działać na innych komputerach, u mnie działa
No ale, wbrew pozorom, do tworzenia panoramy jest używana masa programów (choć starałem się to tak zrobić, aby było jak najbardziej wygodne w użyciu) i nie wiem, czy jest tam wszystko to, co potrzeba. Najwyżej będę poprawiać