Latarka z dobrym punktem
-
Trzeba skasować kropkę na końcu: http://www.kaidomain.com/product/details.S020963 .
Z soczewką spillu nie powinieneś mieć w ogóle. Tylko trochę na jakiś załamaniach świeci na boki, ale można to ograniczyć zakładając jakąś rurkę o długości kilku cm (np. z czarnej tektury) na głowicę na kilka cm.
A jeżeli chodzi Ci jednak o spot, to specjalnie mniejszy niż z reflektorem nie będzie, za to będzie ciut mniej intensywny chyba (chyba, bo ja miałem takie wrażenie, ale nie miałem instrumentów pomiarowych, by być pewnym).
Pozdrawiam.
A jeżeli chodzi Ci jednak o spot, to specjalnie mniejszy niż z reflektorem nie będzie, za to będzie ciut mniej intensywny chyba (chyba, bo ja miałem takie wrażenie, ale nie miałem instrumentów pomiarowych, by być pewnym).
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
Wszystko zależy od wielkości i ogniskowej soczewki - im większa ogniskowa, tym, mniejszy spot. Jeśli jednak dioda ma kąt świecenia 120 stopni, to znaczy, że aby zebrać całe światło z diody , soczewka musiałaby mieć promień tg (120/2) = 1,73 * ogniskowa, czyli średnica musiałaby być około 3,5 raza większa niż ogniskowa - dla ogniskowej 5 cm soczewka musiałaby mieć 17,5cm średnicy by światło z diody nie trafiało poza nią...
Generalnie stosunek spota do dystansu jest taki sam jak średnica diody do ogniskowej soczewki - jeśli dioda ma 3 mm średnicy a ogniskowa 5 cm , to wielkość "punktu" wynosi 1/20 dystansu. Jeśli ktoś widział soczewki o 6 cm ogniskowej i 20 cm średnicy w rozsądnej cenie, to niech pisze
(prawdopodobnie tylko soczewki Fresnela dałyby radę... jeśli jakakolwiek).
Generalnie stosunek spota do dystansu jest taki sam jak średnica diody do ogniskowej soczewki - jeśli dioda ma 3 mm średnicy a ogniskowa 5 cm , to wielkość "punktu" wynosi 1/20 dystansu. Jeśli ktoś widział soczewki o 6 cm ogniskowej i 20 cm średnicy w rozsądnej cenie, to niech pisze
(prawdopodobnie tylko soczewki Fresnela dałyby radę... jeśli jakakolwiek).
-