Kilka prostych pytań dotyczących ogniw 18650
Witam ostatnio rozebrałem baterie od laptopa Fujitsu Siemens model baterii No: SMP-EFS-SS-20C-04 14.8V-2000mAh. W środku znajdują się cztery ogniwa ICR18650-20C SAMSUNG SDI 754. Napięcie na 3szt jest 3.98V a na czwartym 4.1V. Włożyłem ogniwo do ładowarki i naładowała mi do 4.24V czy to bezpieczne? Po włożeniu do latarki ogniwa 3.96V po 40min świecenia na max mocy (0.80A) napięcie spadło do 3.86V to chyba dobrze? Chińskie ogniwo STAR po 45min straciło z 4.22V do 3.1V. Jak sprawdzić rzeczywistą pojemność tych ogniw?
Najłatwiej pojemność sprawdzić za pomocą ładowarki mającej taką funkcję np. modelarskiej Imax B6 lub czymś podobnym. Zmierzona pojemność będzie zależała od natężenia prądu jakim będzie rozładowywane ogniwo, czym wyższe natężenie tym pojemność pewnie wyjdzie niższa. Najlepiej rozładowywać takim prądem jaki podaje producent ogniwa w jego specyfikacji, przy jakim prądzie dokonywany był pomiar pojemności. Na początku testowania takich ogniw najlepiej naładować je do pełna i pozostawić na około 2 tygodnie po czy sprawdzić napięcie i jeśli spadnie po niżej 4,1V to będzie mogło świadczyć, że dane ogniwo nie będzie zbyt dobre.
Witam
Choć faktycznie, bezpieczniej przyjąć, że wskazania są prawdziwe, i zmienić ładowarkę.
Pozdrawiam
A czym mierzyłeś, bo tanie mierniki, potrafią przekłamać pomiar o 1%, czyli w tym wypadku o te 0,04V.fedu pisze:Włożyłem ogniwo do ładowarki i naładowała mi do 4.24V czy to bezpieczne?
Choć faktycznie, bezpieczniej przyjąć, że wskazania są prawdziwe, i zmienić ładowarkę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Zazwyczaj X%pomiaru + Y różnicy w ostatniej cyfrze zakresu)ptja pisze:a nie o 0,2V, czyli 1% zakresu pomiarowego?Pyra pisze:/.../ tanie mierniki, potrafią przekłamać pomiar o 1%, czyli w tym wypadku o te 0,04V./.../
(Edit: poprawiłem nieścisłość)
Ostatnio zmieniony środa 16 gru 2015, 22:44 przez FreeMagenta, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
W sumie, to zależy... Już widziałem różne interpretacje, z reguły jednak, chodzi o odchył liniowy, czyli wyliczany dla wartości zmierzonej, plus jakiś ofset. Ten ofset, to właśnie "ilość cyfr"ptja pisze:a nie o 0,2V, czyli 1% zakresu pomiarowego?Pyra pisze:/.../ tanie mierniki, potrafią przekłamać pomiar o 1%, czyli w tym wypadku o te 0,04V./.../
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 16 gru 2015, 17:25 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?