Latarka EDC do 150zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Jeśli 100m + to na starcie możesz odrzucić fabryczne Convoy serii S, seria M fabryczna może się zbliży do 100m,
Z najtańszych to Convoy C8 w wersji z reflektorem OP do EDC jeszcze się nada, SMO bym odpuscil na bank
Ale C8 ma już większą glowice do kieszeni..

Do zasięgu ponad 100m potrzeba reflektora SMO powyżej 25 mm średnicy, chyba że oskalpowana dioda tam będzie to można mniejszy, lub np mocno wysterowana (powyżej 2A) wielkości emitera cree xp-g2

Ja osobiście poszedlbym na kompromis i kupil podlinkowaną M1, jak się zarazisz chorobą swiatelkową to i tak skończy się na zakupie kilku jeszcze latarek Hehe
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
LED1234

Post autor: LED1234 »

Zastanów się nad proponowanymi już kilkukrotnie Convoy M1 lub M2 z diodą XM-L2 następnie poszperaj w galerii tego forum jaka barwa światła najbardziej Ci się podoba. Ja proponuję na start XM-L2 T6 4c jest to barwa bardzo przyjemna nie jest ani żółta ani też trupio blada ładnie oddaje kolory oraz lekko wpada w bursztyn. Jeśli potrzebny jest Ci zasięg 100m to proponuję wybrać sterownik 2.8A z tym że będziesz musiał ją lekko poprawić to znaczy wymienić klej pod diodą na dobrą pastę termoprzewodzącą oraz zalutować najlepiej grubsze kable do sterownika. Convoy serii S - S2 itd świecą na ok 50m może trochę więcej za to szerzej niż serii M.
Jesli czegos nie będziesz rozumiał pytaj, każdy chetnie pomoże.
Czytaj tez forum, jest to nieograniczone źródło wiedzy.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Wojtk

Post autor: Wojtk »

Ok. W takim razie na pewno zdecyduję się na Convoy M1 lub M2, czy mógłbym Was prosić o porównanie tych dwóch i konkretną odpowiedź która lepsza? Co do wymiany kabli czy pasty, to nie będę miał z tym problemu. Proszę też o nazwę lub link do sklepu/sprzedawce na allegro/aliexpress u którego dostępne są oba te modele z diodami XM-L2, natomiast kolor światła chyba jednak wolałbym trupioblady niż wpadający w bursztyn... Sterownik 2.8A. PS - czy one na najwyższym trybie bardzo się nagrzewają? To nie jest jakiś problem, tylko czytałem gdzieś że mają wyłącznik termiczny, chroniący przed ich uszkodzeniem, więc jak ta sprawa wygląda i ile orientacyjnie mogą pracować na "najwyższych obrotach"? Bardzo dziękuję za pomoc.
andriu2233

EDC

Post autor: andriu2233 »

Ja ostatnio zamawiałem Convoy M1 dokładnie tą podlinkowaną przeze mnie parę postów wcześniej (z banggood.com). Przyszła tak dopracowana (czyli dobrze dokręcona dioda i driver, pasta pod diodą, szybko nagrzewa się), że narazie dałem sobie spokój z modyfikacjami:). Jak wolisz jaśniejszą barwę to :xm-l2 1A.

Różnice między M1 a M2 są kosmetyczne. M1 trochę bardziej jest na zasięg (troszkę większy reflektor), M2 Troszkę szerzej świeci.
Po 2-3 minutach zaczynają być gorące, przy prądzie 2,8A to dobry objaw:)
Co do zabezpieczenia termicznego to żadne w standardzie nie mają. Musisz wymienić sterownik na taki z zabezpieczeniem. Ja kupuję je od Kolegi ALIENTH i sobie chwale.

Co do odpowiedzi co wybrać; ja wybrałem M1, ale to moja subiektywna opinia.

Jedyna rzecz na minus w M1: jak będziesz chciał dokręcić koronkę, to wcześniej białą podkładkę w miejscu styku z reflektorem potraktuj olejem, żeby gładko się kręciła bo były przypadki ukręcenia diody, z drugiej strony jak dioda jest dobrze zalutowana to też nie dałaby się ukręcic...
Wojtk

Rozumiem że dioda XML2 T6-4C daje białe, w miarę naturalne światło, czy tak? Wracając jeszcze do poprzedniej kwestii z nagrzewaniem się, to jak długo mogę używać latarki w trybie "high" żeby jej nie uszkodzić? Oczywiście pytam tylko orientacyjnie, czy jest to bardziej 2 minuty czy bardziej 12.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

W normalnych warunkach czyli trzymając latarkę w ręce lub na rowerze możesz cały czas używać w trybie High.

Nie wolno zostawiać latarki włączonej w trybie high w bezruchu np na stole.
LED1234

Post autor: LED1234 »

Tak jak pisze kolega
smokuxx1987 pisze:Nie wolno zostawiać latarki włączonej w trybie high w bezruchu np na stole
Obie latarki możesz używać w trybie max tyle czasu na ile pozwoli ogniwo ( oczywiście po spełnieniu ww warunku ) gdy ogniwo będzie bliskie wyczerpaniu latarka kilka razy mignie i zmniejszy tryb na niższy. Oczywiście nadal latarki będziesz mógł używać tylko np zamiast w trybie wysokim to średnim. Oczywiście pisze to tak jak mówiłeś dla początkującego. T6 4C to naturalna barwa bardzo przyjemna jak dla mnie. Oczywiście każdemu podobać się może inny odcień dlatego odsyłam Cię do forumowej galerii.
Pastę polecam MX-2 chyba jak większość forumowiczów. Jeszcze odnośnie kabli - najlepiej kupić silikonowe. Bardzo dobrze się je lutuje, co do grubości może wypowie się ktoś bardziej doświadczony niż ja, nie chce palnąć głupoty :-|
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 17:29 przez LED1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtk

Ok, w takim razie wezmę chyba tą http://www.banggood.com/Convoy-M1-71358 ... 08985.html a biorąc pod uwagę cene zastanawiam się czy nie wziąć dwóch... :D jeszcze ostatnie pytanie - jakich ogniw najlepiej używać i skąd je wziąć? tzn chętnie bym się pokusił o jakieś używane samsungi ze starych baterii laptopowych z allegro (oczywiście wszystko sprawdzone), ale może jest jakaś konkretna marka lub konkretny sklep gdzie dostanę taniej i o większej pojemności? I to samo z ładowarką, prosiłbym o jakiś niedrogi model, najlepiej na usb, który nie zniszczy mi tych ogniw (nie chcę żeby mi je uwaliła zbyt szybko, bo one mają odpowiednią procedurę ładowania - jeśli się nie mylę to im bardziej naładowane tym mniej amper maksymalnie ma podawać ładowarka.)
michal1

Post autor: michal1 »

Ogniwa ze sklepiku, ładowarka - tani PB z Banggood, ten co kosztuje niecałe 10 zł.
Wojtk

Ok, oto gotowy zestaw:
1. http://www.banggood.com/Convoy-M1-71358 ... 08985.html

2. http://www.banggood.com/DIY-18650-Batte ... 91043.html (mam nadzieję że się nada, kupuję od razu 2 sztuki ;p)

3. Li-ionki chyba wezmę używane z allegro w większej ilości, mają ok 2000mah/szt ale są za to markowe (głównie panasonic) no i ta cena... 4zł za sztukę, zamiast nowe 3600mah 20zł/szt ;) co myślicie? no chyba że na forum jest ktoś kto takie sprzedaje, ale wolałbym handel przez allegro, tak dla pewności że w razie gdyby te baterie były wadliwe...

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję, naprawdę super forum, pewnie będę od czasu do czasu zaglądał bo tu człowiekowi wszyscy chętnie pomagają, a nie tak jak ostatnio na Elektrodzie nikt się nie interesuje wątkiem. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 18:39 przez Wojtk, łącznie zmieniany 1 raz.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Akusy bierz z forum, nikt Cię tu nie oszuka a na pewno są gruntownie sprawdzone :-)
Co do ładowarek to raczej TE. Sprawdzone na forum.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lis 2015, 19:00 przez madkeinam, łącznie zmieniany 1 raz.
michal1

Ja mówiłem o Powerbanku który jest okrągły. Nie mam jak wrzucić linka, bo piszę z telefonu - za co przepraszam. Kosztuje kosztuje 9 zł i ileś tam groszy.
Na forum możesz śmiało kupować ogniwa, w lepszej cenie niż na allegro. Dużo bezpieczniej. ;)
Wojtk

Ok, a mógłby mi ktoś powiedzieć jakim prądem ten pb ładuje? Tzn biorąc pod uwagę że podłączę go pod ładowarkę 2A.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Ok. 850 mA.
michal1

Nie wiem czy dobrze zmierzyłem, ale wyszedł mi 1A
ODPOWIEDZ