Budowa quadcoptera od podstaw, części

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

arekm, nie wczytywałem się w ten temat. Hex czy Octo po za rzeczami oczywistymi czyli większym gabarytem i kosztem wykonania, ma inne zastosowania - jest stabilny i idealny do filmowania. Do zabawy to raczej quad :)

No i jak spadnie to większy płacz będzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Czy ktoś czytał coś więcej o OpenPilot CC3D Flight Controller ?
Np http://www.gearbest.com/rc-quadcopters- ... 19236.html
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
arekm

Post autor: arekm »

Tylko tyle, że jest prostszy, mniej bajerów (np gpsa się tam nie podepnie tak by móc go używać do nawigacji), mniej możliwości konfiguracji. Czyli na początek może być jak się chce maksymalnie oszczędzić.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

Taka uwaga: a nie lepiej wybrac taki tor radiowy co by mieć szansę na telemetrię? Wiem że OSD też to jakoś rozwiązuje...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Dopóki nie widziałem tego tematu, nie sądziłem, że tyle części potrzeba, by złożyć gotowy model. Z RC miałem tylko auto spalinowe i robienie takiego to pestka, w porównaniu z quadcopterem. Patrząc na ceny i możliwość rozłożenia zakupów w czasie muszę pomyśleć nad czymś mogącym kręcić filmy i z FPV. Najlepiej chyba wtedy coś z 6 silnikami i zasięgiem aparatury z 2km i czasem lotu >20 minut.
arekm

@neutrinus: Lepiej... tylko cena. Znasz coś fajnego w dobrej cenie - podziel się.

@elsor: do Ery się wybierasz? ;-) Na oko to ciężko będzie (z takim czasem lotu) w rozsądnych pieniądzach.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Rozkładając zakupy w czasie myślę, że może i 3000zł można by przeznaczyć na to. Mając tyle, chyba nie będzie problemu z takimi osiągami? Te fabryczne kosztujące podobnie oferują podobne parametry.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

ElSor, temat jest bardzo rozległy, te wszystkie sterowniki, kontrolery, przesyłanie obrazu, osd, telemetria, zasięgi, i najgorsze - co z czym współpracuje i jak, jeśli jedno z drugim współpracuje to czemu trzecie z czwartym już nie... zacznij powoli czytać :mrgreen: Chociaż są też bardzo fajne kontrolery lotu typu pixhawk, i tu już problemów nie ma bo jedna płytka oferuje tyle możliwości że nie trzeba dokładać dodatkowych modułów i nic nie trzeba kombinować.

Myślę że mając do dyspozycji 3KPLN maszyna będzie już taka w miarę, choć zależy co masz na myśli pisząc filmowanie. Ale tak jak piszesz, nie od razu Rzym zbudowano. Na początek tylko tyle żeby się uniósł w górę i żeby go wyczuć, a wszystkie bajery można z czasem dokładać i się tego uczyć bo tak ogarnąć wszystko na raz to trochę za dużo, a w pośpiechu i na skróty to się może źle skończyć.

Aha, jak jeszcze nie latałeś to na początek obowiązkowo zakup jakiegoś maluszka do nauki.
maciex93 pisze:Czy ktoś czytał coś więcej o OpenPilot CC3D Flight Controller ?
Rzucił mi się w oczy, niewiele oferuje. Z tanich to raczej tylko naze32/klon.
arekm

Z 8PLN zakupujemy ultradzwiękowy detektor i mamy fajny feature w postaci quada utrzymującego określoną (niewielką) wysokość nad podłożem automatycznie jak tu:

Swoją drogą okazuje się, że całe miasto mam w CTR lotniska więc na ew. loty quadem trzeba wyjechać z 20km poza miasto :-/
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

https://hackpad.com/Adding-telemetry-su ... pJZqq8H2Qq
i podobnych rozwiązań jest sporo więcej. Generalnie wszelkie tory radiowe zgodne z OpenLRS ponoc to obsługują (więc i orange).
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

arekm pisze:Swoją drogą okazuje się, że całe miasto mam w CTR lotniska więc na ew. loty quadem trzeba wyjechać z 20km poza miasto
Pół mojego miasta do wysokości chyba 1700m jest objęte strefą lotniska Wilamowo, i teoretycznie każdy lot w tej strefie należy zgłaszać i ustalać. Na szczęście mieszkam w tej drugiej połowie, więc mogę latać sobie aż do 2950m n.p.m. w górę, czyli całe niebo dla mnie :) A już trochę na zachód zaczynają się strefy w których podchodzą do lądowania samoloty do trójmiasta więc wysokość się zmniejsza. Trochę na południe jest to samo ale dla stolicy. Ogólnie polecam zapoznać się z mapami przed jakimś poważniejszym lataniem FPV bez kontaktu wrokowego. Niby jeszcze nikogo nie złapali / nie ukarali za takie coś, ale lepiej wiedzieć co się robi :)

[ Dodano: 30 Grudzień 2014, 21:29 ]
Mapa dla mazur http://www.fis.pansa.pl/sektory_FIS/OL_A2.jpg

Oznaczenia można znaleźć choćby na wiki
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

A co do quadcopterów od 3ciej minuty szczególnie ciekawie jest >
arekm

6m45s - failsafe byłby niezły z uszkodzonym śmigłem, ciekawe czy którykolwiek kontroler lotu takie coś potrafi...
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Pomijajac kwestię programowania, to niesamowity pokaz stabilności lotu, niezłe beaterie i jakim cudem one są od 20 razy cichsze od mojego herbatnika bedąc od niego 10 razy większe? :-|
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

piciex pisze:niesamowity pokaz stabilności lotu
Wspomaganie systemem podczerwieni zainstalowanym w sali, mówi o tym w 1:15. Normalnie takiej stabilności nie zapewni żaden kod oparty o dane z gps. Przykładowe filmy: https://www.youtube.com/user/TheDmel/vi ... shelf_id=0

Jeśli chodzi o bezgłośność, po części sprawa wytłumienia i doboru mikrofonu, po części dobór napędu (duże śmigło i wolniejsze obroty).
arekm pisze:6m45s - failsafe byłby niezły z uszkodzonym śmigłem, ciekawe czy którykolwiek kontroler lotu takie coś potrafi...
Między innymi za sprawą w/w systemu. Widziałem filmy jak hexy czy octo spadają niemal jak kamień po uszkodzeniu jednej z jednostek napędowych, choć teoretycznie powinny dać radę nadal funkcjonować poprzez wyłączenie przeciwległego silnika. Kontroler lotu nie bardzo to wykrywa w takiej zwykłej konfiguracji, bo on tylko wysyła sygnał do esc i nie ma żadnego feedbacku co się z danym silnikiem dzieje. Ale jakiś bardziej rozbudowany system, czemu nie.
ODPOWIEDZ