Smartfon do 1500zł

....nie pasujące gdzie indziej...
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Jacekkg pisze:Galaxy s6 ,dobrze spasowany, solidny, bateria wytrzymala
Nie ma slotu na karty microSD.

Pzdr.
M.
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Marcin S. pisze:Nie ma slotu na karty microSD.
Jeżeli dany model ma wersję z 32GB pamięci, to brak slotu właściwie mi nie przeszkadza.
Ten S6 na pewno nie zatrzyma się na tych 1,5k. Nad s5 mini też się zastanawiam, ale jakoś do mnie nie przemawia. Może to zabrzmi dziwnie, ale dla mnie te wszystkie samsungi są strasznie nudne i oklepane.
piciex pisze: Gdybym miał brać pod uwagę jakiś inny telefon to bardzo poważnie przemyślałbym modele OnePlus.
http://www.banggood.com/ONEPLUS-TWO-5_5 ... 91192.html
http://www.banggood.com/ONEPLUS-ONE-5_5 ... 32455.html
Jakiś czas temu czytałem o nich w samych superlatywach.
Niestety, ale ekran 5,5" odpada. Kolega ma note 4 i dla mnie to trochę dziwne, jak trzeba wyjąć telefon z kieszeni, żeby sobie wygodnie usiąść.
zedart pisze:A Mi4c z pewnością za jakiś czas doczeka się polskiej wersji MIUI.
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale podobno problemem jest tu android 5.1 ?

Tak, tak, wiem, wybrzydzam jak stara baba... :razz:
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

pietros pisze:Niestety, ale ekran 5,5" odpada. Kolega ma note 4 i dla mnie to trochę dziwne, jak trzeba wyjąć telefon z kieszeni, żeby sobie wygodnie usiąść.

Rozumiem Twój ból. :mrgreen: Faktycznie jest to dziwne. Zwracaj uwagę w tym przypadku na wymiary telefonu, a nie przekątną ekranu. Robią teraz coraz mniejsze ramki, większe ekrany, a telefony często pozostają takich samych rozmiarów. Mam Lumię 1020, a kolega niedawno kupił 640. Gdy leżą obok siebie to jego wydaje się ogromna przy mojej, przez ten większy ekran. Gdy przyłożysz je do siebie, okazuje się, że są prawie takie same. Po prostu mój ma 4-10mm niepotrzebnej obudowy wokół ekranu.
Awatar użytkownika
pietros

Wiem, że trzeba brać pod uwagę wielkość, a nie przekątną ekranu. Właśnie największym dopuszczalnym modelem jest dla mnie rozmiar MI4C czy Samsung S4.
A tutaj przykład dwóch telefonów z takim samym wyświetlaczem:
http://www.mgsm.pl/pl/miarka/11963/10610/
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

A po co ci tak drogi telefon? Pochalić sie przed sasiadem :)
Ostatnio zmieniony niedziela 04 paź 2015, 22:44 przez Jacekkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

zedart pisze:+1 do Xiaomi Mi4c albo jeśli chcesz metalową obudowę, to Mi4. Dla mnie wygląda świetnie jego ramka ze stali nierdzewnej. Długo broniłem się przed zmianą fona na większy z 4,3 cali, które posiadałem, ale po wzięciu Mi4 do ręki okazało się to nie takie straszne. Wąskie ramki robią swoje. A Mi4c z pewnością za jakiś czas doczeka się polskiej wersji MIUI.
Czyli kupiłeś? A jakiś pewny sklep z przyzwoitą ceną?

Znalazłem na BG:
Mi4C 16GB - 279$
Mi4C 32GB - 309$
Mi4 16GB - 275$

No i Mi4 faktycznie ma metalową obudowę, na plastykowych to ja już się przejechałem i chyba podziękuję. Mi4 nagrywa w 4K, Mi4C w 1080. Zdaje się że Mi4C ma ciut lepszy procesor. Występują Mi4 w wersji 32GB? Chyba trzeba będzie sobie zrobić prezent na gwiazdkę :)
Awatar użytkownika
pietros

Na gearbest mają trochę lepsze ceny
MI4C 16GB: 239,69$
MI4C 32GB: 275.77$

Możesz coś napisać o plastikowej obudowie? Na tym filmie wydaje się być dosyć solidnie zbudowany: https://www.youtube.com/watch?v=I15VHfeShUw

Czy nagrywanie w 4K jest aż taką zaletą? Na czym to obejrzeć? Raczej mało osób ma już telewizory czy monitory 4K, chyba że chcesz potem edytować filmy, to może być przydatne.

Kusi mnie ten MI4C, nawet angielski system by mi nie przeszkadzał, tylko obawiam się czy nie dostanę telefonu z doinstalowanym jakimś świństwem, bo to podobno zdarza się w telefonach kupowanych w chinach.
Jacekkg pisze:A po co ci tak drogi telefon? Pochalić sie przed sasiadem :)
Akurat nie należę do osób które lubią się czymś chwalić, czy muszą się pokazać przed sąsiadem. Gdybym chciał się pokazać to szarpnął bym się na jakiegoś Note 5 czy Z5 Premium.
Jeżeli masz do zaproponowania jakiś ciekawy telefon w niższej cenie, to chętnie posłucham propozycji.
kisi

Post autor: kisi »

Panowie dajcie spokój z wysyłką z Chin. Rzadko sie zdarza że komuś się uda zaoszczędzić na cle i vat'cie. Poza tym jakakolwiek reklamacja wiąże się z dużymi problemami kosztowymi i czasowymi powodującymi nieopłacalność takiego rozwiązania. Kolega kupił niedawno kamerkę sportową xiaomi. Przyszła uszkodzona - kazali mu odesłać. O ile koszt kamerki 250zł i czas realizacji naprawy gwarancyjnej można przeżyć to jednak narażamy się na ponowną kontrolę skarbową. Chyba lepiej kupić na miejscu z gwarancją na miejscu.
Awatar użytkownika
pietros

Na telefony z chin nie ma cła, ewentualnie tylko vat. Niektóre modele Xiaomi zakupione na ibuygou.com serwisuje serwis we Wrocławiu, więc tragedii nie ma. Ogólnie rzecz biorąc, na tym polega cała zabawa, płacisz dużo mniej za urządzenie, ale bierzesz pod uwagę, że ewentualne serwisowanie, czy dostęp do części będzie utrudniony.
Awatar użytkownika
piciex

Dodatkowo odesłanie ostatnio finansuje PayPal, a drugi raz VATu nikt nie naliczy bo podajesz, że to naprawa gwarancyjana i pokazujesz papiery, że raz już za ten towar podatek opłaciłeś.
Awatar użytkownika
pietros

Pytanie z cyklu tych głupich: w mojej defy zdarzają się raz na jakiś czas zwiechy na które pomaga tylko wyjęcia baterii. Co w przypadku złapanie takiej zwiechy przez telefon z niewyjmowalną baterią?
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Niestety trzeba czekać aż się rozładuje sama.
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

pietros, są odpowiednie kombinacje klawiszy (tych fizycznych nie dotykowych) do zrobienia resetu. U mnie zawsze pomaga.
Np. W Lumii wciskasz razem przyciski od zmniejszania głośności i odblokowywania ekranu i trzymasz przez kilka-kilkanaście sekund, w iPhonie natomiast jednocześnie "home button" i "power button", itd.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Kto miał telefon z plastykową obudową ten wie. Te ramki są wykonane (tzn nie wiem jak w przypadku xiaomi) z białego plastyku, a potem pomalowane na srebrno / czarno / czy jak tam inaczej. Po roku noszenia w kieszeni farba jest tak wytarta że wyłazi biały plastyk. Nigdy więcej telefonu z plastykową ramką (z metalową malowaną ten sam problem). Tylko odpowiednio anodowane i barwione aluminium może przetrwać ścieranie :)

Na GB Mi4 16GB 289$ więc na BG nawet taniej. Sprawdzałem ceny na Ali i jest podobnie, ale tam bym nie ryzykował. Trzeba przetrzepać allegro, bo jak dopłacę tą stówkę to spoko, bo jak dowalą vat to będzie to ponad 250zł

Jeśli chodzi o instalowanie backdorów w fw to nie tylko chińskie telefony (tzn co to znaczy że chińskie, obecnie wszystkie telefony są tam produkowane), nsa tak naciska na inwigilację że zapewne we wszystkim są poinstalowane jakieś robaczki. Soft będzie miał robaczka amerykańskiego a hardłer chińskiego :D Po za tym z tą prywatnością to ciekawy temat, bo nawet jak będziemy bardzo uważać, to niech jedna osoba udostępni książkę adresową na google/facebook (mnóstwo osób tak robi), to nasze dane automatycznie tam wylądują.

Po za tym chciałbym dać szansę xiaomi, na razie mam od nich PB i kamerę i te produkty są świetne. Telefony miałem głównie od samsunga i z każdym były problemy.
studzin

Post autor: studzin »

Na fotkach Xiaomi wygląda na plastik barwiony w masie, a nie lakierowany, tak samo nowy Nexus.
ODPOWIEDZ