Odkurzacz bezprzewodowy

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
matijas

Post autor: matijas »

Hej Panowie,
Pojawiło się coś nowego/lepszego na rynku odkurzaczy bezprzewodowych przez te dwa lata od założenia wątku?
Budżet maksymalnie jak Electrolux z drugiego wątku. Potrzebuję czegoś do szybkiego sprzątnięcia kuchni po jedzonku bliźniaczek, pokoju po zabawie itp.
Jak się sprawują Wasze odkurzacze po tym czasie?
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

matijas, Hej,

Miałem przez dłuższy okres DYSON DC62 i jeżeli chodzi o moc ssącą to nie ma sobie równych na rynku IMO... ale jego jakoś wykonania i plastik z jakiego został zrobiony prosi się o pomstę do nieba - straszliwie plastyczny i niskiej jakości materiały, spasowanie też średnie.
Cena jest kosmiczna 1k PLN+. Trzyma w miare na bateri ~20min, ale robi robotę przez ten czas. Tzn. wciąga sierść, a szczotkami nawet zaschnięte błoto z kafelków potrafi ściągnąć.

Mam mieszane uczucia czy mogę go polecić ze względu na wykonanie i trwałość.

Kod: Zaznacz cały

https://www.dyson.pl/bezprzewodowe/dc62.aspx?stagetab=3
matijas

Cena rzeczywiście 2x nasz zakładany budżet, moc z filmów widać że spora. Ale to chyba dlatego że zasilany jest jakimś dedykowanym akumulatorem? Inne jakie przeglądałem coś jak wspomniany z drugiego wątku i podobne philipsa to na li-ion są.

Ładowanie odbywa się tylko przez dołączoną czy można "wetknąć" kabelek bezpośrednio w odkurzacz?
BKK

Post autor: BKK »

To niech mi jeszcze ktoś wyjaśni, co to jest ten "silnik cyfrowy" :mrgreen:
Ja wiem, że to chodzi o silnik bezszczotkowy, czyli bldc, ale one mają właśnie tą swoją nazwę i wymyślanie jakiś nowych na siłę jest chyba średnio potrzebne. Chodzi mi o sam koszmarek językowy - silnik cyfrowy. Można puścić wodze fantazji :mrgreen:
Awatar użytkownika
Issac

Puścili wodze fantazji to fakt...
Silnik sterowany cyfrowo. w przypadku zatkania otworu ręką wyłącza sie.
Maja zwykłe liiony.

Edit:
O wilku mowa - AVE testuje Dyson wersję animal.

[youtube]https://youtu.be/i0Rens9oKb4[/youtube]

*jak sie wkleja link ? :[
Ostatnio zmieniony niedziela 26 lis 2017, 19:01 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
matijas

Dzięki za propozycje, będę musiał się z tym zapoznać i odwiedzić jakiś media-sklep i sprawdzić jak te ustrojstwa ciągną.
Awatar użytkownika
Issac

90% z nich będzie pewnie rozładowanych, bo nikomu nie chce się tego pilnować...
matijas

A właśnie, sprawa raczej oczywista ale takie odkurzacze maja jakieś zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem/przeładowaniem akumulatorów?
Awatar użytkownika
Issac

matijas, Oczywiście że tak.
Ważne żeby szukać odkurzaczy z akumulatorami litowymi oznaczonymi - LIION / LION /LI-ION i unikać typu - NICD / NIMH
user

Post autor: user »

Dorzuce swoje 3grosze.
W domu mam kilka elektronarzędzi - w moim wypadku BOSCH-a na 18V - akumulatory LI-ION

BOSCH sprzedaję odkurzacz: GAS 18 V-LI Professional
Podobne narzędzie/odkurzacze pasujące na akumulatory z elektronarzędzi oferuje szereg innych marek - Makita DeWalt Milwaukee i inni. Odkurzacz wisi sobie w przedpokoju gotowy do działania, mój egzemplarz ma przedłużke sztywną oraz elastyczną, plus szeroką i wąską/szczelinową końcówke - więc sprawdza się w aucie. Jak musiałbyś kupić osobno akumulator plus ładowarkę to może tanio nie będzie i sam bym się nie zdecydował... ale jak masz w domu jakieś elektronarzędzia na 18V - to za 230 PLN - tyle kosztował mój- masz pełnosprawny bezprzewodowy odkurzacz. W tygodniu przeleci spokojnie całe mieszkanie, ma mały filtr HEPA, no i w mojej kuchni bywa częściej niż zmiotka :).

Ja i moja lepsza połowa jesteśmy bardzo zadowoleni.
Awatar użytkownika
Issac

Jestem tego samego zdania, ale wiszę jeszcze na starym zestawie NICD boscha.
Trzeba dojrzeć do takiej decyzji, jaką firmę wybrać, najbardziej mi imponuje Ryobi z kompatybilnością wsteczną Nicd do Lioon - to jest fajne!
Ostatnio zmieniony piątek 01 gru 2017, 20:44 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Issac

UPDATE.

Zakupiłem SAMSUNGA HANDSTICK (lub POWERSTICK) z serii S60K60xxxx - rozszerzenie tylko informuje o kolorze i czy zawiera dodatkową przedłużkę na ręczne odkurzanie. Wszystkie są te same.

I jestem zadowolony, MOC - porównywalna do sieciowych. Elektroszczotka daje radę do zbierania psiej sierści, nawet z dywanu.

Minus jest taki że plastik fantastik, szybko będzie wyglądał jak 10letni, mała pojemność zbiornika i w trybie turbo 10-15min pracy.

Plus, moc, wymienny akumulator 21,6V 6x1,8Ah w środku, więc łatwo "upgradowalne" pewnie - z pewnością to kiedyś zrobię!

A tak do 600zł - polecam.

EDIT: Po trzech miesiącach - nadal polecam, super wygoda i spora moc. Brakuje baterii na wymianę, a na tą chwilę brak zamienników a nowe kosztują ponad 400zł !!!
Jak się wkurzę to wymodzę w 360 i dam do druku + zestaw liion.
ODPOWIEDZ